bok

Under ett rabarberblad

Verser för människor och djur

Lena Sjöberg

Författare

Lena Sjöberg

Illustratör

Beskrivning

2020-10-12
Svenska
6-9

Författare

Lena Sjöberg

Illustratör

Lena Sjöberg

Formgivare omslag

Lena Sjöberg

Skuggan svalkar, solen gassar,
morötter som står på rad.
Liten katt med vita tassar
sover under palmkålsblad

Solen sina strålar häller
över pälsen blank och het.
Våran katt i sömnen gnäller.
Vad hon drömmer ingen vet.

Solen svalkar, solen gassar,
svansen rycker till ibland.
Liten katt med vita tassar
slumrar i vårt trädgårdsland.


Verser om fåglar och fjärilar, höghus och hönor, pappor och paddor. Verser på rim om naturen och djuren. Om en borttappad vante och en frusen trädgårdsrabatt. Lena Sjöbergs stämningsfulla dikter och fantastiska bilder tar oss med till olika årstider, skiftande miljöer och annorlunda möten. Under ett rabarberblad bjuder in till läsning av kortare texter med mycket att fundera kring. Att läsa själv eller tillsammans, en vers i taget eller alla på en gång.

Lena Sjöberg är en av våra mest hyllade barnboksskapare. På Rabén & Sjögren har hon tidigare utkommit med tre böcker. Två av dessa har Augustnominerats.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2020-10-12

Läsordning

0

Produktion

Produktdetaljer

ISBN

9789129702439

Recensioner

www.sydsvenskan.se

”Det är en vacker bok, där dikterna fint korresponderar med illustrationerna i skira nyanser av grönt. Det är värt att hålla utkik efter detaljer: lägg till exempel märke till de små figurerna som kommer seglande på ett virvlande höstlöv.”

dagensbok.com

”Vansinnigt vackra och viktiga verser”

”Sammantaget är Under ett rabarberblad en fin liten poesibok som också berör vuxna och det är härligt att bläddra i något som är så genomtänkt in i minsta detalj. Helhetsbetyg: 5.” /BTJ

www.expressen.se

”Att skalda om sommarens fröjder, naturens nycker och djurens gärningar; det gör få så hellsingskt dansant som Lena Sjöberg …”

”En vers som vågar osa av poesins bensin” /Aftonbladet

”Livet har inte känts så påtagligt och sällsamt på länge som det gör i Lena Sjöbergs fina, fina diktbok för alla mellan 3 och 120 år.” /Vi Läser

www.barnboksprat.se

”Den här boken är allt annat än pretentiös.”

"Jag älskar Lena Sjöbergs texter. Jag älskade ”Tänk om…” (som jag fortfarande inte klarar av att läsa högt utan att få gråten i halsen) och jag älskar den här boken, som är fylld av funderingar om allt som livet fylls utav. Här ryms tankar kring årstidernas olika stämningar, texter om höghus och människor, paddor och fjärilar. Och det viktigaste av allt: det går att relatera till texterna."

”Under ett rabarberblad är en mycket estetisk och fin versbilderbok för öra och öga, för ung som gammal.” /Smålandsposten

www.arbetarbladet.se

”Denna diktbilderbok kan glädja alla åldrar även om den väl i första hand är tänkt att läsas högt för mindre barn.”

www.vt.se

”Jag njuter.”

"Både av att ta del av högst vardagliga små iakttagelser, där till exempel en liten katt med vita tassar utgör fokus, som av de mer melankoliska betraktelserna. Text och bilder skapar en fin helhet."

 

Utan att du vet

Om boken

Av allt jag ganska säkert trodde
att jag ville ha
finns knappt ett enda dugg hos dig
men det är bara bra.
För, aldrig att jag känt så här
– mitt hjärta går itu.
Och detta för att ingen annan
är precis som du!
Utan att du vet består av tjugonio dikter. Kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Det är allvarligt, stillsamt humoristiskt, pricksäkert och lite argt. Dikterna är melodiska och välkomponerade, och bild och text hålls samman av en utsökt formgivning.Det är dikter för unga; lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.Lena Sjöberg är en av våra mest omtyckta poeter för små och stora barn. Hon har tidigare kommit ut med bland annat Min syster är ett spöke och andra dikter och Under ett rabarberblad – verser för människor och djur.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Utan att du vet

 

Vargsången

Om boken

Vargen ylar i nattens skog,
han vill men kan inte sova.Hungern river hans vargabuk,och det är kallt i hans stova.Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig.”Vargsången” är en av Astrid Lindgrens mest älskade visor. Den skrevs till filmen Ronja Rövardotter och scenerna där Lovis sjunger med Ronja i famnen har blivit klassiska.Nu kommer visan som bok med fantastiska illustrationer av Lena Sjöberg. Hennes stämningsfulla bilder tar oss med ut i den mörka skogen, där vargen bor och ylar i månens sken. Vargen är hungrig och letar efter mat. Inne i de upplysta hemmen vaggas människobarnen i en trygg famn. Spänningen mellan trygghet och fara, hot och närhet gör Vargsången till en oemotståndlig, tidlös vaggvisa. Läs, sjung och njut av Astrid Lindgrens älskade visa, illustrerad med stämningsfulla bilder av Lena Sjöberg.

Astrid Lindgren, Lena Sjöberg

Vargsången

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.

9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!

Under ett rabarberblad blir barnskiva!

Poesi möter musik när Lena Sjöbergs hyllade bok Under ett rabarberblad blir barnskiva i tonsättning av Anja Bigrell.

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2019. Bland dem finns Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg.

Lena Sjöbergs finstämda Nattvisa tonsätts av Lars Winnerbäck

I Lena Sjöbergs nya bok, Nattvisa, får vi följa med på en stämningsfull promenad i månskenet, bland hoande ugglor, nyfödda kattungar och glittriga lastbilar.