Omslagsbild: Om jag får stanna

Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2017-01-20
Recensionsdatum: 2017-01-28
ISBN: 978-91-29-70324-5

Om jag får stanna

"Pappa säger att vi är fångar i ett väntrum där det aldrig blir vår tur."

Hur är det att leva i ett land där man egentligen inte får lov att bo? Att alltid vara rädd att det ska hända familjen något. Hur är det att år efter år tränga ihop sig i ett litet rum med fördragna gardiner samtidigt som man går till skolan, spelar fotboll, har en bästa vän och är kär, som vilket annat barn som helst?

Ilona och Stella är bästisar. Det har de varit sen de började lågstadiet. Det är nästan sju år sen. Men Ilona går i skolan i hemlighet, hon får inte synas. Hon och hennes familj flydde till Sverige från sitt hemland då det blev för farligt för dem att vara kvar. De bor gömda i ett kloster tillsammans med andra familjer som också väntar på asylbesked. Barnen går i skolan, men föräldrarna kan aldrig lämna klostret, då riskerar de att tas av polisen.

Och hur är det att vara den bästa vännen, den som har en självklar rätt att bo här och som har allt? Ska man känna skuld för att man har det bra?

Inkännande och rakt om vänskap och medmänsklighet.

Mer om författaren
”Viktig bok om aktuell situation”
www.pt.se
"Kajsa Gordan visar att god pedagogik kan vara stor konst." Martin Hellström, Dagens Nyheter
”Om jag får stanna är en bok som vittnar om djup kunskap om både flyktingfrågor och skolmiljöer. Den är skriven på ett sätt som passar unga människor. Helhetsbetyg: 4” /BTJ
"En insiktsfull, gripande skild - ring av en verklighet vi ofta blundar för." Ingalill Mosander, Aftonbladet
120 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2017
101 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: januari 2017

Kajsa Gordan, född 1958, är gift, har tre barn och två barnbarn och bor i Bagarmossen utanför Stockholm. Hon debuterade 2008 med Kärlek & Dynamit och har sen dess gett ut 8 böcker (alla på Berghs), bland annat bilderboken Kjelle börjar på hunddagis i samarbete med Mia Maria Güettler och Om inte tillsammans med Anna Höglund.

Kajsa är utbildad lärare och kombinerar idag sitt författarjobb med olika former av skrivande tillsammans med barn och vuxna. Hon har också tidigare arbetat som reporter, sketchmakare och manusskrivare på Sveriges Radio och SVT, framför allt på barn- och ungdomsredaktionerna.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår