Omslagsbild: Julpyssla tillsammans


Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2012-10-19
Recensionsdatum: 2012-11-05
ISBN: 978-91-29-68227-4

Julpyssla tillsammans

Lådkalender, pepparkaksmantel, fönsterbilder, julgransinvånare och lysande lekklappar! Den här juliga boken är fullproppad med förslag på roliga och fina pyssel som passar också mindre barn.

Julen är väl den största pysselhögtiden! Det finns så mycket roligt man kan skapa för att använda både som pynt och julklappar. Och roligast har man när barn och vuxna kan pyssla tillsammans, det är ett fint sätt att umgås, leka och skapa! Den här boken är proppfull med roliga idéer och bra instruktioner till pyssel som både små och stora klarar av. Och mycket kan man göra av sånt man redan har hemma! Pysslen är indelade i en sorts inför-julen-kronologi med utklädning, utomhuspynt/inomhuspynt, julkappar, granpynt och after jul som teman.

En inspirerande julpysselbok som räcker till många jular!

Gå gärna in på Ingelas hemsida: www.pysslatillsammans.se
Mer om författaren

Är du så där galet pysslig på riktigt?
Ja, jag är nog faktiskt det. Eller, jag skulle nog varit mer galen utan pysslandet, eller i alla fall utan mitt egna konstnärliga arbete. Att ”göra och hitta på” har gått som en röd tråd genom mitt liv. Efter en lång arbetsdag, när jag till exempel har hållit i en skapande verkstad eller fotat pysslande barn – kan jag ändå få lust att pyssla med något på kvällen tillsammans med mitt barn. I min konst har görandet och min lust att berätta hjälpt mig att vara den människa jag är idag.

När jag var liten hade jag alltid massor av tuschfläckar på händerna, jag ritade väldigt mycket och överst på önskelistan stod alltid ett nytt ritblock och nya färger. Och jag klippte och tejpade ihop olika saker av papper. Jag blir förresten fortfarande lycklig av att klippa i papper – och tycker att jag tänker så bra när jag klipper. Det är inte alltid så viktigt att det blir bra, eller ens klart. Det allra viktigaste är nog glädjen i själva görandet.

Men varför göra böcker?
Jo, förutom själva görandet, så tycker jag om att förmedla något vidare till andra. Det finns förstås olika sätt att göra det på, ibland som pedagog, ibland som utställande konstnär – men även i bokform. Mina böcker vill jag ska vara som roliga och pysselsugna kompisar, som några vänner du kan fråga ”vad ska vi göra?” Dessutom trivs jag väldigt bra med att skriva och fota, att ordsätta ett görande och visa ett förlopp i ord och bild. Det är ett spännande förmedlingsuppdrag.

Hur väljer du vilka pyssel som ska vara med i böckerna?
Jag utgår från barns lek, vad jag själv tycker är roligt och vad jag tycker saknas. Att lek är viktigt och varför, det skulle kunna vara en egen bok … Men det är ju faktiskt en del idéer som sorteras bort. Kvar blir det som är roligast, det som går att leka med eller är vettigt – inte minst i pris och material. Dessutom ska idéerna vara möjliga att förmedla i text och bild, jag personligen kan ju tyvärr inte vara med och visa hur man kan göra och uppmuntra till egna experiment. Men nästan, med både text och så mycket bilder kommer jag ganska nära att vara bredvid.

Idéerna då, var kommer de ifrån? 
Jag har förstås pysslat ett eget magiskt trollspö att trolla fram idéer med. Ett sådant borde alla ha …

Nej, skämt åsido, det är ingen som helst magi inblandad. Idéer arbetas fram, det är ett arbete som jag har tränat mig mycket i. Det gäller att vara vaken och uppmärksam på sin omgivning. Jag har tack vare min långa konstnärliga utbildning och inte minst i mitt arbete som konstnär en stor vana att plocka tag i små frön till idéer. De lagrar jag ömt, kanske sammanför jag dem med några andra av mina idéer och något nytt kan uppstå, ungefär som rebusar. Det är alltså ett utvecklingsarbete, ibland är det lätt, ibland är det mer slitsamt att omvandla dem till något konkret. Mitt idéarbete är något av min kärnverksamhet. Och jag tror samhället skulle må bra av att värdet att vårda människors idéer, och kunskaperna om hur idéer kan tas om hand – skulle behöva uppvärderas.

Har ditt liv förändrats sedan din första bok kom ut?
Ha, ha! Ja, faktiskt. Något som jag inte alls hade tänkt på när jag skrev Pyssla tillsammans, var att det skulle bli någon slags efterfrågan på att få träffa mig i verkligheten – för nu delar jag min tid mellan att vara keramiker, skriva och resa runt på författarbesök med skapande verkstäder. Det är så roligt att träffa pysselsugna barn och föräldrar öga mot öga. Att få klura på lösningar, måla, klistra och klippa tillsammans med andra som också blir lyckliga av att göra, det är stort!

Blir det fler böcker?
Inte omöjligt alls. Det dyker hela tiden upp nya idéer, både till pyssel och olika berättelser som vill hittas på. Jag samlar allt, så får vi se vad som kläcks först. Eller rättare sagt, vad som jag arbetar fram först. Allt går ju inte att göra samtidigt.

Du, vi ska väl ha med någon slags faktaruta om din ålder, var du bor och så?
Ok. Jag är född 1966 och kommer från Lerbäck, en gård i Dalsland nära Ed. Dals-Ed kanske jag ska tillägga – för det lär finnas 16 olika ”Ed” i Sverige.

Nu bor jag sedan länge i Göteborg, i Majorna med sambo och en dotter. Jag blev kvar i Göteborg sedan min magisterexamen i keramikkonst 1999 från HDK, Högskolan för Design och Konsthantverk. 

Ingen favoriträtt?
Kanske, men skippa det. Vi kan väl ta ett favoritpyssel istället? Det är ”Lysande lekklappar”, ur nya boken Julpyssla tillsammans. Kolla på sidan 42–43, det är ett pyssel där gamla trötta byggklossar förvandlas till en ny spännande lek. En fin förvandling.

---------------------

Läs mer om att pyssla tillsammans med barn i Ingelas blogg.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.