bok

Om jag får stanna

Kajsa Gordan

Författare

Beskrivning

2017-01-17
Svenska
9-12

Författare

Kajsa Gordan

"Pappa säger att vi är fångar i ett väntrum där det aldrig blir vår tur."

Hur är det att leva i ett land där man egentligen inte får lov att bo? Att alltid vara rädd att det ska hända familjen något. Hur är det att år efter år tränga ihop sig i ett litet rum med fördragna gardiner samtidigt som man går till skolan, spelar fotboll, har en bästa vän och är kär, som vilket annat barn som helst?

Ilona och Stella är bästisar. Det har de varit sen de började lågstadiet. Det är nästan sju år sen. Men Ilona går i skolan i hemlighet, hon får inte synas. Hon och hennes familj flydde till Sverige från sitt hemland då det blev för farligt för dem att vara kvar. De bor gömda i ett kloster tillsammans med andra familjer som också väntar på asylbesked. Barnen går i skolan, men föräldrarna kan aldrig lämna klostret, då riskerar de att tas av polisen.

Och hur är det att vara den bästa vännen, den som har en självklar rätt att bo här och som har allt? Ska man känna skuld för att man har det bra?

Inkännande och rakt om vänskap och medmänsklighet.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2017-01-17

Produktion

Papper

Munken Premium Cream

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129703245

Antal Sidor

139

Ryggbredd (mm)

16

Höjd (mm)

206

Vikt (kg)

0.327

Bredd (mm)

157

Hållbarhet

Recensioner

www.pt.se

”Viktig bok om aktuell situation”

”Kajsa Gordan visar att god pedagogik kan vara stor konst.” Martin Hellström, Dagens Nyheter

”Om jag får stanna är en bok som vittnar om djup kunskap om både flyktingfrågor och skolmiljöer. Den är skriven på ett sätt som passar unga människor. Helhetsbetyg: 4” /BTJ

”En insiktsfull, gripande skild - ring av en verklighet vi ofta blundar för.” Ingalill Mosander, Aftonbladet

prickigapaula.blogspot.se

”Om jag får stanna är en bok som ger läsaren nya perspektiv.”

bokluslund.blogspot.se

”Det är en fin inkännande berättelse som skildrar de bägge flickornas känslor på ett trovärdigt sätt. Passar både som egen läsning och högläsning, från trean och uppåt.”

www.sofiesbokblogg.se

”Jag hoppas verkligen den här boken, och liknande, dyker upp på alla skolbibliotek. /…/ En läsvärd roman för tweenies, och ett bra underlag för diskussioner om vad som händer i Sverige och världen idag.”

bokkoll.se

”Det är en lättläst bok som inte bara handlar om det svåra i att behöva fly och hitta sig själv igen, utan även om vänskap och gemenskap och att varje människa faktiskt inte är en ö.”

”Gripande och rakt berättad roman om de två tolvåriga bästisarna Stella, som har en genomtrygg tillvaro, och Ilona, som väntar på asylbesked.” /Vi Läser

sverigesradio.se

”Så självklart för barn att hjälpa” Kajsa Gordan i Kulturnytt i P4

 

Allt är fel

Om boken

Det är sommarlov och Herman ska åka till Anna-Klaras landställe. Det är ganska nervöst, för det är första gången han sover borta utan mamma och pappa. I väskan har han packat ner två böcker om insekter och en om isbjörnar, för säkerhets skull.

Men livet på landet visar sig vara ganska knepigt. Det finns nästan ingen mobiltäckning, man äter filbunke till frukost och i skogen står det en massa konstiga gamla bilar. Dessutom fyller Anna-Klara år och Herman har ju ingen present med sig. I alla fall inte till henne ...

Allt är fel är den tredje, fristående delen om bästisarna Anna-Klara och Herman.

Sofia Nordin, Kajsa Gordan, Matilda Salmén

Allt är fel

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Övernattningsäventyr med missförstånd

Allt är fel är tredje delen om Anna-Klara och Herman – nu utifrån Hermans perspektiv. I boken kombineras lantlig sommaridyll med temat vänskap, och hur den ibland kan skava. För när man är bortrest är ju allt så … annorlunda.

Kompisstrul och kalaskaos i ny bok om Anna-Klara och Herman

Kajsa Gordan och Sofia Nordin är tillbaka med en vardagsnära berättelse om vänskap som inte alltid är så lätt. Bästisar ibland är den andra delen i serien om Anna-Klara och Herman med illustrationer av Matilda Salmén.

Tankeväckande om att våga blotta sitt innersta

Corinne byter skola för att börja om. I den nya skolans stängda kuratorsrum blir hon någon annan och får förtroendet att lyssna till sina nya klasskompisars innersta hemligheter.

”Det är roligt när vi lyckas skriva med en gemensam röst.”

Ensamma hemma är första delen i ny, charmig serie av rutinerade författarduon Kajsa Gordan och Sofia Nordin.