Rabén & Sjögren skänker 30 000 serieböcker till landets sjuåringar

2016-04-20

Läs för livet! Under världsbokveckan 23–29 april delas 30 000 böcker ut gratis till alla sjuåringar i Sverige. Bakom initiativet står Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Svenska Bokhandlareföreningen genom Världsbokfonden.

En del barn knäcker läskoden fort och lätt, andra får kämpa längre. Men under våren i ettan är många där eller på god väg. I den stolta kodknäckarstunden behöver man mycket uppmuntran för att gå vidare!

Alla sjuåringar som kommer fram till kassan i bokhandeln* och säger koden "Läsa är kul!" under Världsbokveckan får en särskilt framtagen bok, som består av två titlar och kan läsas från två håll: lättläst-boken Vi vill ha disco! av Helena Bross (Bonnier Carlsen) och serieboken Trollskogen av John Holmvall (Rabén & Sjögren). Böckerna ger igenkänning, spänning och glädje på den fortsatta vägen mot flyt och läsförståelse.

Rabén & Sjögrens satsning på serieböcker för barn är en del i förlagets strävan att sänka trösklarna till läsningen. Samtidigt som Trollskogen delas ut i 30 000 exemplar släpps också fyra nya serieböcker: Välkommen till Skogsbingelskolan av Mårten Melin och Joakim Gunnarsson, Katten Nils av Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson, Ariol – Superhästen av Emmanuel Guibert och MarcBoutavant samt Mamma Mu och Kråkan på utflykt av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist.

* Gäller bokhandlare som är medlemmar i Svenska Bokhandlareföreningen

I serieboken Trollskogen ger debutanten John Holmvall nytt liv åt de väsen vi känner igen från våra folksagor och från John Bauers bildvärld: älvor, troll och häxor. Uppföljaren Vilse i Trollskogen kommer i maj.

Världsbokveckan: 1995 instiftade Unesco Världsbokdagen som infaller 23 april varje år. Traditionen härstammar från Katalonien i Spanien och början av 1900-talet. Svenska Bokhandlareföreningen har utökat dagen till en hel vecka och firar Världsbokveckan, som under 2016 infaller 23–29 april.

Världsbokfonden: I Världsbokfonden fonderas av bokhandeln insamlade medel. För varje såld barn- och ungdomsbok under Världsbokveckan går två kr oavkortat till insatser för att främja barns läsande.