Omslagsbild: Henrietta är min hemlighet


Läsålder: 12-15

Utgivningsdatum: 2005-04-04
ISBN: 978-91-29-66227-6

Henrietta är min hemlighet

Måsen älskar Henrietta. Men chansen att en person som är så underbar och perfekt skulle bli kär i en före detta fältbiolog som fotograferar gosedjur är säkert minimal. Måsen har två kompisar som är lika udda: Rebecka läser poesi och Robin kommunicerar mestadels via talesätt och är f ö bara intresserad av sina två ödlor. Rebecka försöker hjälpa till med att tussa ihop Måsen och Henrietta, men det går inte så bra. Måsen sumpar i tur och ordning alla bra tillfällen att få kontakt. Men till slut kommer insikten att det inte går att fortsätta att vara en mes om det ska hända något. Man måste ändra sig, måste våga, annars väntar ensamhet och ett liv utan kärlek ... Och när modet till slut räcker till handling är det inte alls så svårt.

Pressröster om Före och efter Bella:

"En välskriven och smart berättelse med fart och dramatik ... En bok som skapar eftertanke och man kommer både Bella och Filip nära." Katia Wagner, Sydsvenska Dagbladet

"Maja Hjertzell beskriver brytningstid och identitetssökande på ett lika drastiskt som varsamt sätt. Bella blir en katalysator och känslor, åsikter och människor sätts i rörelse omkring henne." Pia Huss, DN

Maja Hjertzell debuterade 2001 med barnboken Ett lingon i en hiss. Hon bor i Arvika där hon arbetar som barnbibliotekarie. Har bl.a. vunnit första pris i ABF-tidskriften Fönstrets novelltävling och fått hederspris i Vår Bostads novelltävling.

Ett lingon i en hiss (2001)
Före och efter Bella (2002)
Mer om författaren
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2019

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Henrietta är min hemlighet "En varm och fundersam berättelse om ung kärlek och dess konsekvenser."Pia Huss, DN"Det hela är en förnämlig berättelse om kärlekens universalitet och allmängiltighet där slutet är lika överraskande som logiskt. Maja Hjertzells förra bok, Före och efter Bella, var bra, men Henrietta är min hemlighet är bättre i en självklar litterär tradition och hon räds inte de intellektuella anslagen - uppfriskande och mycket läsvärt är det! Tack, Maja Hjertzell!"Jan Hansson, SvD

Äls m inia atncenkniagr

"När jag var i tioårsåldern läste jag en bok som heter Harriet, spion, skriven av Louise Fitzhugh. Den handlar om en ensam flicka som vill bli författare och som spionerar och tjuvlyssnar på människor i sin närhet. I en anteckningsbok skriver hon ner sina iakttagelser och tankar, som ofta är rättframt genomskådande, ibland hjärtlösa. Jag tyckte boken var fantastisk. Trots att Harriet råkar illa ut då hennes hemliga anteckningar avslöjas, avskräckte det mig inte. Jag lekte ofta ensam som barn och började gå omkring med block och penna i en liten väska, precis som Harriet. Jag kallade mig agent och skrev ner sådant jag hörde och såg människor säga och göra, särskilt det jag uppfattade som skumt.

Jag tror att det var så min vana att tjuvlyssna och iaktta människor och miljöer grundlades, vanan att samla på situationer och händelser. För att undvika att råka illa ut kodade jag ibland det jag skrev genom att kasta om bokstäverna på ett listigt sätt. I min första anteckningsbok från 1982 står det: Ajs guklla edlirl gtån agåno älas m inia atncenkniagr, det vill säga: Jag skulle aldrig låta någon läsa i mina anteckningar. Nu gör jag det på sätt och vis ändå.

För några år sedan kom jag på hur jag skulle kunna föra ihop några av mina anteckningar till en historia. Äntligen har jag fått användning för den där busschauffören som en tidig morgon gjorde alla glada genom att prata rart i mikrofonen och för den där fladdermusen som höll min sambo vaken en hel natt. Jag ville skriva om en modig flicka och en blyg pojke. Naturligtvis visar det sig att det också finns någonting flickan är rädd för och att pojken egentligen är ganska modig.

Det är få böcker man läser i vuxen ålder som påverkar en lika starkt som dem man slukar som barn. Jag har fortfarande en anteckningsbok i väskan och även om jag inte längre avslutar varannan mening med "mystiskt" eller "måste undersökas" är det mesta sig likt. Min stora vurm för block och pennor kommer antagligen också från Harriet. Liksom det plötsliga suget efter tomatmackor som dyker upp då och då."

-------------------------

Maja Hjertzell debuterade 2001 med barnboken Ett lingon i en hiss. Hon är född 1971 och bor i Arvika där hon arbetar som barnbibliotekarie. Har bland annat vunnit första pris i ABF-tidskriften Fönstrets novelltävling och fått hederspris i Vår Bostads novelltävling.

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.