Svensk världspremiär för Goro Miyazakis Ronja Rövardotter

2016-01-19

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgrens sista stora verk, kom ut 1981. Boken har översatts till 41 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar världen över och filmatiserades i mitten av 80-talet av Tage Danielsson. Nu – 35 år senare – kommer den i en helt ny tappning, signerad Goro Miyazaki på legendariska Studio Ghibli i Japan.


– Vi är stolta och glada över att, tillsammans med Studio Ghibli, få presentera tv-serien för första gången utanför Japan, säger Olle Nyman, VD på Saltkråkan AB i ett pressmeddelande. Goro Miyazaki och hans medarbetare har gjort ett fantastiskt arbete – förutom att de har varit trogna originaltexten så har de skapat en visuellt häpnadsväckande och unik upplevelse som förhöjer berättelsen. Vi har haft ett intimt samarbete med Studio Ghibli och följt produktionen på nära håll.

TV-serien Ronja Rövardotter har premiär på SVT Barnkanalen den 30 januari kl. 20.05. Den består av 26 avsnitt på vardera ca 24 minuter och är ursprungligen producerad av Goro Miyazaki, Dwango samt Polygon Pictures för NHK i Japan. De handmålade bakgrundsbilderna är typiska för Studio Ghibli och Polygon Pictures har gjort 2D-animationerna av karaktärerna. Serien har visats i Japan redan blivit nominerad till en Emmy och vunnit pris på den asiatiska tv-galan för "Best 2D Animation Program".

I augusti ger Rabén & Sjögren ut boken om Ronja Rövardotter med illustrationer av Studio Ghibli. Vi ger även ut den första serieboken om Ronja med bilder från tv-serien, samt ytterligare några produkter.