Omslagsbild: Mycket mer än så


Läsålder: 12-15

Översättare: Jan Risheden
Utgivningsdatum: 2010-06-09
ISBN: 978-91-29-67479-8

Mycket mer än så

Auden har jämt varit den perfekta dottern, den ansvarsfulla systern, den duktiga eleven. Hon är en tjej som man kan lita på. Men Auden har känt sig instängd av alla krav, hon har inte haft något socialt liv och hon har inte sovit en hel natt på flera år.

När hon blir erbjuden att spendera sommaren innan hon ska börja på college, hos pappan och hans nya familj i en liten stad vid kusten, tar hon tillfället i akt. Hon får ett sommarjobb i sin bonusmammas klädbutik och plötsligt händer någonting med Auden. Hon får lära sig allt om det sociala spelet, om hur tjejer pratar och beter sig, om tjejers vänskap och om deras kärleksbekymmer. Så möter hon Eli, en ensamvarg som också har svårt för att sova om nätterna, och som Auden snabbt kommer nära. Tillsammans ger de sig ut på ett uppdrag: Auden för att göra allt det där hon aldrig har gjort, Eli för att lära sig att leva med de skuldkänslor han bär på sedan han var med om en nära väns död. Det blir sommaren när allt förändras.

Sarah Dessen är en av USA:s mest populära ungdomsboksförfattare. Hennes böcker ligger ofta högt upp på topplistorna. Boken släpptes i USA i juni och förstaupplagan var 300 000 ex.
Mer om författaren
25 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2011
"fängslar med en betvingande självklarhet" /Borås Tidning "Hennes styrka ligger i den associationsrika bredden och det outtalade djupet. Det tar en stund innan dessa kvaliteter blivit uppenbara, men när så skett fängslar hon med en betvingande självklarhet.Tonvikten ligger på relationer, på problem som berör dynamiken inom en familj, på det vanskliga äventyr det innebär för en tonåring att hitta en väg in i vuxenlivet, att finna en partner. Sarah Dessen bearbetar tidlösa ämnen, skriver dessutom en klassisk prosa, dock präglad av en egendomligt omsorgsfull hjärtlighet. Som den insiktsfulla människokännare hon är, förmår hon att belysa betydelsefulla situationer från en mängd perspektiv." 
"Sommarens bästa"
www.bokfreak.se
"Men vilken väldigt skön bok det här var då!" "Jag tycker mycket om att det inte blir för omvälvande förvandling, sådär så att det blir helt orealistiskt och konstigt. Det är ingen förvandling som handlar om att Auden ska gå ner femton kilo och börja klä sig i coolare kläder. Det handlar om att våga släppa fram det som finns inuti och att våga vara "hela sig själv" - lite luddigt uttryckt. Om att ta ansvar för det som man faktiskt har ansvar för och våga säga nej till ansvar som man inte kan bära. Om att våga komma nära; att våga tycka om. Det är en sådan där förvandling eller kanske snarare utveckling som växer fram och som känns alldeles rätt - och jag tycker mycket om att följa Auden genom alltihop. Jag gillar att det vilar ett lugn över boken; att livet rullar på utan hets. Läs! ;-)"
enbokomdagen.blogspot.com
"man blir helt fast" "Dessens böcker är den sorten man blir helt fast i och inte kan släppa förrän sista sidan har lästs ut och sedan om."
tonarsboken.blogspot.com

Sarah Dessen, född 1970, skriver bladvändare som drabbar läsaren direkt. Hon är en av USA:s mest populära ungdomsboksförfattare och hennes böcker ligger ofta högt upp på topplistorna. De läses av såväl tonårstjejer som av kvinnor 20+.

"I mitt vanliga, icke-författarliv, bor jag på landet med min man, min dotter och två väldigt bortskämda hundar. Jag gillar att jobba i trädgården - även om jag ännu inte lyckats bemästra konsten att hålla allting vid liv - och, i mina svagare stunder, att shoppa. Jag har en böjelse för städartiklar, måste jag erkänna. Jag har ett konstigt behov av att köpa stora mängder svarta byxor. Hur många svarta byxor behöver en människa, egentligen? (Mitt svar är uppenbart elva eller fler men nu avviker jag från ämnet.) Ja, vad mer kan jag berätta? Jag älskar Starbuckskaffe men det gör mig hyperaktiv. Jag prenumererar på alldeles för många tidskrifter. Jag gör en supergod bönsallad. Jag kan fortsätta i all evighet, men sanningen är att mina böcker är intressantare än jag, och det är bra. Det är ändå roligare att fantisera ihop saker."
Källa: sarahdessen.com

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår