bok

Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket

Gunnar Ardelius

Författare

Beskrivning

2011-06-13
Svenska
12-15

Författare

Gunnar Ardelius

24-årige Gunnar Ardelius debut är en strålande originell roman. På ett filmiskt vis, uppbyggt genom korta scener, spelas en ung kärlekshistoria upp. En riktig sträckläsarbok!

Gunnar har gjort en kortkort prosavariant av hela boken:
"Morris och Betty", han sätter händerna för hennes ögon och berättar. "Vi är på film nu, det här är historien om oss, där kärleksparet får varandra i den första scenen. Alla andra människor färgas grå och vi blir röda som körsbär. I en scen som visas på trailern säger han att de hör ihop som Hennes & Mauritz."
Hon tar bort händerna från ögonen. "Det måste hända något sorgligt också, annars vill ingen se filmen."
"Okej, hans pappa är manodepressiv och mamman är en komplett fruktkaka."
"Inte sånt tråkigt, det ska finnas något att gråta åt, annars är det ingen riktig kärlekshistoria. Slutet ska vara sorgligt."
"Nej, de lever lyckliga i alla sina dagar."

Debutromanen som blev Augustnominerad, fick Slangbellan och rättigheterna sålda till bland annat USA, Tyskland och Nederländerna finns nu i pocket. I korta lyriska prosatexter berättas historien om två unga människors första stora kärlek.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2011-06-13

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129679670

Recensioner

ofbooksandbirds.blogspot.com

”Gunnar Ardelius, han kan.”

"Med ett sparsamt språk skildrar Gunnar Ardelius i den här boken, med den oerhört långa, men väldigt fina och sorgliga, titeln, ett kärleksförhållandes tre stadier: nyförälskelsen, förändringen/konflikten, slutet. Varje sida är som ett ögonblick från en scen och man vill aldrig att det ska ta slut. Det är inte många ord men de känns så starkt i hjärtat att det inte behövs mer. Gunnar Ardelius, han kan."

Pressröster om Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket

”Resultatet blir så urbra, så innerligt sensuellt.” Expressen

 

Vill ha dig så illa

Om boken

Han andas in i hennes öra, hon blundar, viskar, drar i jeansen.

Ett tag tänker han att han ska berätta allt.

En strålande smärta genomfar honom.

Det är det som är så förskräckligt. Det är en stund som bara kan finnas till om man inte tänker på konsekvenserna.

Channa, Jeppe, Beate, Roozbeh, Olof och Lea. Sex kompisar från gymnasiet. Skolan är slut och allt känns plötsligt så länge sen. Channa har försvunnit. De andra är kvar. Under ytan vibrerar ett hot, en mörk hemlighet. De borde ha pratat om det. Nu är det försent.

Prisbelönte Gunnar Ardelius är tillbaka med en brännande och träffsäker berättelse om den sköra tiden efter gymnasiet. Då livet ska lossna. Men tänk om man förlorar allt man drömt om innan det ens börjat?

Gunnar Ardelius

Vill ha dig så illa

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

Om boken

När vet man att det verkligen är slut? Det undrar Morris. Han gör sitt bästa för att springa ifrån minnet av Betty. Tillsammans med pappa springer han varv efter varv i elljusspåret. En dag är det någon som springer ikapp.

Pappa är entusiastisk. Ringer varje dag nu. Frågar hur han mår. Om han har lust att springa. Men båda vet att det inte handlar om lust. Inte bara. Det handlar om att springa oavsett vad. Även om han blöder näsblod. Även om hjärtat slår dubbla slag.

Pappas hjärta stannar ibland. Han har sprungit i hela sitt liv. Sprungit ifrån depressioner och rakt in i dem. Ibland får läkarna sätta elektroder på bröstet och knuffa igång hjärtat.

Mamma har en dikt hon skrivit inramad på väggen. Pappa ramade in den för att han tyckte att den var så vacker. Hon tar aldrig ner den för minnet är så flyktigt. Mammas och pappas kärlek gjorde dem sjuka. Sjuka och lyckliga.

En dag är det någon som springer ikapp Morris i elljusspåret: Lena. Hon är en ny värld, med liten mun och ettriga kyssar. Med Lena är det inte samma sugande virvel mot botten. Inte som med Betty. Han måste inte röra vid Lena för att överleva.

Tillsammans med pappa och Lena åker Morris till Skåne för att träna inför halvmaran. Resan slutar inte som någon av dem har tänkt.

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta är en fristående fortsättning på Gunnar Ardelius hyllade debutroman Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Den belönades med debutantpriset Slangbellan och blev nominerad till Augustpriset. Nu får vi möta Morris på nytt, efter den första himlastormande kärleken men ännu med minnet av Betty kvar. Till skillnad från första boken är detta en roman och inte kortprosa.

Gunnar Ardelius

Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9