Omslagsbild: Hotet

Bokserie: Ättlingarna (del 1)
Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2018-01-12
Recensionsdatum: 2018-02-03
Mediekontakt: Jenny Edh-Jansen
ISBN: 978-91-29-70326-9

Hotet

Ättlingarna 1

Hon kände deras närvaro i ryggen. Snodde runt ett halvt varv. En grupp högresta gestalter med tunga packningar gungade fram med vattnet forsande kring låren. Hon såg dem, men inte bara med ögonen, hörde deras steg trumma mot marken, kände lukten av deras kläder, svett, andedräkt. De sprang rakt mot henne.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Först långt senare får hon veta vad som egentligen hände den där dagen. Det visar sig att familjen är del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. Vem - eller vad - är hon?

Hotet är första delen i en trilogi som utspelar sig i en närbelägen framtid där klimatkatastrofer är vardag och bristen på vatten har drivit stora delar av världens befolkning på flykt. I ett hypermodernt och ständigt uppkopplat samhälle blir det plötsligt uppenbart att det ligger mer sanning i folktro och gamla sägner än vad någon kunnat ana.

Mer om författaren
169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
116 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
119 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Lo Kauppi
Utgiven: februari 2018
”En spännande dystopi för unga vuxna, första delen av tre, där världspolitik, miljöhot, myter och vardagsliv blandas till en komplex historia.”
"Karaktärerna skildras mångfacetterat och skalan ondska-godhet är glidande. Helhetsbetyg: 4" - Fia Idegård
BTJ
"Första delen i en skicklig dystopisk ungdomsbokstrilogi där klimatförändringarna gjort Norden extra viktigt med sin vattenreserv, samtidigt som gammal mytologi blir högaktuell i alldeles vanlig tonårsvardag."
"En mästerlig ny miljödystopi."

NYHETER

HOTET – drabbande klimat-fantasy för unga

Nu kommer första delen i Mats Söderlunds fantasy-epos för unga om klimatkampen – ett spännande äventyr där brinnande aktuella ämnen blandas med fiction och fantasy på ett mästerligt vis.

Fotograf: Mats Söderlund
Se fler nyheter

Mats Söderlund är född 1965 i Sundsvall och uppvuxen i Skellefteå. Han debuterade 1992 med diktsamlingen Det står en pöbel på min trapp och belönades med Katapultpriset som det årets bästa debutant. Han har sedan dess erhållit flera priser och stipendier för sina verk.

Han brukar beskrivas som en av samtidens mest särpräglade naturlyriker. I hans poesi tar sig naturen ofta skrämmande och hotfulla drag. Aktuell 2018 med Skriva poesi, om diktandets hantverk, samt första och andra delen i fantasytrilogin Ättlingarna – Hotet respektive KampenÄttlingarna utspelar sig fränst i Skelleftehamn med omnejd och handlar om tre syskon som upptäcker att de tillhör ett folkslag som har förmågor utöver det vanliga. Och de dras in i en uråldrig konflikt som kan betyda mänsklighetens undergång, eller räddning. Deras pappa är försvunnen och deras mamma representerar Sverige i FN. Äventyret för familjen ut i Norden, världen och ännu längre …

Serien består av tre böcker – Hotet, Kampen, Flykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist på vatten.

Romanen Observatoriet (2013) är en uppväxtskildring om en pojke som plågas av ensamhet och de vuxnas tystnad och gränslösa sexualitet i en liten norrländsk by.

Göra kärlek (2012) är en personligt hållen essä om manlighet och kärlek. Göra män (2015) är en fristående uppföljare som granskar hur pojkar görs till män och till vilket pris.

Mats Söderlund är socionom och var ordförande i Sveriges Författarförbund 2005–2012, samt i KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd)2013–2015. Han undervisar och föreläser ofta om skönlitterärt skapande och skriver regelbundet om både poesi och prosa i tidningen Skriva.

Bibliografi i urval:

1992 – Det står en pöbel på min trapp, dikter
1995 – Lyfter din kropp till sist, dikter
1998 – Inte en fågels öga, dikter
1999 – Ljus av och på; dikter
2002 – Stillhetens sträckta halsar, dikter
2006 – Hyperparasiterna, dikter
2008 – Komage, dikter
2008 – Systemet, dikter
2010 – Dikter 1992–2002, samlingsvolym
2012 – Göra kärlek, essä
2013 – Observatoriet, roman
2015 – Göra män, essä
2016 – Årorna i Flocktjärn, dikter
2016 – Välkommen till kultursamhället, essä
2017 – Skriva poesi, handbok
2018 – Ättlingarna – Hotet, roman
2018 – Ättlingarna – Kampen, roman

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

We use cookies to give you the best experience on the site. By continuing, you agree that we use cookies. Ok

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.