Boktips på Alla hjärtans dag

2017-02-14

Lycklig kärlek, olycklig kärlek, komplicerad kärlek, förbjuden kärlek ... Här är några boktips om det största av allt – kärleken!

Kärlekboken av Pernilla Stalfelt
Läsålder: 3-6

En klassiker! På sitt alldeles egna och humoristiska sätt gör Pernilla Stalfelt en djuplodande undersökning av ämnet kärlek. Dessutom finns här en hel del praktisk information, till exempel hur man gör för att flörta framgångsrikt och så ett fiffigt recept på en kärleksdryck.

 

Tänk om ... Visboken av Lena Sjöberg
Läsålder: 3-6

Lena Sjöbergs Augustnominerade Tänk om ... som visbok med kompletterande cd, där Nina Persson sjunger verserna som tonsatts av Martin Östergren. Oemotståndligt om djurliv, busliv och om att få vara nära. 

 

Gissa hur mycket jag tycker om dig av Sam McBratney och Anita Jeram
Läsålder: 3-6

Det är svårt att mäta känslor! Det upptäcker Pappaharen och Lilla bruna Barnharen när de tävlar om vem av dem som tycker mest om den andra.

 Just nu har vi varandra av Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich
Läsålder: 3-6

I Just nu har vi varandra förvandlas tråkig väntan till ett fantasieggande samtal om tid och liv, bin och dinosaurier. Rörande skildrar Sara Bergmark Elfgren och Maria Fröhlich ett ämne som aldrig slutar att fascinera oss - tid.

 

Släppa taget av Katarina von Bredow
Läsålder: 12-15

Sista terminen i nian. Elsa är hemligt förälskad i Elliot, något som hon inte ens berättat för sin tvillingsyster Stella. Systerskapet, vänskapen och kärleken sätts på hårda prov i Katarina von Bredows rosade bok.
"Det är en av de senaste månadernas absolut bästa ungdomsbok." Magnus Utvik, Gomorron Sverige
PS. Den fristående uppföljaren Tappa greppet släpps i mars!

 

Som hund som katt av Per Nilsson
Läsålder: 12-15

Som hund som katt handlar om kärleken. Och döden. Så enkelt, och så svårt. Avskalat och sparsmakat berättas historien om två unga människor och om förbjuden kärlek.
"Jag förstår inte hur han lyckas vara så jäkla bra." Dagens Nyheter

 

I dina ögon av Sarah Dessen
Läsålder: 12-15

När Sydney byter skola lär hon känna Layla och Mac, och plötsligt är hon inte så ensam längre. Layla och hon blir snabbt bästa vänner. Och det är något speciellt med Mac, han är inte som någon annan Sydney tidigare träffat ... Sarah Dessen är en av USA:s mest populära ungdomsboksförfattare – drottning på topplistorna!

 

Bara tre ord av Becky Albertally
Läsålder: Unga vuxna

Simon är inte den dramatiska typen, men när ett mejl hamnar i fel händer riskerar hans stora hemlighet att komma ut. Han måste agera, men hur ska han berätta att han är kär i den mest fantastiska killen någonsin när omgivningen inte vet att han är gay?
"Härlig och pirrig tonårsfeelgood om Simon som är 16 år." Vi Läser

 

Du, bara av Anna Ahlund
Läsålder: Unga vuxna

Du, bara är en romantisk och hjärteknipande historia om sextonåriga John som blir kär i den två år äldre Frank. Frank är oturligt nog redan är tingad av Johns storasyster Caroline. Och Caroline är van att få som hon vill. En smärtsamt ärlig och vacker debut om hur kärleken alltid gör som den vill.
"Detta är inte bara den bästa bok jag har läst i år men även en av de bästa böckerna någonsin." Sincerely Johanna

 

M varken mer eller mindre av Petra Backström
Läsålder: Unga vuxna

Maj är 19 år och tycker om när saker är lättkategoriserade och logiska. När man efter en kort överläggning kan komma fram till ett klockrent beslut genom att väga fördelar mot nackdelar. Då är kärleken en svår nöt att knäcka. Nu har Maj trasslat in sig i fyra kärlekshistorier samtidigt. Och hur hon än försöker reda ut tillvaron blir det bara värre.
"Skickligt! Ett ord som kan sammanfatta hela boken för mig blir just skicklig. Tre till: så jävla bra! Två till: läs nu!" Bokhora

 

Sist men inte minst, ett par pocketfavoriter!


Lite mer än en kram, mycket mer än en puss av Mårten Melin
Läsålder: 12-15

Lite mer än en kram (2014) och Mycket mer än en puss (2015) är 2010-talets motsvarigheter till Hans-Eric Hellbergs böcker Puss och Kram. Nu finns Mårten Melins populära böcker om Manne, Amanda, Isa, och alla de andra i en samlingsvolym i pocket!
"En erotisk uppväxtskildring på mycket ungas villkor. Ja, faktiskt." Dagens Nyheter

 

Det handlar om dig av Sandra Beijer
Läsålder: Unga vuxna

Historien om den första, stora kärleken – den som förändrar allt. Den utspelar sig i Stockholms innerstad och man kastas mellan hopp och förtvivlan, lycka och sorg, upphetsning och apati. En poetisk roman för alla som varit kära – det spelar ingen roll om man är 15 eller 45.
"Får mig att vända sida efter sida, i ett slags besatthet." UNT