Omslagsbild: Flickornas historia - Världen


Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2015-01-22
Recensionsdatum: 2015-02-02
ISBN: 978-91-29-66910-7

Flickornas historia - Världen

Historia handlar vanligtvis om krig och kungar, nästan aldrig om barn och särskilt inte om flickor. Kristina Lindström har tidigare skrivit de kritikerrosade Flickornas historia, om svenska flickor från stenåldern fram till våra dagar och Flickornas historia - Europa, som blev Augustnominerad.

I Flickornas historia - Världen möter vi sjutton flickor från olika världsdelar och olika epoker, till exempel Juanita i Inkatidens Peru, Marie Antoinette under franska revolutionen, Michiko i bombens Hiroshima och Sandra under apartheidregimen i Sydafrika. Några av dem har funnits på riktigt, andra är påhittade ur en historisk verklighet. En kort faktatext avslutar varje kapitel. Med Lina Bodéns vackra illustrationer.
Mer om författaren
143 kr Bok - Halvklotband
Utgiven: januari 2015
"Det är en bok som bör passa fint i grundskolan för att väga upp den oftast väldigt manliga historien som presenteras där."
dagensbok.com
"Det är facklitteratur när den är som skönast ..." /Nerikes Allehanda "Författaren närmar sig människorna i boken med ett målande och poetiskt språk. Det är facklitteratur när den är som skönast och blandningen mellan fakta och fiction tror jag passar den primära målgruppen, unga människor, bra. Lina Bodén har avbildat alla sjutton huvudpersonerna på ett utmärkt sätt."Dag Hedberg
"Att berätta flickornas historia är både originellt och föredömligt"
www.gp.se
"Viktig skildring om kvinnor nu och då" /Blekinge Läns Tidning

Sedan jag var liten har jag varit näst intill besatt av historia, av vilka människor som levde här före oss, hur de talade, hur de tänkte och hur det såg ut. Min dröm har alltid varit att ha en tidsmaskin!

Jag är uppvuxen i Lycksele i Västerbotten, senare flyttade familjen till Arvika i Värmland. Jag är utbildad journalist och har arbetat på bland annat Dagens Nyheter, tidningen ETC och Kamratposten. Från mitten av 80-talet arbetade jag på Sveriges Radios samhällsredaktion, på Kanalen och det som senare blev Studio Ett. Från mitten av 90-talet arbetade jag på Sveriges Television som producent och projektledare för Bullen, Elbyl och Centrum. I tio är var jag chef för Kulturredaktionen på SVT och startade program som Kulturnyheterna, Kobra och K special.

Efter min tid på SVT Kultur gjorde jag, tillsammans med Maud Nycander, dokumentärfilmen Palme som fick flera Guldbaggar, bland annat för bästa klipp. Min senaste produktion är dokumentären Astrid som handlar om Astrid Lindgren och är en serie i tre delar. Den sändes i SVT julen 2014.

Jag har alltid skrivit. Flickornas Historia – Världen är del tre i en serie som skildrar flickors liv genom historien. De två första böckerna är Flickornas historia – om svenska flickor från stenåldern fram till våra dagar och Flickornas historia – Europa som nominerades 2002 till Augustpriset och fick Carl von Linné-plaketten 2003.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.