Omslagsbild: Rut & Knut tittar ut på liv och död

Bokserie: Rut & Knut tittar ut

Utgivningsdatum: 2004-05-25
ISBN: 978-91-29-65667-1

Rut & Knut tittar ut på liv och död

Änglar och navelsträngar
Titta ut med Rut & Knut på liv och död!

Varför lever vi egentligen och hur blir ett barn till? Varför måste man dö och finns det ett liv efter döden? Svåra frågor utan enkla svar!

Rut & Knut tittar ut - en faktaserie för barn i förskoleåldern!

Tolv böcker som förklarar barnens verklighet och vardag! Aldrig tidigare har något svenskt förlag givit ut en hel serie faktaböcker som på samma gång ökar barns kunskaper om omvärlden, stimulerar lusten att lära och ökar förståelsen för språket. Tolv böcker att samla i ett första eget faktabibliotek eller som hjälp och stöd i förskolans temaarbeten.

Varje del innehåller fakta, roliga experiment, pyssel och övningar för barnen att göra - hemma eller på dagis. På fyndig Carin Wirsén-vers uppträder dessutom Rut och Knut i olika yrken - bonden och meteorologen beskrivs i boken om väder, doktorn och gympaläraren i boken om kroppen osv. "Det finns inget dåligt väder. Det finns bara dåliga kläder" och "Hungrig som en varg" är exempel på uttryck som Stina Wirsén illustrerar på fartigt Rut & Knut-manér för att berika barnens språk. I varje bok finns sådana uttryck/talesätt liksom kända sånger och en saga.

I serien ingår:
Rut & Knut tittar ut på kroppen. Tandtroll och skelett
Rut & Knut tittar ut på mat. Plättar och potatis
Rut & Knut tittar ut på vilda djur. Älgar och gråsuggor
Rut & Knut tittar ut på väder. Solsken och spöregn
Rut & Knut tittar ut på resor. Tåg och trafikljus
Rut & Knut tittar ut på skolan. A B C och 1, 2, 3
Rut & Knut tittar ut på tid och rymd. Klockor och planeter
Rut & Knut tittar ut på tama djur. Kossor och kaniner
Rut & Knut tittar ut på sagoväsen. Älvor och troll
Rut & Knut tittar ut på liv och död. Änglar och navelsträngar
Rut & Knut tittar ut på naturen. Kottar och klorofyll
Rut & Knut tittar ut på urtiden. Stenar och dinosaurier

Bakom detta ambitiösa arbete ligger några av våra bästa författare och illustratörer för barn. Text: Mats Wänblad (Hjärnkontoret, Skräcksperiment m.m.), Lena Ollmark (manusförfattare till bl.a. Allram Est för Bolibompa), Mattias Danielsson (Kamratposten), Carin Wirsén (bild- och speciallärare, Rut & Knut). Bild: Per Gustavsson (Kamratposten, Hjärnkontoret m.m.), Annie Huldén (Sjuk? Barnens egen läkarbok), Björn Bergenholtz (Vasagrisen, Myror i brallan m.m.) och Stina Wirsén (Rut & Knut).

Mats Wänblad är en mångsidig författare och översättare. Han skriver alltifrån bilderböcker till faktaböcker (bl.a. faktaboksserien om Rut och Knut och delar i serien Så funkar det). På senare år har Mats även skrivit en hel del skönlitterärt för barn i skolåldern, däribland den älskade och ständigt aktuella lättlästserien Familjen Monstersson, som han skapar tillsammans med illustratören Pelle Forshed.

Mer om författaren

När jag skriver är drivfjädern det stora intresset för barns tidiga språkutveckling och begreppsbildning.

Motto: barndomen går inte i repris.
Mina idéer kring böckerna är:
Lustfylld lek med ord och begrepp.
Rim, ramsor och tokprat.
Vill stimulera och bekräfta barnens lek genom igenkännande.
Lekens stora betydelse för att bearbeta och befästa.
Vill också ge de vuxna något.
Barn är känsliga för om vuxna också tycker att det är roligt.

--------------------

Carin Wirsén är född i Hudiksvall 1943 men sen länge bosatt i Älvsjö utanför Stockholm. Hon är gift med Christian, som hon träffade under sin studietid på Konstfack, och hon är mor till illustratören Stina och designern Anna. Dessutom är hon både mor- och farmor till sex barnbarn.

Carin utbildade sig till bildlärare, och efter tiotalet år i yrket bestämde sig hon för att sadla om till matematiklärare och speciallärare – först på högstadiet och efter ett par år på gymnasiet. Mötet med gymnasieeleverna fick henne att inse att många som brottas med läs- och skrivsvårigheter i tidig ålder gör det ända in i gymnasieåldern. Det fick Carin att engagera sig i barns och ungdomars språkutveckling.

Under nittiotalet fick Carin fem barnbarn i snabb följd. När Carin såg på TV tillsammans med dem upptäckte hon att det saknades roligt material för de små. Tillsammans med dottern Stina bestämde hon sig för att skapa barnprogram, som med hjälp av rim och lek kunde bidra till barnens språkutveckling. Carin och Stina hade massor av idéer, men TV-drömmarna byttes snart ut mot barnböcker, eftersom det formatet passade dem bättre.

Snart kom den första boken; Rut och Knut lagar mat. I den ser man tydligt hur bild och text samspelar på ett unikt sätt. De korta, fyndiga verserna är både komiska och geniala, bilderna fantastiskt uttrycksfulla. Rut och Knut lagar mat följdes av flera böcker i rask takt och idag finns ytterligare 10 bilderböcker liksom 13 faktaböcker om Rut och Knut.

Rut och Knut är moderna barn, vars lekar ska kunna roa även vuxna. Deras lekkraft är det väsentliga, och nästan allt i böckerna sker i Ruts och Knuts fantasi. Men lillasyster Tjut, som gjorde debut i Rut & Knut och lilla Tjut är inte någon låtsaslillasyster. För att poängtera att ett litet barn inte är någon som Rut och Knut kan ha hand om själva, uppmärksammas läsaren på de vuxnas närvaro – en fot här, en hand där. Så är det med Stinas bilder, där finns ständigt nya detaljer att upptäcka.

Böckerna om Rut och Knut har blivit strålande succéer och kan redan kallas moderna klassiker. Carin skriver och sedan tar Stina vid med bilderna. Slutligen får böckerna sin grafiska form av Carins man Christian. Ett familjeprojekt där alla har roligt tillsammans!

Carin har också skrivit en kapitelbok och hon har medverkat i flera antologier. Hon bär dessutom på massor med andra idéer som ska locka barn till läsning!

Mer om författaren
Photo

Född: 1973
Bor: Hus i Knivsta, söder om Uppsala.
Familj: sambo, en tonårskille, en tonårstjej och en liten tjej född 2010.
Utbildning: Journalisthögskolan i Sundsvall.
Jobbar med: Att skriva böcker, läromedel och tidningsartiklar - och att föreläsa i skolor för att inspirera andra att skriva.

Tidigare jobbade jag på världens bästa tidning (alltså Kamratposten) i sju år. Där skrev jag om allt möjligt - krokodiler, privatdetektiver och om hur astronauter bajsar när de är ute i rymden. Och så fick jag göra en massa intervjuer, till exempel med Zlatan Ibrahimovic, fotografen Mattias Klum, programledaren Elin Ek (Grynet) och Metallicas gitarrist Kirk Hammett.

En dag ringde de från Rabén & Sjögren och undrade om jag ville vara med och skriva en faktaboksserie. Det slutade med att jag var med och skrev tolv böcker: faktaboksserien Rut & Knut tittar ut. Och det var så roligt att jag har fortsatt med barnböcker.
Det bästa med att skriva böcker är att jag får hitta på sånt som inte behöver vara sant (så länge jag inte skriver faktaböcker förstås).

 

Mer om författaren

Lena Ollmark har gedigen bredd – både som  journalist och författare. Hon har jobbat med novellfilm och skrivit såväl fackböcker som humor för vuxna. Men mest har hon skrivit för barn och ungdomar – bland annat manus till animerade filmer och TV-serier om Lilla Spöket Laban och Sven Nordqvists Nasse, mangaböckerna om Stall Norrsken och spökhistorier i böckerna om Krabbsjögrund.


Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår