Omslagsbild: Ingen du känner


Läsålder: 12-15

Utgivningsdatum: 2012-05-21
Recensionsdatum: 2012-06-04
ISBN: 978-91-29-68124-6

Ingen du känner

Alltihop hände på sommarlovet efter nian.
Vi skulle åka hem till Turkiet över sommaren som vanligt.
- Lova att du inte blir bortgift nu, sa Aida, min bästa vän.
Hon lät orolig, men jag skrattade bara åt henne. Mina föräldrar är inte såna. De skulle aldrig tvinga mig att göra något jag inte ville.
Vi skulle ju bara hem på lite semester.


Shevins mål i livet är att bli yogalärare. Hon vill kunna röra sig fritt. På alla sätt. Sommaren efter nian åker Shevin med sina föräldrar och syskon till familjen i Turkiet. Aida är livrädd att hon inte ska komma tillbaka, de har ju sett andra tjejer i skolan som åkt iväg över sommarlovet och inte kommit tillbaka. Men Shevin lovar Aida dyrt och heligt att inte bli bortgift. Fast det blir inte så. Hon tvingas förlova sig och gifta sig med en man hon aldrig tidigare träffat.

Regeringen håller på (2012) att utreda om man kan skärpa lagen, att kriminalisera barn- och tvångsäktenskap. Man vill också ta bort undantaget i lagen som tillåter barn under 18 år att gifta sig. Exakt hur många tvångsgifta svenskar det finns i dag vet ingen. Men Ungdomsstyrelsens kartläggning från 2009 visar att 8 500 ungdomar är oroliga för att de inte ska få välja sin partner.

Christina Wahldén har återigen skrivit en stark och väldigt gripande roman. På sitt raka, enkla sätt beskriver hon många flickors, och även pojkars, verklighet. Det är omöjligt att inte beröras.
Mer om författaren
101 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: maj 2012

SENASTE RECENSIONERNA

"Ingen som du känner är med andra ord en ungdomsbok om något högaktuellt." / Bohuslänningen "Christina Wahldén har samtalat med många som upplevt detsamma och klätt det i romanens dräkt, som gör det möjligt att lyfta fram känslorna, göra dem till huvudsaken. Det får insikterna att ta sig en annan väg till sinnet än debatten och nyhetsförmedlandet." Marita Adamsson, Bohuslänningen

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har givit ut ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser. Hon har även författat tre deckare och en reportagebok om kvinnors utsatthet i väpnade konflikter. Hennes första historiska roman för vuxna, Den som jag trodde skulle göra mig lycklig (2013), hyllades av kritikerna. Hon har skrivit ytterligare en historisk roman: Drottningen av Tiveden och Henrik Engelskman (2016).

Hösten 2017 kom boken Tulpanpojken ut för barn. Den utspelar sig 1945 och bygger på en sann berättelse om en holländsk pojke som kommer till Sverige. En fortsättning på den är planerad till hösten 2018: Spionen i äppelträdet.

Falafelflickorna är den första boken om privatdetektiven Hawa som vill bli polis. Utkommer i mars 2018.

Priser och utmärkelser:

Teskedsordens diplom 2010
Fadimestipendiet 2013

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår