Rysliga boktips inför läslovet!

2020-10-26

Foto av :

Illustration: Barbara Cantini
Här har vi samlat rysliga boktips ur årets utgivning för både stora och små! Några lagom läskiga böcker som passar utmärkt för högläsning och andra betydligt mer skrämmande som kanske gör att du behåller nattlampan tänd. Vi önskar ett rysligt mysigt läslov!

Läsålder 3-6 år

Jag vågar visst av Jasmine Berge

Nyhet i vår Rys & Mys-serie! En tidig höstkväll smyger Otis och hans storasyskon ut i skogen. Vinden gör att gräset ser ut som ett kusligt böljande hav och de hemtama träden får läskiga skuggor, allt känns spöklikt. Syskonen bestämmer sig ändå för att trotsa rädslan och gå hela vägen till Ödehuset på andra sidan skogen. Men är det bara Otis och hans syskon som är ute i mörkret och leker?
Debutanten Jasmine Berge skapar spänning för de minsta i en berättelse om en modighetstävlning i en mörk skog.

Mortina och den förskräckliga kusinen av Barbarra Cantini

Nyhet i vår Rys & Mys-serie! Det är en riktigt långtråkig dag på Gamla kråkslottet där zombiebarnet Mortina bor med sin faster Krypta. Så när det ringer på dörren blir Mortina glatt överraskad. Men hu! Det är hennes snobbiga, urtrista kusin Dilbert! Vem har bjudit dit honom? Innan Mortina vet ordet av ringer det på dörren igen. Och igen, och igen, och igen! Snart är alla Mortinas vänner samlade, men fastern själv syns inte till någonstans. Hon är spårlöst försvunnen!

Pysseltips! Ladda ner en klippdocka av Mortina HÄR.

Måndagsmonstret av Linn Bursell och Elin Fahlstedt

Dalia kan inte sluta tänka på sin gamla förskola med alla kompisarna och sin gamla lägenhet. Det är så dumt att hon och pappa flyttade därifrån! Tänk om nåt kunde hända så hon slapp gå till förskolan imorgon ... 

Stora boken om Lilla Spöket Laban, Lilla Anna och några till av Inger och Lasse Sandberg 

Lär känna eller återse Lilla Spöket Laban i några av de första äventyren, följ med Lilla Anna på en spännande båttur och upptäck fler favoriter som Pulvret och Vit, Svart och alla de andra.

Vi är monsterbarn av Eva Whitebrook och Lotta Geffenblad 

Här möter vi sex små monster som är precis som vilka barn som helst (fast monstrigare förstås). Varje litet monster har sitt eget sätt att vara på: ett är tyst, ett blir aldrig trött, ett har ingen vän – känslor och egenskaper vi alla kan identifiera oss med. En tonsäker bilderbok på rim, om rätten att vara sig själv.

Det som verkar farligt av Annica Hedin

Ibland är det faktiskt bra att bli rädd! Om det kommer en krokodil simmande när du ska bada till exempel. Men om du träffar en lurvig spindel, eller ska gå ensam upp på en mörk vind hur farligt är det egentligen? En bok om vanliga (och ovanliga) rädslor. 

Läsålder 6-9 år

Det mystiska paketet av Lena Lilleste och Lena Forsman

Klassen har åkt iväg på en utflykt till ett museum. När det är dags att äta matsäck ser Max och Penny att museets vakt i smyg ger en tant ett paket och får 1 000 kronor av henne. Säljer han saker som tillhör museet? Det blir ett nytt fall för Max och Penny i serien Skoldeckarna som ingår i Lättläst-serien.

Familjen Monstersson: Pappa Monstersson fyller år av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Pappa Monstersson älskar födelsedagar och imorgon fyller han år. Men Boris har ingen present, och han har inte så mycket pengar heller. Därför bestämmer sig Boris och Ebba för att själva göra en present. De kommer på en jättebra idé – de vet precis vad han behöver! Det är i alla fall vad de tror.

Fasliga fakta om rysliga varelser och märkliga platser av Anna Hansson och Maria Andersson Keusseyan 

I serien Fasliga fakta presenteras företeelser som sällan tas upp i vanliga faktaböcker. Kittlande och skruvad fakta, som med en stor portion humor och kluriga illustrationer lockar även den mest ovilliga läsare att läsa vidare. En samlingsvolym som  innehåller Fasliga fakta om rysliga varelser och Fasliga fakta om märkliga platser.

Flickan utan ansikte av Ingelin Angerborn

Signe och Fanny sitter barnvakt åt Fannys kusin Ines. Hon är världens gulligaste unge, med stora ögon, lockigt hår och en låtsaskompis med svarta skor. Men är hon verkligen bara på låtsas? En minimysrysare av Ingelin Angerborn med illustrationer av Elin "Eplet" Sandström.

Guldringens gåta av Anna Jansson

Det är sommarlov, och Emil och Linda har tråkigt. Då tipsar mamma Maria om ett olöst fall som de kan sätta tänderna i. För över trettio år sen blev en väldigt dyrbar halsring i guld stulen från museet i Visby. Det fanns inga fingeravtryck, inga vittnen och låset var obrutet. Mysteriet med den försvunna Havorringen blir en perfekt utmaning för Emil och hans vänner!

Mio, min Mio av Astrid Lindgren och Johan Egerkrans

Historien om Bo Vilhelm Olsson, som blir Mio och hamnar i Landet i fjärran där han får i uppdrag att bekämpa den onda riddar Kato, är en av Astrid Lindgrens mest älskade berättelser. Ny utgåva med fyrfärgsillustrationer av Johan Egerkrans.

Sommarskuggan och kalasbuset av Tina Mackic och Johanna Arpiainen

Lykke och Isak har läst en ramsa för att locka fram Sommarskuggan. Tänk vad kul det skulle vara om superbusaren dök upp på Isaks kalas i leklandet! Det är åtminstone vad Lykke och Isak tror innan kalaset får besök av den magiska dräkten.

Spökhästen av Mårten Melin och Hanna Granlund

Ramona i Majs och Nilas skola är ledsen. Hennes favorithäst på ridskolan har dött och hon fick inte säga hejdå till honom. Men det kanske Maj och Nila kan hjälpa henne med? Maj är ju trots allt själv ett spöke. 

Troll i järngruvan av Martin Olczak och Anna Sandler

Det ser mörkt ut för Jack. Hans lillasyster Ebba är fortfarande fånge hos trollens härskare Bergadrottningen. Hur ska Jack kunna befria henne och besegra Bergadrottningen? Hon är ju det mäktigaste och hemskaste trollet genom alla tider, eller ... Den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om Jack

Typiskt på en tisdag av Emelie Andrén och Veronica Ljunglöf

Hugo och Vilma ska tälta ensamma i skogen. Det är jättekul så länge det är ljust ute. Men när mörkret sänker sig börjar det brumma konstigt och en mystisk skugga rör sig kring tältet. Kan det vara en björn som bara väntar på att äta upp dem?

Läsålder 9-12 år

Diamantkungen av Peter Lindström

I vindsrummet på Åsögatan sitter Esther, Harry och Sigge - medlemmarna i den nystartade deckarklubben De tre tigrarna. De funderar över gåtan som de just fått höra av portvakten Alfred: Att det en gång i deras kvarter bott en stormrik diamanthandlare, vars förmögenhet var som bortblåst den dagen han dog. 

Djuret av Petter Lidbeck

Petter Lidbeck tilldelades Crimetime Award Årets barndeckare 2020 för Festen och Casino i Signe Holm-serien. Djuret är den tredje fristående boken! Signe och hennes kusin Elsa hittar en medvetslös man i skogen. När han vaknar upp grabbar han tag i Elsas jacka och drar henne till sig. "Djuret", säger han med skräck i rösten. Snart är Signe och Elsa indragna i ett mystiskt fall med oväntad upplösning.   

Ett bättre jag: Projekt Libra av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen

Ett bättre jag: Projekt Libra är den efterlängtade fortsättningen på författarduon Carin Gerhardsens och Petter Lidbecks gemensamma spänningsdebut Ett annat jag: Projekt GeminiEtt annat jag nominerades till Crimetime Award och Barnradions bokpris 2019, och vann Barnens romanpris i Karlstad 2019.

I god tro av Christina Wahldén

Jullovet är slut och det har blivit dags för praktik. Hawa är först lite besviken över sin plats på budfirman Bosses bilar, men jobbet visar sig roligare än vad hon trott och framför allt mer spännande. För det är något på budfirman som inte står rätt till. 

Imperiets arvingar 3: Gravplaneten av Oskar Källner och Karl Johnsson

Alices och Elias nya hem, rymdskeppet Stillheten, har kraschat på Umbezra, det gamla Imperiets gravplanet. Där vandrar bara de döda. Det är i alla fall vad Stillhetens besättning tror, tills de får in en nödsignal från Alices och Elias mamma ... Den tredje delen i sci-fi-serien Imperiets arvingar.

Slottsruinens förbannelse av Tobias Söderlund 

En besatt flicka, en hemsökt ruin och Vanessas värsta mardröm ... Den tredje, fristående delen i serien Spökkameran håller läsaren i ett järngrepp. De tidigare delarna, Prästgårdens hemlighet och Ljusklotets mysterium, nominerades till Crimetime Award, Årets barnbok 2020.

Spöksomrar av Mårten Melin och Lina Neidestam

Spöksomrar är tre längre berättelser med olika ungdomar i huvudrollerna. Den utspelar sig under en sommar, när de alla blir vittnen till en nervkittlande verklighet de inte kände till. Innehåller berättelserna: Flickan i trädet, Vintage och Ön.

Striden av Helen Ekeroth

Striden är den spännande fortsättningen på Helen Ekeroths hyllade debut Skuggan, och den andra delen i fantasytrilogin Drakberidaren. I Striden trappas spänningarna i riket upp, både mellan kejsaren och rebellerna, och av att den svarta draken har väckts. Välkommen in i Nuwas värld!

Ärret av Petrus Dahlin 

Det handlar om Zandra, hennes mamma och storebror, som just har flyttat. Något hemskt hände i hennes förra skola, något hon var inblandad i, och familjen blev tvungen att lämna stan. När hon ska åka utomlands på höstlovet med familjen ser hon sin chans att förändra sig för alltid. Men det förflutna hinner alltid ikapp oss ...

ZombieLars Bok 1: Levande olevande av Kim W Andersson, Thomas Seeberg Torjussen och Gisle Halvorsen

Lars är rätt ensam i skolan. Rektorn tror att lika barn leker bäst, och det gör livet svårt för den som är en zombie. Eller levande död som det faktiskt kallas.

ZombieLars Bok 2: Vi och dom av Kim W Andersson, Thomas Seeberg Torjussen och Gisle Halvorsen

I bok 2 behöver Lars, Robert, Anna och Tess försvara sig och stå för vilka de är, på riktigt. Boken är, precis som bok 1, baserad på tv-serien med samma namn. Kärlek, mobbing och utanförskap i rolig och rapp tecknad serie.

Unga vuxna

Bergtagen av Camilla Sten

En elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända.