Omslagsbild: Det underbara trädet


Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2012-05-21
ISBN: 978-91-29-68390-5

Det underbara trädet

Ett frö kommer flygande genom luften. Pojken Lasse planterar det och genast börjar ett jättestort träd växa upp ur marken. Sedan hörs ett svagt prassel bland grenarna och en stor, gul hisskorg sänks ner. När Lasse sätter sig i korgen förs han rakt upp genom det enorma trädet. Hissresan tar flera dagar och nätter. När den stannar och Lasse kliver ut så finns där ett hus, färdigt för honom att flytta in i.

Lasses liv i det underbara trädet innebär ständiga överraskningar. Trädkronan vimlar av olika frukter och fantasiblommor. Han träffar olika djur och andra figurer som bor i trädet. Plötsligt är det vinter och han beger sig ut på en skidtur på grenarna.

En underbar fantasibejakande berättelse som ger känslan att vad som helst är möjligt. Med sina lustfyllda bilder skulpterar Ulf Löfgren fram en makalös fantasivärld uppe i det underbara trädet.

Boken har inte funnits i nytryck på länge, men har varit efterfrågad. Det är många som kommer ihåg den från sin egen barndom. Nu är det dags för en ny generation barn att lära känna Ulf Löfgrens magiska bildvärld och kluriga humor. Och de vuxna får en äkta nostalgitripp. 

Ulf Löfgren förklarade att han med berättelsen om Lasse och trädet ville skildra barns behov av att få dra sig undan ibland. Ibland önskar man sig bara en egen koja högt uppe bland grenarna, där fantasin får regera helt utan gränser!
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"underbara bilderna i denna bok" "Ni hör att jag älskar den här boken och för mig är det nostalgi, jag älskade den redan på 70-talet när jag var litet barn med stor fantasi. Ikväll läste jag den för Leo och han var lika förtjust som jag. För det är svårt att motstå de underbara bilderna i denna bok." Lillabus
lillabus.wordpress.com
"Ulf Löfgrens stil är väldigt personlig med den dekorativa detaljrikedomen. Hans magiska berättelse om det sagolika trädet är en klassiker som jag älskar." /Ingeborg Ahlander, Nerikes Allehanda
"Det är fantasifyllt, magiskt och klurigt. Det är bara att tacka för att Ulf Löfgren nu också är tillgänglig för en helt ny generation." / Eva Åström, Norrbottens-Kuriren

Ulf Löfgren, 1931–2011, var en av vår tids främsta barnboksillustratörer och skapade en imponerande lång rad böcker.

I över 45 år berikade Ulf Löfgren barnbokssverige med titlar som Det underbara trädet, Patriks snabbverkstad, Sagan om de två trollstavarna och böckerna om Ludde och Albin – hans mest älskade barnboksfigurer. Han skapade också bilderna till de klassiska tv-programmen om Pellepennan och Suddagumman, och förutom sina egna böcker illustrerade han ofta andras verk – t.ex. H.C. Andersens sagor. På 1990-talet illustrerade Ulf Löfgren den första helsvenska barnbibeln, Bibel för barn, ett omfattande arbete som tog över tre år.

Ulf Löfgrens konstnärskap var unikt, och jämförelser har ofta gjorts med de gamla kurbitsmålarnas verk. Tråden genom hans produktion var humorn, värmen och det lite lätt skruvade. Många av hans böcker har nått berömmelse utanför landets gränser – han finns översatt till ett 20-tal olika språk. Debuten skedde 1959 med Barnen i djungeln som omedelbart blev en succé och belönades med Elsa Beskow-plaketten.

Priser och utmärkelser i urval:

1960 Elsa Beskow-plaketten (Barnen i djungeln)
1971 Plakett i Bratislava (Det underbara trädet)
1971 Brons i Internationale Buchkunst Austellung i Leipzig (Det underbara trädet)
1972 Hedersomnämnande 5:e Biennale des Arts Graphiques i Brno
1973 Plakett i Bratislava (Tuffa Gumman)
1975 Plakett i Bratislava (Den förtrollade draken)
1977 Grand Prix BIB i Bratislava (Harlekin)
1988 Österreichische Kinder Sachbuchspreis (Barnen på La Pacanda-ön)
1991 Knut V Pettersson-stipendiet av Svenska Tecknare


 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår