Omslagsbild: Stig


Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2018-01-12
Recensionsdatum: 2018-01-20
ISBN: 978-91-29-70779-3

Stig

Det här kanske ser ut som en vanlig fiskpinnemiddag. Alla äter fiskpinnar och Sofia berättar ett nytt pruttskämt. Men en sak är väldigt fel. Titta på den röda stolen. Ser du hålet där? Det var där Stig brukade sitta.

En vacker och tänkvärd berättelse om att förlora någon som står en nära. En bok som tar barnets känslor på allvar och inte ryggar från ett svårt ämne. En bok att läsa tillsammans och prata om, och som stannar kvar i tankarna långt efter att den är utläst. Annica Hedin och Per Gustavsson har skapat stor bilderbokskonst om ett viktigt ämne som berör många barn och deras föräldrar.

Mer om författaren
120 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2018
61 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2018
”En fantastiskt fin berättelse om tomrummet som uppstår när en älskad person dör.” Anna Matzinger
Vi föräldrar
"Stig är en tung och lätt bok samtidigt. Den vågar visa lidandet och ensamheten, men den lämnar inte läsaren i sticket."
"Det här är en skildring som lugnt, klokt och, mitt i det tunga, strilar in ett varmt och vänligt ljus."
" En rak, enkel och finstämd bok om något av det svåraste som finns - att tala med barn om döden." - Ingalill Mosander 2018-02-09

NYHETER

Per Gustavsson vinnare av Heffaklumpen

Motiveringen lyder: ”Från ljusaste ängar till mörkaste rymder utmanar hans bilder gränserna för vad våra prinsar och prinsessor kan göra, hur fritt de kan leka och hur djupt de kan tänka.”

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Böcker till tröst

Vårt behov av tröst är omättligt, skrev en gång Stig Dagerman. Livet rymmer både glädje och sorg och ibland behöver vi, unga som gamla, ord och berättelser som kan förmedla hopp och meningsfullhet.

Illustratör: Per Gustavsson
Se fler nyheter

När min syster dog ville jag räcka upp ett så ruskigt långt långfinger åt döden. Jag tog bussen till Norra begravningsplatsen med dubbla hämtkaffe och hennes favoritcigaretter i fickan. (Det var konstigt med ciggen – att bjuda med mördaren – men sorg är visst inte logisk.) Så satt jag där vid gravstenen. Tog varannan kaffeklunk ur bådas muggar. Hostade mig igenom hennes vita Blend. Gjorde plats för oss båda.

Jag måste säga att det fungerade. En frånvarande människa kan vara märkbart närvarande. Nästan besvärande närvarande, om det är någon du saknar.

Jag har skrivit en bok om Stig som inte längre finns. Men oj vad han finns. Han tar plats vid middagsbordet genom att inte spruta ketchup på fiskpinnarna. Han tynger trädgrenen han inte sitter på. På julafton fyller han hela soffan med sin frånvaro.

Det är en märklig situation som uppstår när någon går och dör. För du fortsätter att känna en massa saker för den där människan. Det rår döden inte på. Jag blev glad när jag märkte det. Även om det kan vara förtvivlat att älska någon som är död, är alla känslorna en tröst. Ilskan, saknaden, kärleken, förtvivlan, besvikelsen – alltihop. Människan är inte borta, inte i dig.

Stig är det första jag skrivit som inte kan kallas fakta, information eller reklam. Tidigare har jag skrivit högvis med skolböcker för låg- och mellanstadiet. De handlar om vikingar, bergsveckning, barnkonventionen och andra viktiga saker som står i läroplanen. Jag har också skrivit triljoner apoteksbroschyrer om fotsvamp, värktabletter och hälsprickor.

Att skriva om Stig var något annat. Det enda bekanta var tangentbordet och Worddokumentet. Men jag hade inget faktaunderlag att grotta ner mig i. Googlande gav absolut ingenting. Det som faktiskt hjälpte var något jag hörde i en skrivarpodd: ”Gå dit det bränns.” Det var användbart. Det både brändes och kändes när jag skrev om Stig.

Blev det en sorglig bok? Jo, det också. Med plats för ballonger och en bit grön marsipantårta.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår