Omslagsbild: Kampen

Bokserie: Ättlingarna (del 2)
Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2018-10-12
Mediekontakt: Jenny Edh-Jansen
ISBN: 978-91-29-70327-6

Kampen

Syskonen Jenny, David och Wilma har precis fått veta att de tillhör det uråldriga folkslaget olus. Det är därför de ser, hör och känner saker som andra inte gör, och det är därför de kan hoppa längre och springa snabbare än alla andra. I många tusen år har olus levt sida vid sida med människorna och dolt sin rätta identitet, men nu är deras existens hotad och hemligheten på väg att avslöjas.

Samtidigt förvärras läget i världen. Vattenbristen är akut och konflikterna och oroligheterna tilltar. Syskonens mamma - som är klimatminister i regeringen - har bestämt sig för att kandidera till generalsekreterarposten i FN. Men vad kommer att hända om det avslöjas att hon faktiskt inte är människa?

I den högteknologiska framtiden står vattenfrågan fortfarande i centrum, och slitningarna inom gruppen olus blir allt tydligare. Vissa vill leva i harmoni med människorna och använda sina resurser för att rädda världen, medan andra vill stiga fram och ta kontrollen, förinta mänskligheten en gång för alla. Men de har inte räknat med människornas skräck och avsky för allt som är annorlunda

Kampen är fortsättningen på den hyllade Hotet och andra boken i Ättlingarna-trilogin.

Mer om författaren
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2018
116 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

Mats Söderlunds klimatfiction mer aktuell än någonsin

Efter en rekordvarm sommar och ny alarmerande FN-rapport står klimathotet åter i fokus. Ungdomsromanerna i Ättlingarna-serien är Mats Söderlunds sätt att skapa engagemang i frågan. Nu kommer andra delen i serien.

Se fler nyheter

Mats Söderlund är född 1965 i Sundsvall och uppvuxen i Skellefteå. Han debuterade 1992 med diktsamlingen Det står en pöbel på min trapp och belönades med Katapultpriset som det årets bästa debutant. Han har sedan dess erhållit flera priser och stipendier för sina verk.

Han brukar beskrivas som en av samtidens mest särpräglade naturlyriker. I hans poesi tar sig naturen ofta skrämmande och hotfulla drag. Aktuell 2018 med Skriva poesi, om diktandets hantverk, samt första och andra delen i fantasytrilogin Ättlingarna – Hotet respektive KampenÄttlingarna utspelar sig fränst i Skelleftehamn med omnejd och handlar om tre syskon som upptäcker att de tillhör ett folkslag som har förmågor utöver det vanliga. Och de dras in i en uråldrig konflikt som kan betyda mänsklighetens undergång, eller räddning. Deras pappa är försvunnen och deras mamma representerar Sverige i FN. Äventyret för familjen ut i Norden, världen och ännu längre …

Serien består av tre böcker – Hotet, Kampen, Flykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist på vatten.

Romanen Observatoriet (2013) är en uppväxtskildring om en pojke som plågas av ensamhet och de vuxnas tystnad och gränslösa sexualitet i en liten norrländsk by.

Göra kärlek (2012) är en personligt hållen essä om manlighet och kärlek. Göra män (2015) är en fristående uppföljare som granskar hur pojkar görs till män och till vilket pris.

Mats Söderlund är socionom och var ordförande i Sveriges Författarförbund 2005–2012, samt i KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd)2013–2015. Han undervisar och föreläser ofta om skönlitterärt skapande och skriver regelbundet om både poesi och prosa i tidningen Skriva.

Bibliografi i urval:

1992 – Det står en pöbel på min trapp, dikter
1995 – Lyfter din kropp till sist, dikter
1998 – Inte en fågels öga, dikter
1999 – Ljus av och på; dikter
2002 – Stillhetens sträckta halsar, dikter
2006 – Hyperparasiterna, dikter
2008 – Komage, dikter
2008 – Systemet, dikter
2010 – Dikter 1992–2002, samlingsvolym
2012 – Göra kärlek, essä
2013 – Observatoriet, roman
2015 – Göra män, essä
2016 – Årorna i Flocktjärn, dikter
2016 – Välkommen till kultursamhället, essä
2017 – Skriva poesi, handbok
2018 – Ättlingarna – Hotet, roman
2018 – Ättlingarna – Kampen, roman

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår