Omslagsbild: Alma och Egon: Häxläxa

Bokserie: Lättläst
Läsålder: 6-9

Utgivningsdatum: 2012-01-20
ISBN: 978-91-29-68035-5

Alma och Egon: Häxläxa

Alma och Egon uppfinner och upplever mysterier i vardagen. Nu har de upptäckt att det nog bor en häxa i deras hus. Eller? 

Alma och Egon är kompisar och de bor i samma hus. Nu har Egon förstått att det bor en häxa på fyran! Där smyger en svart katt... Det hörs mystiska ljud... Och den svartklädda tanten som bor där skrattar precis som häxor skrattar...
Alma och Egon börjar smyga på häxan, men saker och ting utvecklar sig på ett helt annat sätt än de tänkt sig.

Häxläxa ingår i Rabén & Sjögrens satsning på lättlästa böcker för de allra yngsta nybörjarläsarna. Lite text med läsvänlig typografi, omväxling med pratbubblor och versal text och massor med roliga färgbilder.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Illustrationerna är roliga och färglada, viss del av texten uttrycks i tankebubblor och pratbubblor." / Malin Ringdahl, Folkbladet
"Ett finurligt format" /Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning "Lättläst-serien för dem som just lärt sig läsa själva är av ett finurligt format: som en bilderbok fast mindre, och med en lägre berättelse som förs framåt både av löpande text och pratbubblor." Susanne Holmlund, Sundsvalls Tidning
"En riktigt rolig och tänkvärd berättelse" / Johanna Berglund, Nerikes Allehanda "I den här boken om kompisarna Alma och Egon som tror sig ha en häxa boende i sitt hus lyckas Karin Holmström verkligen fånga känslor och stämningar i sina bilder. Parat med Carin Wirséns text blir det en riktigt rolig och tänkvärd berättelse. Funkar både som högläsningsbok för små barn och som tyst läsasjälv- läsning för de som just lärt sig läsa."Johanna Berglund, Nerikes Allehanda

När jag skriver är drivfjädern det stora intresset för barns tidiga språkutveckling och begreppsbildning.

Motto: barndomen går inte i repris.
Mina idéer kring böckerna är:
Lustfylld lek med ord och begrepp.
Rim, ramsor och tokprat.
Vill stimulera och bekräfta barnens lek genom igenkännande.
Lekens stora betydelse för att bearbeta och befästa.
Vill också ge de vuxna något.
Barn är känsliga för om vuxna också tycker att det är roligt.

--------------------

Carin Wirsén är född i Hudiksvall 1943 men sen länge bosatt i Älvsjö utanför Stockholm. Hon är gift med Christian, som hon träffade under sin studietid på Konstfack, och hon är mor till illustratören Stina och designern Anna. Dessutom är hon både mor- och farmor till sex barnbarn.

Carin utbildade sig till bildlärare, och efter tiotalet år i yrket bestämde sig hon för att sadla om till matematiklärare och speciallärare – först på högstadiet och efter ett par år på gymnasiet. Mötet med gymnasieeleverna fick henne att inse att många som brottas med läs- och skrivsvårigheter i tidig ålder gör det ända in i gymnasieåldern. Det fick Carin att engagera sig i barns och ungdomars språkutveckling.

Under nittiotalet fick Carin fem barnbarn i snabb följd. När Carin såg på TV tillsammans med dem upptäckte hon att det saknades roligt material för de små. Tillsammans med dottern Stina bestämde hon sig för att skapa barnprogram, som med hjälp av rim och lek kunde bidra till barnens språkutveckling. Carin och Stina hade massor av idéer, men TV-drömmarna byttes snart ut mot barnböcker, eftersom det formatet passade dem bättre.

Snart kom den första boken; Rut och Knut lagar mat. I den ser man tydligt hur bild och text samspelar på ett unikt sätt. De korta, fyndiga verserna är både komiska och geniala, bilderna fantastiskt uttrycksfulla. Rut och Knut lagar mat följdes av flera böcker i rask takt och idag finns ytterligare 10 bilderböcker liksom 13 faktaböcker om Rut och Knut.

Rut och Knut är moderna barn, vars lekar ska kunna roa även vuxna. Deras lekkraft är det väsentliga, och nästan allt i böckerna sker i Ruts och Knuts fantasi. Men lillasyster Tjut, som gjorde debut i Rut & Knut och lilla Tjut är inte någon låtsaslillasyster. För att poängtera att ett litet barn inte är någon som Rut och Knut kan ha hand om själva, uppmärksammas läsaren på de vuxnas närvaro – en fot här, en hand där. Så är det med Stinas bilder, där finns ständigt nya detaljer att upptäcka.

Böckerna om Rut och Knut har blivit strålande succéer och kan redan kallas moderna klassiker. Carin skriver och sedan tar Stina vid med bilderna. Slutligen får böckerna sin grafiska form av Carins man Christian. Ett familjeprojekt där alla har roligt tillsammans!

Carin har också skrivit en kapitelbok och hon har medverkat i flera antologier. Hon bär dessutom på massor med andra idéer som ska locka barn till läsning!

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår