Omslagsbild: Pyssla tillsammans


Läsålder: 3-6

Fotograf: Ingela Jonasson
Utgivningsdatum: 2010-09-30
ISBN: 978-91-29-67490-3

Pyssla tillsammans

Att pyssla tillsammans med barn är ett fint sätt att umgås, leka och skapa. Den här boken är proppfull med roliga idéer och bra instruktioner till pyssel som både små och stora klarar av. Och de flesta av pysslen går sedan att leka med!

Ett magiskt spö, ett lyxigt tittägg, en spökkostym eller en flugsvampskudde - här finns massor med förslag på roliga och fina pyssel som passar också mindre barn. För även små barn har glädje av att pyssla och skapa, och pysselstunden är ett kul sätt att vara tillsammans! Att barn själva prövar att göra egna leksaker kan också ge stärkt självkänsla av att kunna genomföra ett litet men viktigt projekt från idé till färdig och konkret form.
Boken innehåller en mängd fiffiga pysselidéer, och det finns gott om beskrivningar i både bild (rikligt med foton) och text hur man går till väga.

Pysslen är uppdelade efter vilket material som används: papper, tyg, trä och gips till exempel, och enkla recept finns på hur man blandar trolldeg, gips, pappersmassa osv. För den som är på resa eller vill hinna en improviserad pysselstund efter dagis, så finns tips på resepyssel och "after dagis".
Det ska absolut inte vara ruinerande att pyssla, så basmaterialen är enkla och lätta att få tag på. Allt går att utföra hemma vid köksbordet utan stora kostnader. Ja, det här är en riktigt inspirerade bok med förslag på fina och användbara grejor att göra - från tomförpackningar och enkla material till fantasieggande skapelser. Men viktigast är ändå att ha roligt tillsammans!

Ur innehållet:
Busiga spindlar
Vägg-teater
Cykelkörkort
Flera sorters spöken
Gjuta gips i förpackningar
Håriga mössor
Julgranskalender
Koja som rockar
Lyxigaste äggen med ögongodis
Lösnäsor
Magiska spön
Mjukismonster
Riktig låtsasmat
Sandgjuta gips på stranden
Super-Nallen

Gå gärna in på Ingelas hemsida: www.pysslatillsammans.se


Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Kolla i boken så får du tips…." "I Pyssla tillsammans hittar du recept på trolldeg, lekdeg och papier-machémassa. Här finns förslag på hur du kan använda materialen. Fullt med andra tips finns också. Jag tycker det låter roligt med en hårig mössa eller en familjeteater."
barnungdomsbloggen.wordpress.com
"Den här boken verkligen bågnar av roliga idéer för den pysslige" /Dagbladet Sundsvall
"en guldgruva för oss föräldrar med stort pysselintresse men lite halvdålig fantasi" "Boken är personligt skriven och innehåller många bilder på barn som pysslar. Varje uppslag är individuellt designad för att passa pysslet och konceptet är tilltalande och inspirerande. Boken är rolig, stimulerande och pyssellusten får verkligen fart. Fokus ligger på att barn och vuxna ska kunna pyssla tillsammans och det ska vara roligt för både barn och förälder. De färdiga resultaten i boken är på intet vis perfekta och pråliga, utan det märks att detta är en pysselbok på barnens nivå."
www.barnboksprat.se
"Den här boken bara älskar jag att ha i bokhyllan och kunna ta fram då och då tillsammans med mina ungar!" "Den dimper ner i brevlådan som en skatt som vi kastar oss över, barnen och jag. Sedan bläddrar vi, åhh-ar och ahh-ar tillsammans och känner inspirationen i kroppen. /.../I Pyssla tillsammans finns många färska och nytänkande pysselprojekt på olika nivåer att göra; några tar tid, vuxenresurser och mera material, andra är färdiga på bara en liten stund och går att klara rätt bra på egen hand. Till varje pyssel finns tydliga beskrivningar och rikligt med bilder så att det blir lätt att förstå hur man ska göra. De flesta pysslen blir saker man sedan kan använda i leken. Två överraskningar i en, liksom."
annasresa.blogspot.com

Är du så där galet pysslig på riktigt?
Ja, jag är nog faktiskt det. Eller, jag skulle nog varit mer galen utan pysslandet, eller i alla fall utan mitt egna konstnärliga arbete. Att ”göra och hitta på” har gått som en röd tråd genom mitt liv. Efter en lång arbetsdag, när jag till exempel har hållit i en skapande verkstad eller fotat pysslande barn – kan jag ändå få lust att pyssla med något på kvällen tillsammans med mitt barn. I min konst har görandet och min lust att berätta hjälpt mig att vara den människa jag är idag.

När jag var liten hade jag alltid massor av tuschfläckar på händerna, jag ritade väldigt mycket och överst på önskelistan stod alltid ett nytt ritblock och nya färger. Och jag klippte och tejpade ihop olika saker av papper. Jag blir förresten fortfarande lycklig av att klippa i papper – och tycker att jag tänker så bra när jag klipper. Det är inte alltid så viktigt att det blir bra, eller ens klart. Det allra viktigaste är nog glädjen i själva görandet.

Men varför göra böcker?
Jo, förutom själva görandet, så tycker jag om att förmedla något vidare till andra. Det finns förstås olika sätt att göra det på, ibland som pedagog, ibland som utställande konstnär – men även i bokform. Mina böcker vill jag ska vara som roliga och pysselsugna kompisar, som några vänner du kan fråga ”vad ska vi göra?” Dessutom trivs jag väldigt bra med att skriva och fota, att ordsätta ett görande och visa ett förlopp i ord och bild. Det är ett spännande förmedlingsuppdrag.

Hur väljer du vilka pyssel som ska vara med i böckerna?
Jag utgår från barns lek, vad jag själv tycker är roligt och vad jag tycker saknas. Att lek är viktigt och varför, det skulle kunna vara en egen bok … Men det är ju faktiskt en del idéer som sorteras bort. Kvar blir det som är roligast, det som går att leka med eller är vettigt – inte minst i pris och material. Dessutom ska idéerna vara möjliga att förmedla i text och bild, jag personligen kan ju tyvärr inte vara med och visa hur man kan göra och uppmuntra till egna experiment. Men nästan, med både text och så mycket bilder kommer jag ganska nära att vara bredvid.

Idéerna då, var kommer de ifrån? 
Jag har förstås pysslat ett eget magiskt trollspö att trolla fram idéer med. Ett sådant borde alla ha …

Nej, skämt åsido, det är ingen som helst magi inblandad. Idéer arbetas fram, det är ett arbete som jag har tränat mig mycket i. Det gäller att vara vaken och uppmärksam på sin omgivning. Jag har tack vare min långa konstnärliga utbildning och inte minst i mitt arbete som konstnär en stor vana att plocka tag i små frön till idéer. De lagrar jag ömt, kanske sammanför jag dem med några andra av mina idéer och något nytt kan uppstå, ungefär som rebusar. Det är alltså ett utvecklingsarbete, ibland är det lätt, ibland är det mer slitsamt att omvandla dem till något konkret. Mitt idéarbete är något av min kärnverksamhet. Och jag tror samhället skulle må bra av att värdet att vårda människors idéer, och kunskaperna om hur idéer kan tas om hand – skulle behöva uppvärderas.

Har ditt liv förändrats sedan din första bok kom ut?
Ha, ha! Ja, faktiskt. Något som jag inte alls hade tänkt på när jag skrev Pyssla tillsammans, var att det skulle bli någon slags efterfrågan på att få träffa mig i verkligheten – för nu delar jag min tid mellan att vara keramiker, skriva och resa runt på författarbesök med skapande verkstäder. Det är så roligt att träffa pysselsugna barn och föräldrar öga mot öga. Att få klura på lösningar, måla, klistra och klippa tillsammans med andra som också blir lyckliga av att göra, det är stort!

Blir det fler böcker?
Inte omöjligt alls. Det dyker hela tiden upp nya idéer, både till pyssel och olika berättelser som vill hittas på. Jag samlar allt, så får vi se vad som kläcks först. Eller rättare sagt, vad som jag arbetar fram först. Allt går ju inte att göra samtidigt.

Du, vi ska väl ha med någon slags faktaruta om din ålder, var du bor och så?
Ok. Jag är född 1966 och kommer från Lerbäck, en gård i Dalsland nära Ed. Dals-Ed kanske jag ska tillägga – för det lär finnas 16 olika ”Ed” i Sverige.

Nu bor jag sedan länge i Göteborg, i Majorna med sambo och en dotter. Jag blev kvar i Göteborg sedan min magisterexamen i keramikkonst 1999 från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. 

Ingen favoriträtt?
Kanske, men skippa det. Vi kan väl ta ett favoritpyssel istället? Det är ”Lysande lekklappar”, ur nya boken Julpyssla tillsammans. Kolla på sidan 42–43, det är ett pyssel där gamla trötta byggklossar förvandlas till en ny spännande lek. En fin förvandling.

---------------------

Läs mer om att pyssla tillsammans med barn i Ingelas blogg.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår