bok

Alla ska sova

Astrid Lindgren

Författare

Marit Törnqvist

Illustratör

Beskrivning

2019-04-25
Svenska
3-6

Författare

Astrid Lindgren

Illustratör

Marit Törnqvist

Formgivare omslag

Emilie Ekström

När himlen är rosa och skymningen lägger sig över trädtopparna är det dags att sova. Eller? Följ med på en magisk promenad i den svenska sommarkvällen, till kohagen, till lammen och till andra små djur som hellre vill leka än sova. Först när skymningen övergår till natt verkar alla få ro, och somnar in. Till och med vareviga katt

Alla ska sova är Astrid Lindgrens klassiska vaggvisa, mest känd från filmerna om Bullerbyn. En vacker visa om att långsamt komma till ro.

Nu lilla humla,
nu ska du sova.
Alla små ungar
i sina sängar
och deras mammor
och deras pappor,
alla ska sova
för nu är det natt.
Sova ska också
vareviga katt.


Bilderna är skapade av Marit Törnqvist, som har jobbat med Astrid Lindgrens texter i 30 år. Bilderna i Alla ska sova är inspirerade av den svenska naturen, sommarljuset och känslan av att vara en liten del av ett stort universum.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-04-25

Produktion

Papper

Munken Pure

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129712827

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

247

Vikt (kg)

0.288

Bredd (mm)

207

Format

Inbunden

Recensioner

Expressen

”Den perfekta godnattsagan som inte bara söver ungen utan även, för en stund, invaggar all oss vuxna i en stunds känsla av att allt är bra.” Gunilla Brodrej

Expressen

”Så om jag hade ett litet sömnlöst barn i knät. Då skulle jag ta den här bilderboken av Marit Törnqvist och samtidigt spela upp den bästa inspelningen av visan jag vet.

[...] Kanske kommer jag sjunga med. Säkert kommer jag ha svårt att inte börja gråta. För att man genom den här bilderboken får kontakt med den lilla människan som en gång var jag, hade en katt och en säng och lite svårt att sova. Och sommaren tog aldrig slut.” Gunilla Brodrej

Barnboksfamiljen

”Med fantastiska illustrationer som breder ut sig över hela uppslagen får vi möta ett lantligt Sverige utifrån ett landskap i sann Astrid Lindgren-anda. Otroligt rofyllda uppslag när djuren slumrar in under skymningen. […] Boken är fantastiskt fin”

Bokkoll

”Det här är en vacker bilderbok som säkerligen kommer att bli en kvällsläsningsfavorit för både stor och liten.”

Romeo and Juliet Blog

”Magiskt! Finaste boken på länge och perfekt som present! Rekommenderar den varmt. Betyg: 5/5”

BTJ

”Marit Törnqvists illustrationer är vackra. Alla ska sova är en njutning för ögat!! Helhetsbetyg: 5.” – Christina Wedenmark

 

I Skymningslandet

Om boken

En vacker och hoppfull saga med ljuvliga, stämningsfulla illustrationer av Marit Törnqvist. Nyutgivning av Astrid Lindgrens klassiska berättelse.
Jag ska aldrig glömma när herr Liljonkvast hämtade mig första gången. Jag låg i sängen när det knackade på rutan. En mycket liten herre i rutig kostym och hög hatt kom in genom fönstret. Han undrade om jag ville följa med till Skymningslandet. Men det kunde jag inte. Jag hade ju ont i mitt ben."Spelar ingen roll", säger Liljonkvast, "spelar ingen roll i Skymningslandet!"Han tog mig i handen, och sen flög vi. Ja, vi flög, i den lena blåa skymningen, högt över staden där ljusen börjar tändas i alla hem. Nu kommer herr Liljonkvast och hämtar mig varje dag till Skymningslandet. Det är så härligt! Det gör ingenting alls om man har ont i ett ben.

Astrid Lindgren, Marit Törnqvist

I Skymningslandet

 

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Om boken

Äntligen - femtio sånger av Jujja och Tomas Wieslander med musikmodul! Tryck på knappen och sjung med!

Här finns klassiker som Fem fina fåglar, Gunga lite grann, Hej vädret, Klappa händerna och Vipp-på-rumpan-affären. Här finns bebisvisor och gonattvisor, visor om traktor och brandbil och tigertåg ...

Musikerna Backa Hans Eriksson och Malou Meilink har satt noter till och arrangerat sångerna för en lång rad instrument, t ex koskälla, altfiol, flöjt, dragspel och tågvissla!

Sven Nordqvist, som tecknar Mamma Mu och Kråkan, bidrar med både nya och gamla bilder. Marit Törnqvist, som också tidigare samarbetat med Jujja Wieslander i Du och jag och min lilla cykel (2010), liksom Catarina Kruusval som samarbetat med författaren i Trimmel tramm (2008) är också representerade. Emma Adbåge, Lotta Geffenblad och Lena Sjöberg har gjort helt nya bilder till sångerna i boken.

Kärleken till Jujja och Tomas Wieslanders sånger är grundmurad, både hemma och på förskolan. Sångerna har som inga andra vuxit fram i avlyssnandet av barns skapande lek. Denna sångskatt har vuxit sig fast i medvetandet hos en hel generation barn och föräldrar sen starten i slutet av 1970-talet.

Jujja Wieslander skriver i boken:

Precis som visorna kommit till, direkt avlyssnade från sådana lekar, ville vi att instrumenteringen på samma sätt skulle bli lekfull och uttrycka andan i sången. Om det var en sovvisa skulle instrumenten snarka, om barnet lekte uggla i ett ihåligt träd skulle hela låten hoa och hette visan Bang bang balans skulle man känna barnets koncentration.

Backa Hans Eriksson har tillsammans med Malou Meilink arrangerat låtarna på nytt och de spelar alla instrument. Med stor spännvidd och varierad instrumentering har de lyckats återskapa stämningen från de ursprungliga låtarna. Jag har valt ut femtio av de mest omtyckta.

Jujja Wieslander, Sven Nordqvist, Emma AdBåge, Lena Sjöberg, Marit Törnqvist, Catarina Kruusval, Lotta Geffenblad

Mamma Mu och Kråkan - Bang Bang Balans och 49 andra sånger att sjunga till musik

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

David Sundin är Karlsson på taket

Han är en vacker och genomklok och lagom tjock man i sina bästa år. Astrid Lindgrens Karlsson på taket är dessutom bäst i allting, om man får tro honom själv. Med en av Sveriges mest älskade komiker, programledare och författare i studion får berättelserna om Karlsson nytt liv. David Sundin läser in och i en ny rolig ljudvärld får vi följa med upp på taket.

Ny prisad bilderbok av Marit Törnqvist

Sköldpadda och jag är en gripande saga om vänskap och tillhörighet. Med finstämd text och mästerliga bilder skildrar Marit Törnqvist en ömsint relation mellan ett barnbarn och en farfar.

Laga pannkakor som Pippi Långstump

Här är den – den perfekta kokboken för alla barn som bor ensamma i ett stort hus tillsammans med en apa och en häst. Men – den fungerar också utmärkt om man inte har en apa eller en häst. Om man till exempel bor med en familj som består av stora och små personer som bara vill laga eller baka något gott tillsammans. Vi firar boksläppet med att bjuda på receptet på Pippis pannkakor!

Astrid Lindgren berättar om en magisk jul

I En jul i Småland för länge sen berättar Astrid Lindgren, så som bara hon kan, om en av sina barndoms jular, om den magiska stämningen, förväntningarna och om allt roligt som hon fick uppleva.

David Sundin gör Pippis kokbok

Alla känner till att Pippi Långstrump är världens starkaste flicka, men har du tänkt på att hon också är en mästerkock? För det är hon faktiskt! I vår släpps Pippi Långstrumps kokbok där David Sundin tipsar, funderar och lagar sig igenom allt från pannkakor till krumelurpiller.