Böckerna som skapar julstämning!

2021-12-10

Illustration av:

Cecilia Heikkilä
Fira jul med Astrid Lindgren, njut av magiska berättelser om julkatter och julegrisar, sjung klassiska julvisor och häng med Emil Wern till ett vintrigt Visby där ett mysterium måste lösas. Här är böckerna som maxar julstämningen för hela familjen!

LÄSÅLDER 3-6 ÅR


NY! Barnens julvisor 

Luciasången, Sockerbagaren, Mössens julafton ... Barnens julvisor är en bok med inbyggd ljudspelare där du kan spela upp alla dina favoriter om och om igen, och lyssna tillsammans hela familjen. ​Boken innehåller femton klassiska julsånger med underbara bilder av några av Sveriges främsta illustratörer som förhöjer julstämningen. Tryck på knappen, lyssna och sjung med! 

NY! Den magiska julkatten av Ester Roxberg och Maximilian Svensson

Dagen före julafton är familjen i skogen och grillar korv när plötsligt en stackars traskatt dyker upp. Den ser så frusen och hungrig ut att pojken inte kan låta bli att mata den. Han följer efter katten in i den snöiga skogen och snart börjar otroliga saker att hända ... Ester Roxberg har tillsammans med den uppmärksammade unga konstnären Maximilian Svensson skapat en stämningsfull julsaga om julens magi och om att ta hand om varandra.

NY! En jul i Småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä

Ingen kan skildra julens förväntningar, förberedelser och stämning som Astrid Lindgren! I En jul i Småland för länge sen tar hon med läsaren till en magisk jul när hon själv var liten. ​Det är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. Om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut, och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.​ ​Allt stämningsfullt illustrerat av Cecilia Heikkilä! 

NY! Julpyssel med Astrid Lindgren 

Räkna äpplen hemma hos farfar, lös det kluriga julgodis-sudokut och hjälp Lotta genom vinterlabyrinten. En julpysselbok från Astrid Lindgrens och Ilon Wiklands magiska sagovärld. Fylld av kluriga julpyssel med Ilon Wikland stämningsfulla bilder.

NY! God jul, Nicke Nyfiken av Margret Rey, H. A. Rey, Cathy Hapka och Mary O’Keefe Young

När Nicke Nyfiken och mannen med den gula hatten ska köpa julgran så kommer Nicke bort! Han klättrar upp i en stor, fin gran som plötsligt huggs ner och fraktas iväg till barnsjukhuset. Nicke blir både rädd och nyfiken. På sjukhuset är det ju så roligt och spännande! Och den nya granen, som är så fin, måste ju dekoreras. Det sätter Nicke igång med – på sitt sätt. Nu i Klumpe Dumpe-biblioteket!

NY! Ruby och Lejon av Maria Fröhlich

Nej, Maria Fröhlihs första egna bilderbok är inte en julbok, men hennes ljuvliga vinterland väcker omedelbart en längtan efter vinter, snö, jul och jullov! Ruby slänger bort sitt älskade gosedjur Lejon. Det känns rätt i stunden, men på kvällen är det omöjligt att sova. Vågar hon ge sig ut i den mörka vinternatten för att rädda sin lejonvän? 

Julen, vad är det? av Laura Di Francesco

Alla stora pratar om att julen snart är här, men vad är julen egentligen för något? Är det någon som ska komma och hälsa på? Är den snäll som mormor och morfar? Eller är den en kaka? Följ med det lilla barnet och katten när de försöker ta reda på vad julen egentligen är.

Nu blir det jul, Pytte av Ingrid Flygare

Äntligen snöar det över hästgården Granbacken. Det betyder att det snart kommer bli jul! Jul? Det har shetlandsponnyn Pytte aldrig hört talas om. En stämningsfull berättelse om julen och allt vad den innebär med klappar, mat och pynt. Men framför allt om omtanke och snällhet.

När Johan fick en liten kalv av Astrid Lindgren och Marit Törnqvist

En bilderbokspärla i nyutgåva! Den lilla torparpojken Johan och hans familj har mist sin enda ko, Embla. Johan tänker på det förfärliga när Bäckhultarns släde far förbi ute på vägen. Inte vet han då att Bäckhultarn mot kvällen kommer att fara samma väg tillbaka och tappa något i diket, något som kanske kan lindra sorgen efter Embla.

Vi har så roligt när det är jul – Astrid Lindgrens bästa julberättelser 

Fira jul i Bullerbyn, hemma hos Madicken och hos Lotta på Bråkmakargatan! Upplev julens magi i Räven och tomten och på det stora taberaset i Katthult. Och var med på en hejdundrande julgransplundring hos Pippi! En samlingsvolym med Astrid Lindgrens bästa julberättelser.

Räven och tomten-pop-up av Astrid Lindgren och Eva Eriksson

Mickel räv smyger sig fram till gården där människorna bor. Inte märker de att han kommer tassande men gårdstomten ser räven ... Succéboken från julen 2017 i en härlig pop-up-version! Luckor och effekter förstärker både stämning och dramatik i den fina julberättelsen.

Mamma Mu och Kråkans jul av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist

Det är julafton på bondens gård och Kråkan har öppnat alla sina paket i förväg. Men Mamma Mu har en överraskning till Kråkan ... 
Bondens barn åker bobb. När bobben välter ramlar de av och rullar runt i snön, det är roligast av allt. Oj, vad de skrattar! Mamma Mu vill också åka bobb. Och trilla av! 

LÄSÅLDER 6-9 ÅR

NY! Julegrisen av J.K. Rowling och Jim Field

J.K. Rowling är tillbaka med sin första barnbok på svenska sedan Harry Potter! I Julegrisen möter vi Jack som älskar sitt gosedjur, Lilla Gis. En julafton händer något förfärligt – LG är försvunnen. Men julafton är en dag då mirakel kan ske, en dag då allting kan komma till liv – även gosedjur. Och Jacks nya gosedjur, Julegrisen (LG:s irriterande ersättare), har en djärv plan. Tillsammans ger de sig ut på en magisk resa, för att leta efter det förlorade gosedjuret, och för att rädda den bästa vän Jack någonsin haft ...

NY! Världsrekord i jul av Anna Jansson

Det är juletid på Gotland och snart dags för jullov för Emil och hans kompisar. Men innan det ska VM (Visby mästerskap) i pepparkakshus äga rum. Alla mellanstadiebarn på ön får vara med i tävlingen, och Emil, Ubbe, Alva och Sokrates sätter genast i gång att baka. Men när tävlingsbidragen ställs ut är ett av pepparkakshusen spårlöst försvunnet! 

Emils vinterhyss av Astrid Lindgren och Björn Berg 

Berättelserna om Emil äntligen i fyrfärg! Björn Bergs originalillustrationer är restaurerade och färglagda. En härligt vintrig bok med tre klassiska, älskade berättelser om Emil i Lönneberga.

Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén

Ett hertigdöme styrs av två tvillingbröder vars ständiga maktkamp gör att alla runtomkring dem hamnar i kläm. I centrum för berättelsen står barnen Ottilia och Amund, hertigdottern och svinpojken, som måste kämpa mot de krafter som vill skilja dem åt. En dag bestämmer sig hertig Ludbert för att ordna en enorm fest – en riktig knäckarbankett! Men hans avundsjuke tvillingbror har planer på att förstöra festen ... 

 

Relaterat

Barnens julvisor

Om boken

Nu är det jul igen - tryck på knappen, lyssna och sjung med! En bok med inbyggd ljudspelare där du kan spela upp alla dina favoritjulvisor om och om igen, och lyssna tillsammans hela familjen. Här finns klassiska julsånger som Staffan Stalledräng, En sockerbagare och Nu är det jul igen i lekfulla nyinspelningar med både sång och ackompanjemang. Självklart finns sångtexterna i boken så att alla kan sjunga med!

Underbara bilder av några av Sveriges främsta illustratörer förhöjer julstämningen: Eva Eriksson, Lena Anderson, Catarina Kruusval och många fler. En bok som räcker hela julen!

Boken innehåller 15 klassiska julvisor: Luciasången, Goder afton, Staffan Stalledräng, Lusse lelle, Tomtarnas julnatt (Midnatt råder), Tre pepparkaksgubbar, En sockerbagare, Nu tändas tusen juleljus, Mössens julafton, Nu är det jul igen, Hej tomtegubbar, Nu har vi ljus här i vårt hus, Vi äro musikanter, Nej, se det snöar och Raska fötter springa tripp tripp tripp.

Cecilia Heikkilä, Eva Eriksson, Lena Anderson, Maria Nilsson Thore, Catarina Kruusval, Laura Di Francesco

Barnens julvisor

En jul i Småland för länge sen

Om boken

"Julafton är en konstig dag, tycker jag. Man bara går och väntar hela dan. Gunnar och jag smög oss in i salen och klämde på paketen i klädkorgen, där alla julklapparna låg."

Nu ska du få höra om en jul för länge sedan, närmare bestämt julen 1913, när Astrid Lindgren bara var sex år gammal. Det här är en berättelse om när Astrid fick följa med pappa ut i skogen för att hugga ner en julgran, det var snö ända upp till knäna och det var tungt att vandra på den mörka, smala skogsstigen. Men granen var så fin och den blev ännu tjusigare när hon, pappa och Gunnar hade klätt den nästa dag.

Det är också berättelsen om när julstöket hemma på gården i Småland förvandlades över en natt till det vackraste juliga hem man kan tänka sig, och om när Astrid fick en "salighetssak" i julklapp. "Salighetssak, det var om man fick nånting så till den grad härligt att man blev salig av det." Och om det roliga julkalaset hos mormor tillsammans med alla kusiner, när leken aldrig ville ta slut. Och om den magiska hemresan när stjärnorna lyste, hästarna sprang vilt i snön och Astrid låg nerbäddad i släden.

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

Texten har tidigare publicerats i antologin En jul när jag var liten (Rabén & Sjögren 1992). Nu utkommer den för första gången som bilderbok med illustrationer av Cecilia Heikkilä.

Astrid Lindgren, Cecilia Heikkilä

En jul i Småland för länge sen