Omslagsbild: Prinsen och tiggaren

Bokserie: Äventyrsklassiker
Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2006-09-08
ISBN: 978-91-29-66608-3

Prinsen och tiggaren

Maj Bylock fortsätter oförtröttligt att utöka biblioteket med äventyrsklassiker. Hon lyckas göra de gamla klassikerna lockande och lättlästa för dagens unga och ändå behålla originalets anda.

Två pojkar föds samma dag i London i mitten av 1500-talet. Den ene är tiggarpojken Tom och den andre är Edward, prinsen av Wales. De möts och får byta liv med varandra för en tid.


I "Prinsen och tiggaren" ville Mark Twain beskriva hur de fattigaste och de rikaste hade det i England på 1500-talet. Tiggarpojken Tom drömmer om att en gång få se en riktig prins och prinsen undrar över hur livet utanför slottets gyllene grindar är.
En dag när tiggarpojken kikar in genom grinden blir han misshandlad av en vakt. Prinsen räddar honom och smugglar in honom i slottet. De provar varandras kläder och prinsen ger sig iväg ut i London klädd som tiggarpojke. Båda upplever många äventyr i miljöer som ställer dem på svåra prov. Till sist lyckas de ändå bevisa sina identiteter.

Maj Bylock föddes 1931 på Gotland. Hennes första böcker var läroböcker och fördjupningsböcker i religion och historia. Den skönlitterära debuten kom 1969 då hon vann en pristävlan med Äventyret med grodan

Maj Bylock tar i sina böcker bl.a. upp livsåskådningsfrågor och moraliska spörsmål. Hennes intresse för historia med tillhörande källforskning är stort och väl underbyggt. Trilogin Solstenen, Månringen och Stjärnhavet ger en levande och detaljrik bild av bondelivet på Gotland under 1600-talet. Här finns ett rikt mått av yttre dramatik, men det är ändå det inre skeendet som är viktigast.

I serien om Fågelprinsen berättas om två keltiska ungdomar på 400-talet f Kr.

Ett domprotokoll från 1600-talet gav uppslag till Häxprovet som kom ut 1989. Boken handlar om flickan Anneli som rymmer till skogs, när hon tror att hon är skuld till att syskonen brunnit inne. Hon tas om hand av Ylva, en klok, läkekunnig kvinna som för sina kunskapers skull stämplas som häxa.
De sex följande böckerna i serien är Häxans dotter, Häxpojken, Häxguldet, Häxkatten, Häxbrygden och Häxdoktorn. Serien skildrar livet i 1600- och 1700-talets Sverige. De tre första titlarna finns samlade i I häxornas tid.

Vikingatiden har Maj Bylock skildrat i trilogin Drakskeppet, Det gyllne svärdet och Borgen i fjärran. Den handlar om den frankiska riddardottern Petite, som rövas bort och förs till Norden av vikingar. Hon lyckas fly och får ett hem hos runristaren Stein och hans hustru. Men ”det främmande barnets” utsatthet var inte mindre på den tiden, och invandrar- och mobbningsproblemen får också sin plats i berättelsen.

Om vallonernas invandring, som är ett viktigt inslag i Sveriges historia, handlar Flykten till Järnets land, Den svartes hemlighet, Spöket på Örneborg, Klockan och Döden samt Marie och Mårten i Nya Världen, Blå Molnets gåva samt Celine och drottningen. Tvillingarna Jean och Marie lämnar tillsammans med sina föräldrar Vallonien för att börja ett nytt liv vid ett bruk i Bergslagen. De växer upp i Sverige och får uppleva mycket, både hemskt och underbart, men deras liv utformas olika, beroende på att den ena är flicka och den andre pojke.

Maj Bylock skrev också böcker för yngre barn. De tre böckerna om Micke och sköldpaddan Hemliga Jansson är ömsinta vardagsskildringar som utspelar sig på Västkusten. För ”börja-läsa”-åldern har hon skrivit Tigern Lisa och Monstret, Var är Monstret?, Monstrets hemlighet och Monster och musöron.

Om sin ibland smått äventyrliga barndom på Gotland i början av andra världskriget samt den första tiden i Karlstad berättar Maj Bylock med humor och värme i tre böcker: Karusell och kärleksbrev, Dynamit och hallonbåtar samt Dödskallar och hjärtesår.
Hon har också skrivit ett par diktsamlingar för barn, Blå fjäril och Tusen guldslantar samt en del andra barnböcker.

Vid sidan av sitt eget författarskap återberättade Maj Bylock även en rad av världslitteraturens klassiker. Avsikten var att göra dem tillgängliga för ett större antal läsare och att medverka till att ett rikt, internationellt kulturarv förs vidare. Hit hör också Skatter ur Bibeln för barn, samt Texter ur Bibeln för ungdomar och vuxna.

För vuxna finns romanerna Djävulsögat (en skildring från 20-talets Sverige) samt De gyllne öarna, som handlar om människornas liv på jorden och deras ansvar. Bylock har också skrivit psalm 524 i Den Svenska Psalmboken, radio- och TV-manus, tidningsartiklar, kåserier samt librettot till musikalen Solstenen.

Maj bylock avled i augusti 2019, 88 år gammal. 

Stipendier och priser:

1967 Svenska Statens Kulturstipendium
1969 Karlstad stads Kulturstipendium till Gustaf Frödings Minne
1981 Sveriges Författarfonds arbetsstipendium
1983–84 Sveriges Författarfonds arbetsstipendium, tvåårigt
1986 Sveriges Författarfonds premium
1988–96 Sveriges Författarfonds garanterade författarpenning
1985 Sveriges Författarförbunds och Svenska Journalistförbundets stipendium
1990 Astrid Lindgren-priset
1999 Landstingets Frödingsstipendium
2002 Wettergrens Barnbokollon
2005 Karlstads kommuns förtjänstmedalj
2005 Årets Värmlandsförfattare
2006 Hedersdoktor vid Karlstads universitet
2008 Värmlandsakademins ”Lagerlövet”
2009 Medaljen Litteris et Artibus
2010 Mårbackapriset

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.