Maja med vänner flyttar in på Kalmar slott

2017-05-04

Maja med vänner är en lekutställning för de yngre barnen och deras familjer. Här kan de uppleva miljöerna ur Lena Andersons älskade böcker om Maja, Linnea, Storm-Stina och Lilla Kotten med vänner.

Lena Anderson är en av våra mest omtyckta barnboksillustratörer. I sina böcker om Maja, Linnea, Lilla Kotten, Mollan och Storm-Stina har hon skapat en egen bildvärld i akvarell med naturen och utforskarglädjen i fokus. Lena blandar ofta fantasi och pedagogik och barnen lär sig alfabetet, klockan och blir nyfikna på odling, naturens skiftningar och till och med på konst. Böckerna har översatts till många språk och har läsare i över 30 länder.

Boken Linnea i Målarens trädgård, som Lena gjorde tillsammans med Christina Björk, är en av de mest framgångsrika svenska barnböckerna i modern tid enligt förlaget. Boken har även animerats till film. I Majas alfabet presenteras varje bokstav med verser. De har även tonsatts och getts ut på skiva. I utställningen på Kalmar Slott är det Maja som är huvudpersonen.

Från och med den 7 maj kan barnen hjälpa Maja att skörda morötter, bygga med Storm-Stinas vindpinade strandfynd eller varför inte krypa in i barkkojan i Majas ek. Kanske kommer även hennes låtsasvänner på besök! Hos Lilla Kotten är bageriet fyllt med färgglada bakelser, där föräldrar kan bli serverade en kopp låtsaskaffe och även beskåda en del av Lena Andersons inramade originalillustrationer. Det kommer även finnas en kuddhörna där barnen kan slå sig ned och ta del av Lenas böcker.

Lekutställningen byggs på plats i fyra av slottets rum och produceras av Kalmar Slott i samarbete med Lena Anderson och L&L Bildibok AB. Under tiden Maja med vänner visas på slottet kommer workshops för barn att hållas med teman kopplade till utställningen, som till exempel odling.