Rysliga boktips för barn och unga

2021-10-27

Illustration av:

Lisen Adbåge

Under året har vi gett ut en massa rysligheter för barn i olika åldrar. Lagom till läslovet tipsar vi om flera nagelbitare OCH det perfekta boktipset i "bus eller godis-tider"!

Läsålder 3-6 år


Fallet med det mystiska blodet av Helena Kubicek Boye och Andrea Femerstrand

När Jojos hund Doris hittar blod på en bänk i den lilla staden förstår Jojo genast att något mystiskt måste ha hänt. Tillsammans med sina vänner tvillingarna Otto och Einar bestämmer hon sig för att lösa fallet.

Furan av Lisen Adbåge

Augustnominerade Furan är en riktig rysare för barn och vuxna! En familj hittar sin drömtomt. Ett ruckel som står i vägen rivs och några gamla tallar sågas ner. Det är av dessa furor de ska bygga sitt nya hus. Här ska de leva, här ska de bo! Men det är nåt konstigt med träden, de stretar emot. Kådan rinner och virket gnäller. Det är som att träden vore vid liv, alltså som av kött och blod. Märkliga saker börjar hända ... 

Häxor åker buss av Ebba Forslind och Mari Ahokoivu

När åtta stökiga häxor och deras katter tar över bussen finns det inte plats för vare sig laptop-killar eller tanter med rollator. Och chauffören som egentligen slutar klockan fem blir så illa tvungen att köra vidare i skymningen, ända tills häxorna somnar och busschauffören kan pusta ut. I alla fall en liten stund ...

Läskiga boken av Pernilla Stalfelt

En klassiker som nu finns i en fenomenal inläsning av Johan Ulvesson! Boken innehåller allt du behöver veta om spöken, vampyrer, förbannelser och häxor. Håll i dig! BÖÖÖÖ!

Tre berättelser om Lilla Spöket Laban av Inger och Lasse Sandberg

Sveriges mest älskade spöke är tillbaka i en vacker samlingsvolym som innehåller: Lilla Spöket Laban får en lillasyster, Vem är det som låter, sa Lilla Spöket Laban och Pappa är sjuk, sa Lilla Spöket Laban. Alldeles lagom läskig för små spökfantaster!

Läsålder 6-9 år

Familjen Monstersson: Djurparken Skräcken av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba och Boris har besökt en djurpark, och när de kommer tillbaka hem till Boris får de en jättebra idé: De ska öppna en egen djurpark i Familjen Monsterssons trädgård! Att hitta djur är inga problem, det finns grodor och änder – och Polly och Mysis, förstås. Det kan ju inte bli annat än succé, eller ...

Guldkorset av Peter Lindström

Vatikanen har lånat ut ett par ovärderliga klenoder till två kyrkor i Stockholm, men det dröjer inte länge förrän ett av korsen blir stulet. Ester, Harry och Sigge i deckarklubben De tre tigrarna bestämmer sig för att undersöka saken, och snart är de ett klurigt fall på spåren. 

Lurad! av Vivi Wallin och Sara Ljungdahl Holst

Den här boken med 59 roliga bus i olika svårighetsgraderden är den ultimata busbibeln för alla barn som älskar att hitta på bus! Busa med föräldrar, syskon eller kompisar, busa i köket, i badrummet, busa med tejp, med makaroner och annat smått och gott som finns hemma. Här finns något för alla! Perfekt inspiration inför Halloween eller när som helst!

Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus av Tobias Söderlund och Stef Gaines

Spökhunden Buster är en ny serie för de yngre bokslukarna som inte drar sig för att läsa om spöken och annat nervkittlande. Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus nominerades till Crimetime Award Årets barndeckare 2021!

Sommarskuggan och camping-buset av Tina Mackic och Johanna Arpiainen

Bästisarna Agnes och Ailo sitter på en camping i utkanten av staden som håller på att flytta. De har lekt samma skugglek minst hundra gånger, och nu är det inte kul längre. Men så hittar de en magisk ramsa på nätet – en ramsa som sägs kunna locka fram den riktiga Sommarskuggan ... Tredje boken om barnens favoritskurk!

Spöket går vilse av Mårten Melin och Hanna Granlund

Det är friluftsdag i skolan och klassen ska orientera. Som tur är hamnar Maj och Nila i samma grupp som Jeewa, som går på orientering två gånger i veckan. Det kan ju inte bli bättre! Fast när Maj bestämmer sig för att skoja lite med Jeewa hamnar de istället vilse i skogen ...
Den älskade serien Spöksystrar fyller fem år och det firas med en härligt tjock samlingsvolym med de fem första delarna i serien: Flickan på kyrkogården, Ett spöke i klassen, Ett spöke sover över, Den fruktansvärda hämnden och Spöktivolit. 

Läsålder 9-12

Den försvunna nyckeln av Petter Lidbeck

Siris och Tyras granne hittas död och en polisutredning inleds. Allt tyder på att han råkat ut för en olycka, men det är något som inte stämmer. Kanske var sammanhållningen i kvarteret inte fullt så bra som tjejerna har trott? Och varför är den döde grannens nycklar plötsligt spårlöst försvunna? Pella, Siri och Tyra börjar nysta i fallet.

Dockspelaren av Mårten Sandén

När Merimées pappa åker fast för stöld förlorar familjen allt de äger och tvingas lämna sitt hem. Merimée, hennes syster och gravida mamma tar sin tillflykt till ett gammalt hotell som ägs av en avlägsen släkting. Men snart växer obehagskänslorna. Vad är det egentligen för ett underligt ställe de har kommit till? En krypande rysare med Hitchcock-känsla!

Ett evigt jag: Projekt Pisces av Petter Lidbeck och Carin Gerhardsen

Tredje delen i författarduon Carin Gerhardsens och Petter Lidbecks populära Zodiakserie, hårdkokta thrillers för slukarläsarna. Här hamnar Rasmus, Amanda, Juanita och Bim mitt i ett skräckinjagande experiment. Kan åldrandet verkligen bromsas, är evig ungdom möjlig?

Hjärta av mörker av Ingelin Angerborn

Hilding och hans kompisar har fått världens bästa sommarjobb. De ska vara med i Hildings pappas pjäs som ska spelas vid Korpa Gruva. Enligt sägnen vakar gruvfrun över gruvan och varnar besökare för olyckor och ras. Men det gäller att följa hennes tre regler, annars vet man aldrig vad som kan hända. Det där är så klart bara gammalt skrock, men det dröjer ändå inte länge förrän Hilding och de andra börjar undra. För vem är det egentligen som ritar de mystiska tecknen på fönstret till stugan där de bor? Vem är det som skickar de underliga sms:en? Och vad är det för konstiga ljud de hör nerifrån gruvan?

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman

Mot slutet av höstterminen i sexan börjar Aldo på Bödelhögens grundskola. Han och hans mamma har just flyttat och han är tacksam över att aldrig behöva återvända till sin gamla klass efter allt som hände. Men redan första dagen märker han att det är någonting konstigt med den nya skolan, och det ryktas om en flicka som försvunnit och om en lärare som hålls instängd i källaren ...

Läsålder 12-15/Unga vuxna

Grim av Sara Bergmark Elfgren

Stockholm, 2010-tal: Artonåriga Kasper har gått igenom en svår tid, men nu har han fått sitt drömjobb på nöjesfältet Gröna Lund. Där möter han Iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare. Stockholm, 1980-tal: Sextonåriga Håkan och hans bästa vän Grim lever för sitt death metal-band. Men deras drömmar får ett abrupt slut efter Grims oförklarliga död. Håkan lägger ner bandet.

Nu försöker Håkans son Kasper ta reda på vad som egentligen hände. Vem var Grim? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar?
Grim är en gotisk spänningsroman som utspelar sig i samma Stockholm som den hyllade Norra Latin.

Midnattsblot av Camilla Sten

För de flesta i Järvhöga har livet återgått till det vanliga efter den dramatiska händelsen i skogen, men för Julia är inget sig likt. Det som lurade bland träden är kvar. Det som lockar pojkar in i skogen, det som alltid funnits i Järvhöga, finns fortfarande där ute ... 

Säkerhetsklass tre av Kerstin Loenberg 

Alla måste ha ett chip under huden. Utan chip, ingenting. Allt registreras. Var man är, vad man köper, vad man gör. Men det finns de som vägrar. Artonåriga Linn är en av dem. Säkerhetsklass tre är en dystopisk spänningsroman om en värld skrämmande nära vår egen.