Rysliga boktips

2022-10-14

Illustration av:

Lina Blixt ur Skräxikon
Halloween närmar sig och vi passar på att tipsa om böcker ur årets utgivning som ger kalla kårar. Möt spöken, häxor, zombies och andra läskiga varelser i ett gäng ruggiga barnböcker för olika åldrar. Läs, rys och mys!

LÄSÅLDER 0-3

Rädd av Lotta Olsson och Emma AdBåge

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt! Genialt om mörkerrädsla, perfekt för åldern 2-4 år.

LÄSÅLDER 3-6

Farliga skogen av Sanna Borell

Träd in på egen risk! I Farliga skogen bor det bara läskiga varelser. Såna med giftgaddar och coola horn, och som gillar mörkret och när det blixtrar och åskar. Men en kurragömmalek med en svårhittad ekorre mynnar ut i en oväntad vänskap.

Rysligt mysigt, halloween av Frida Naemi Persson och Moa Graaf

I roliga rim och härligt mysrysliga bilder får vi möta vampyrer, häxor, skelett och ett gäng busiga spöken i ett kittlande äventyr. Passar perfekt för 3–6-åringarna som älskar Halloween!

LÄSÅLDER 6-9

Spöksystrar – Samlingsvolym 2 av Mårten Melin och Hanna Granlund

Nila och Maj är bästa vänner och går i samma klass, det är bara en sak som är lite ovanlig: Maj är ett spöke! En härligt tjock samlingsvolym i färg med del 6 till 10 i den älskade serien Spöksystrar!

Spökhunden Buster – En mardröm i källaren av Tobias Söderlund och Stef Gaines

Ellens klass måste byta klassrum eftersom det gamla ska renoveras. I stället ska de ha sina lektioner i spökhuset, ett hus som stått öde i många år efter en olycka. Det sägs att en lärare spökar där, och märkliga ljud hörs från källaren …

Det gosiga spöket av Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem

Syskonen Sam och Sara är alltid på jakt efter nya spöken att rädda och nu behöver deras vän Preben hjälp. Det verkar som om hans hus är hemsökt! Kanske är det hans döda fru som kommit tillbaka? Kan Sam och Sara hjälpa honom att få kontakt?

Ett monster i vildmarken av Mats Wänblad och Pelle Forshed

Ebba och pappa ska tälta i vildmarken. Boris ska självklart också följa med, så att Ebba har något att göra när pappa fiskar. Och nog får Ebba och Boris att göra – när de upptäcker vad som verkligen döljer sig i vildmarken ...

Farligt på en fredag av Emelie Andrén och Veronica Ljunglöf

Hugos och Vilmas klass är på besök på ett museum som ligger i en gammal borg där det sägs spöka. Hugo tycker det känns läskigt, och inte blir det bättre när Vilma och Amir föreslår att de ska smita från klassen och gå på egen upptäcktsfärd ...

Varning för människor av Pelle Forshed

Zammy har en hemlighet – han är människa! Inte ens Zammys bästa vänner känner till hans hemlighet, och så länge han tar sina gyttjebad och hans mamma sminkar honom på morgonen är det inga problem. Men så en dag kommer rektorn till skolan med sin nya hund Viro, som kan lukta sig till människor och skäller vilt när han får upp ett spår. Hur ska Zammy lyckas lura Viro att han är en zombie som alla andra?

LÄSÅLDER 9-12

Hjärta av glas av Ingelin Angerborn

Shirin och hennes kompisar ska tillbringa några av sommarlovets sista dagar i Shirins mosters sommartorp. Torpet visar sig sakna en hel del bekvämligheter, men tjejerna tycker det är jättemysigt ändå. Åtminstone tills allt det konstiga börjar ... För vad är det för mystiska knackningar de hör när de ska sova? Vems är den gamla boken de hittar i en kista på vinden? Och vad är det för egendomligt ljus de ser på ön ute i sjön? Ön som sägs vara drabbad av en förbannelse, och som brukar kallas Dödens ö ...

Snöstjärna av Pascale Vallin Johansson

Det är lätt att inbilla sig saker i ett sådant här spöklikt hus. Men så hör jag något inifrån mörkret. Snyftningar! Ljudet av en flicka som gråter. I ett hus där det inte bor någon flicka.” Spänning, kärlek och kallar kårar i den andra boken i trilogin Fågelspår.

Parasiten av Petter Lidbeck

Äckliga utslag, en pappa som inte kan sluta skratta eller ett oönskat besök en mörk stormig natt. Elva rysare om opålitliga husdjur, hemliga sällskap och andra hemskheter av skräckmästaren Petter Lidbeck. Läs och rys!

LÄSÅLDER 12-15

Skräxikon av Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck och Lina Blixt

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! Skräxikon innehåller dödsnödvändig information om världens otäckaste genre – SKRÄCK. Författarna tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Boken är dessutom full med skrämmande snygga illustrationer av Lina Blixt.

UNGA VUXNA

Eldvakt av Camilla Sten

En liten stad långt inne i de jämtländska skogarna, mystiska försvinnanden och en gammal internatskola med mörka hemligheter ... Eldvakt är den tredje och sista delen i Camilla Stens ruggigt spännande Järvhögatrilogin.

Relaterat

Spöksystrar - Samlingsvolym 2

Om boken

Ännu en härligt tjock samlingsvolym i färg med fem delar ut den älskade serien Spöksystrar!

Nila och Maj är bästa vänner och går i samma klass, det är bara en sak som är lite ovanlig: Maj är ett spöke! Hon är inte läskig på något sätt, men hon kan göra saker som inte alla andra kan. Hon kan göra spöklikt bra konster i badhuset, trolla fram en älskad häst och ordna födelsedagsfest på kyrkogården med andra spöken. Det blir aldrig tråkigt när man är med Maj, och ibland kan det till och med gå en kall kår utmed ryggraden …
Samlingsvolymen består av del 6 till 10 i serien Spöksystrar: Det förhäxade huset, Ett spöke fyller år, Spöke på djupt vatten, Spöke i fara och Spökhästen. Dessutom ingår några extra sidor med spökpyssel.Sagt om tidigare böcker:

”En riktigt lyckad lättläsningsbok.” Helhetsbetyg: 5 av 5 möjliga

Bibliotekstjänst

”en fantasifull vardagsnära berättelse med mycket empati, där barnen är kapabla till att lösa sina egna problem. Hanna Granlunds rikliga illustrering är ett stöd i läsförståelsen, men skapar också spänning och värme, med välgjorda tablåbilder.” Helhetsbetyg: 5 av 5 möjliga

Bibliotekstjänst

Mårten Melin, Hanna Granlund

Spöksystrar - Samlingsvolym 2

Rysligt mysigt, Halloween

Om boken

Det är regnigt, riktigt ruskigt. Rysligt mysigt, Halloween! Smarrigt godis, läskigt bus, hemska pumpor, tända ljus.
En bok helt tillägnad barnens favorithögtid: Halloween!Bus eller godis? Ett gäng utklädda barn på godisjakt råkar plötsligt snubbla in i en ny del av stan där ingenting ser ut som vanligt. Här finns en blodbar, en vampyrtandläkare … och massor av läskiga varelser som inte alls ser utklädda ut!Möt vampyrer, häxor, skelett och ett gäng busiga spöken i ett kittlande äventyr som passar perfekt för 3–6-åringarna som älskar Halloween. Med roliga rim av bilderboksdebutanten Frida Naemi Persson och härligt mysrysliga bilder av Moa Graaf. Läs tillsammans, fnissa och rys! För du är väl inte rädd …?

Frida Naemi Persson, Moa Graaf

Rysligt mysigt, Halloween

Skräxikon

Om boken

Vill du veta hur ett hjärta sätts i sken eller hur en zombie ska avrättas? Då har du hittat rätt! I den här boken har vi samlat dödsnödvändig information om världens otäckaste genre - SKRÄCK. Vi tar pulsen på de bästa monstren, skräckfilmerna, serierna och horrorböckerna. Vi lär dig hur kroppen reagerar på rädsla och bäst av allt: vi delar med oss av våra bästa tips och skräckupplevelser till dig. Boken är både ett slags uppslagsverk för den som vill veta det allra viktigaste och en blodisande källa till det bästa inom genren. Välkommen ner i avgrunden!
Skräxikon är en best-of-skräck-samling, noggrant utvald och nedtecknad av skräckfantasterna Madeleine Bäck och Emma Frey-Skött, och illustrerad av Lina Blixt.

Emma Frey-Skött, Madeleine Bäck, Lina Blixt

Skräxikon

Det gosiga spöket

Om boken

Sam och Sara har hela källaren full av magiska apparater och mystiska maskiner som de ärvt av sin farmor och farfar, som var spökforskare. Syskonen är alltid på jakt efter nya spöken att rädda och nu behöver deras vän Preben hjälp. Det verkar som om hans hus är hemsökt! Kanske är det hans döda fru som kommit tillbaka? Kan Sam och Sara hjälpa honom att få kontakt?
Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem är ett radarpar när de gäller roliga och spännande serier för 6–9-åringarna. Det blir fart och fläkt, tokiga karaktärer, knäppa uppfinningar men framför allt SPÖKEN!Böckerna i Spökräddarna-serien är genomillustrerade och funkar både som högläsning och för den som kommit en bit på vägen med sitt eget läsande. Och var inte rädda, spökena i de här böckerna är nästan alltid snälla …

Petrus Dahlin, Sofia Falkenhem

Det gosiga spöket

Familjen Monstersson: Ett monster i vildmarken

Om boken

En dag hittar Ebba ett tält längst inne i en garderob. Pappa blir genast entusiastisk, om de åker ut och tältar kan han ju testa sina nya fiskeprylar. Ett spännande äventyr - vem vet vad vildmarken har att erbjuda? Boris ska självklart också följa med, så att Ebba har något att göra när pappa fiskar. Och nog får Ebba och Boris att göra - när de upptäcker vad som verkligen döljer sig i vildmarken ...

Serien Familjen Monstersson är en modern klassiker i kategorin lättläst och älskas av såväl läsare och föräldrar som bibliotekarier och bokbloggare. Eller som Bibliotekstjänst skrev: "kommer att få många barn att förstå varför det är roligt att läsa".

Familjen Monstersson ingår i Rabén & Sjögrens serie med lättlästa böcker för de allra yngsta nybörjarläsarna. Lite text och läsvänlig typografi, pratbubblor med versal text plus massor av roliga färgbilder.

Mats Wänblad, Pelle Forshed

Familjen Monstersson: Ett monster i vildmarken

Farliga skogen

Om boken

Träd in på egen risk! I Farliga skogen bor det bara läskiga varelser. Såna med giftgaddar och coola horn och liknande. Varelser som gillar mörkret och när det blixtrar och åskar. Här är alla tuffa och hårda, ingen känner sig någonsin ledsen eller rädd. Man ägnar sig inte åt att "leka". Man brottas! Eller hivar upp varandra i träd. Och att dricka saft tillsammans med vänner kommer inte på fråga. Förresten, det där med "vänner", vad ska det vara bra för? Möjligtvis om man har en liten en, som kan användas som fotpall. Annars är det fullkomligen onödigt. Eller?

Följ med på en färd genom färgsprakande fantasilandskap, där en kurragömmalek med en svårhittad ekorre mynnar ut i en oväntad vänskap. För vänner kan faktiskt finnas där man minst anar det!

Sanna Borell, Sanna Borell

Farliga skogen

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd