Bo R Holmberg och Christina Wahldén har valts in i Svenska Deckarakademin

2016-06-07

De båda författarna Bo R Holmberg och Christina Wahldén har valts in i Svenska Deckarakademin.


Foton: Markus Sandin och Malin Hoelstad

Bo R Holmberg, född i Ådalen 1945, har arbetat som lärare i engelska och svenska på högstadiet och folkhögskola. Han har givit ut närmare femtio böcker av olika slag, för barn, ungdomar och vuxna: nutidshistorier och historiska berättelser, grafiska romaner, bilderböcker och kriminalromaner för vuxna. Bo R Holmberg har belönats med flera priser, bland annat Augustpriset 2005 för Eddie Bolander & jag.

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon var reporter på Svenska Dagbladet under 25 år, varav tio år som kriminalreporter. Sedan 2013 är hon författare på heltid och har skrivit ett femtiotal böcker, varav hälften är på lättläst svenska. Christina Wahldén har mottagit flera priser, bland andra Teskedsordens diplom (2010) och Fadimestipendiet (2013).

Svenska Deckarakademin, som grundandes 1971, bestod ursprungligen av tretton valda ledamöter samt ett antal hedersledamöter, företrädesvis experter inom kriminalgenrens olika subgenrer. I dag har Deckarakademin 21 ordinarie ledamöter: författare, kritiker och allmänt sakkunniga.