En ny självbiografisk våg i serielitteraturen
2017-05-05
Två år har gått sedan vi gav ut de första titlarna i vår seriesatsning på Rabén & Sjögren. Oavsett om man har knäckt läskoden eller har en lång uppförsbacke till att läsa böcker, så erbjuder serier en fantastisk värld av roliga och spännande historier. Sammanlagt finns nu ett tjugotal serieböcker utgivna för barn från 6 år till unga vuxna!
Josefin Svenske som är förläggare på Rabén & Sjögren ser en ny självbiografisk våg i serielitteraturen där nya röster gör sina berättelser och upplevelser hörda. Hon berättar vidare att många internationella stora serieromaner kommer ut i Sverige och bidrar till serieutgivningen här. De svenska serierna går också mer och mer på export och det finns ett stort intresse utomlands för vad vi i Sverige gör nu. ”Mer av allt” helt enkelt om vi ska sammanfatta det i en trendspaning.
Några av de senast utgivna serieböckerna på Rabén och Sjögren är Stackars pappa, Superdövis och Tre feministiska sagor – två självbiografier och en sagobok.
Sissel Gustafssons debutseriebok handlar om att växa upp med en missbrukande förälder. Det blir ett starkt och kärleksfullt porträtt i Stackars pappa.
Cece Bells prisbelönta serieroman Superdövis handlar om Cece som blir döv som barn och försöker passa in i mellanstadiet med en stor hörapparat på magen. En stark och varm historia om att gå i skolan och inte vilja sticka ut mer än andra, och om att hitta en riktig kompis.
I Tre feministiska sagor berättar Lilian Bäckman tre välkända sagor med en feministisk twist: Bockarna Bruse blir Brudarna Brrr, Törnrosa blir Rosa rosen och sagan om Guldlock och de tre björnarna blir sagan om prins Curl-Lock. Oemotståndligt roligt för både födda och ofödda feminister!
Fler serieböcker hittar du här >>