Omslagsbild: Tulpanpojken

Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2017-08-25
Recensionsdatum: 2017-09-02
Mediekontakt: Erika Bjurling
ISBN: 978-91-29-70329-0

Tulpanpojken

Ända sedan jag var liten har min mamma berättat för mig om den holländske pojken som kom och bodde nio månader i hennes familj efter andra världskriget 1945. Hon var tretton och han elva år då. Han blev som en extra bror och de behöll kontakten. Julen 2015, sjuttio år senare, skajpade han och min mamma med varandra på svenska. Då insåg jag att jag måste skriva boken Tulpanpojken. Jag förstod plötsligt att det holländska krigsbarnet var ett slags ensamkommande flyktingbarn, säger Christina Wahldén.

Den 18 oktober 1945 anländer Wim till Nyköpings station. Han är elva år och kommer från Tiel i Holland. Han har skickats till Sverige för att det inte längre finns någon mat i hans hemland. Hungervintern, den sista krigsvintern, var fruktansvärd i Holland, till slut var sockerbetor det enda som fanns att äta. Det fanns ingen värme och ingen mat, städer brann, folket hade det oerhört svårt och många dog. Hos familjen utanför Nyköping får Wim det bra, men allting är så annorlunda. Det finns mat, och värme, och ingen har varit med om kriget.

Christina Wahldén har skrivit en bok om vår, och Europas historia. Förlagd till mitten av 1940-talet, men skrämmande aktuell i dag.

Mellan 1945 och 1946 kom det drygt tiotusen utländska barn, mellan åtta och tolv år, till Sverige genom Rädda barnen. Över tvåtusen barn kom från Holland. Wim var ett av dem.

Mer om författaren
”Det här är en riktigt bra högläsningsbok, inte bara för barn och föräldrar utan även för mor- och farföräldrar som minns hur det var efter kriget och kan berätta.”
Kulturnytt i P4
”Lika mycket som detta är en tidlöst drabbande skildring av barns upplevelse av krig och svält, är det en nostalgisk tillbakablick på Sverige under den tid då Farbror Sven var alla barnens vän.”
Svenska Dagbladet
”... ett fiffigt sätt att få in flera synviklar och perspektivet från både ett holländskt krigsbarn och ett svenskt barn som levt med kriget på avstånd. Dessutom blir det en riktig bladvändare.”
Läslust
”Det här är en av årets bästa svenska ungdomsböcker - en allåldersbok som passar för alla som är intresserade av en riktigt bra vänskapsskildring, alla som är intresserade av svensk vardagshistoria och alla som älskar hundar.”
Tidningen Kulturvinden
126 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2017
101 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2017

Christina Wahldén, född 1965, är författare och journalist. Hon har givit ut ett tjugotal barn- och ungdomsböcker, för vilka hon har fått flera priser. Hon har även författat tre deckare och en reportagebok om kvinnors utsatthet i väpnade konflikter. Hennes första historiska roman för vuxna, Den som jag trodde skulle göra mig lycklig (2013), hyllades av kritikerna.

Priser och utmärkelser:

Teskedsordens diplom 2010 
Fadimestipendiet 2013

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår