Omslagsbild: Risulven Risulven


Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2017-09-15
Recensionsdatum: 2017-09-23
ISBN: 978-91-29-70352-8

Risulven Risulven

Det är Risulvens fel. Allt är Risulvens fel.

Jag slutar inte springa när jag kommer fram till motorvägen. Jag bara klättrar över räcket och springer rakt ut mellan två bilar. Jag känner fartvinden från dem, och en av dem tutar högt och länge. Men jag är redan i skogen på andra sidan. Risulven brukar vara den som gör så, jag brukar ropa till henne att akta sig. Men jag är ensam nu.


Så inleds Risulven, Risulven, en bok som griper tag i läsaren och håller kvar till sista sidan. Med säker tonträff skriver debutanten Nina Ivarsson fram en mörk och realistisk saga om 12-åriga Pär, Risulven och alla de andra som rör sig i höghusområdet, villaområdet och stranden däremellan.

Mer om författaren
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017

SENASTE RECENSIONERNA

”En stark (och mörk!) bok, som är väldigt skickligt skriven.”
Vi läser
”'Risulven Risulven' är en stark historia om stora och svåra hemligheter, om utsatthet och drömmar. Den är många gånger brutal, men synliggör erfarenheter som behöver komma upp i ljuset.” Jonna Fries
Borås Tidning
”Jag höll tummarna för att boken skulle Augustnomineras för den här typen av subtila böcker försvinner lätt. Och i rätt läsares händer kan den göra underverk, ge tröst utan att skygga för problemen. ” Andreas Palmaer
Dagens Nyheter
”Det är ett mycket bra grepp som inbjuder till gemensamma funderingar. Språket är lätt utan att vara tillrättalagt och dialogen flyter så fint att man inte tänker på den. Helhetsbetyg: 4.” Mona Örjes, BTJ

NYHETER

Risulven, Risulven nominerad till Nordiska rådets litteraturpris

Nina Ivarssons hyllade debutroman Risulven Risulven utspelas i en fiktiv förort någonstans i Sverige. Där kämpar Pär för att hålla skenet uppe inför klasskamraterna. Nu har romanen nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

Jenny Jägerfeld & Nina Ivarsson nominerade till Barnradions bokpris

Vi säger grattis till två av våra författare som är nominerade till Barnradions bokpris 2018.

Foto: Julia Lindemalm för Sveriges Radio
Se fler nyheter

Nina Ivarsson, född 1985, är utbildad folkhögskollärare och arbetar med barn och unga i Gottsunda, en förort till Uppsala. 

"Jag skriver om det jag inte kan berätta på något annat sätt. Det som är för viktigt för att inte sägas men för mörkt och svårfångat för att lysa upp med ett skämt, eller med politik, eller med en temadag i skolan." 

Nina Ivarssons debutbok Risulven Risulven nominerades till Barnradions bokpris 2018 och samma år fick hon ta emot Uppsala kommuns stipendium om 30 000 kronor. Kulturnämnden skriver: ”Till Nina Ivarsson, som i sin debutroman Risulven Risulven trovärdigt och gripande skildrar social och ekonomisk utsatthet sett ur ett barns ögon. Utan pekpinnar tecknar Nina en brutal bild av utanförskapets Sverige, men här finns också väl gestaltade stunder av vänskap och värme. Nina Ivarsson får stipendiet för att ägna mer tid till sitt nya bokprojekt och för att göra en studieresa till Brasilien där delar av boken utspelar sig.”

Risulven Risulven nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2019.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår