bok

Slutet

Mats Strandberg

Författare

Beskrivning

2018-10-02
Svenska
Unga vuxna

Författare

Mats Strandberg

Formgivare omslag

Anders Timrén

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Slutet är en preapokalyptisk berättelse om två ensamma unga människor i en värld som lever på lånad tid. En tragedi binder dem samman och växer till en besatthet, men kommer de att hitta svaren innan himlen blir vit och haven förångas?

Mats Strandberg är tillbaka med sin första ungdomsroman sedan Engelsforstrilogin (Cirkeln, Eld, Nyckeln) som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Han har även skrivit för barn (Monstret i natten, Monstret på cirkusen och Monstret och människorna) och för vuxna (Färjan och Hemmet).

Mats Strandberg om sin bok:
"Jag förstod direkt att den här berättelsen måste handla om tonåringar. För dem ställs allt extra mycket på sin spets. Hur hinner man leva ett helt liv på bara några månader? Vilka vill de vara med när världen går under sina föräldrar eller sina vänner? Vilka val gör de när sex och droger inte längre kan få långtgående konsekvenser?"

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2018-10-02

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129703498

Antal Sidor

511

Ryggbredd (mm)

38

Höjd (mm)

218

Vikt (kg)

0.706

Bredd (mm)

145

Hållbarhet

Recensioner

Slutet

”'Slutet' är årets mest spännande och sorgliga läsning.”

Göteborgs-Posten

” Premissen är ångestladdad, absolut, men Slutet är trots detta en myllrande och märkligt hoppfull roman med alltings ände som fond för funderingar om vad livet faktiskt är.”

Västerbottens-Kuriren

”Romanen är fruktansvärt stark. Och underligt nog: den ger livsmod.”

Dagens Nyheter

”Alla dessa stora frågor behandlas lätt och mycket övertygande av Mats Strandberg. ”

[...] Jag tror att han har ruvat på och arbetat med den här romanen alldeles extra varsamt. Han lyckas hålla samman denna pre-apokalyptiska berättelse utan att bli vare sig mästrande eller tårögd.” Jonas Thente

SVT Go'kväll

”Det är helt fantastiskt. […] Det är redan en klassiker i mina ögon för den är så tidlös.” Agneta Norrgård

Västerbottens-Kuriren

”För Slutet är också en sällsamt upplyftande berättelse.”

[...] "Inte bara för den lättköpta sensmoralen om att fånga dagen, men för påminnelsen om att leda och vardag och oinfriade planer kan vara en förmögenhet i sig. Måndagen efter ledigheten, vår stoiska väntan på nästa lov."

Dagensbok.com

”Den där balansen mellan det fantasieggande ”tänk om” och den klart igenkännbara världen gestaltar Mats Strandberg med grym fingertoppskänsla.”

[...] ”Världen han gestaltar känns trovärdig, med sina samhällsproblem, krisreaktioner, domedagssekter och domedagsfester. Jag riktigt längtar hem för att läsa vidare.”

Di Weekend

"Vill man ta tillvara på livet ska man läsa Mats Strandbergs Slutet och lyssna på Britney Spears. Fyra miljoner år av evolution på planeten Jorden kommer att utraderas. Och det finns ingenting någon kan göra. Detta är utgångspunkten för vad som förtjänar att bli vinterns mest lästa och omdiskuterade roman, Mats Strandbergs Slutet."

"...en stark text. Den ger en vink om hur det skulle kunna vara. Den berättar fullt trovärdigt (och oväntat religiöst) om dessa unga människor och deras familjer, och om hur de handskas med sin rädsla och försöker skänka både värdighet och mening åt sina sista dagar". - Ingrid Bosseldal

"På många sätt är Slutet smått genial och jämfört med Strandbergs två vuxenskräckisar Färjan och Hemmet är denna mer eftertänksam men också skarpare. Den inbäddade samhällskritiken är lika smart som den är obeveklig. Mats Strandberg är extremt bra på att skildra ungdomar men på också att sätta en stämning, hitta tonlägen, pricka in de rätta orden. …självklar läsning för alla som vill bearbeta sin klimatångest." - MARIA G FRANCKE

 

Pestblommor

Om boken

Jag ska berätta hur det var den där hösten.
Jag tänker börja med den största hemligheten av alla.Jag ska erkänna det värsta av allt:Jag ville bara att hon skulle sluta skrika.Det är hösten 1710 och pesten brer ut sina svarta vingar över Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör i den fruktade sjukdomen. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat.Slottet är vackert, men rummen står tomma och det finns knappt något tjänstefolk kvar. Det är bara början på mysterierna. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Och varför får Magdalena inte träffa Katarinas styvson, eller ens ställa frågor om honom?Pestblommor är en vacker och kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter ur det förflutna. Med bilder av Elin Eplet Sandström.

Mats Strandberg, Elin Sandström

Pestblommor

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

”Strandberg vet hur man vrider åt känsloskruvarna”

Kritikerna hyllar Mats Strandbergs nya bok för unga läsare: Pestblommor

Kärlek och skräck i pestdrabbat 1700-tal

Mats Strandberg har skrivit flera hyllade och prisbelönta böcker för barn och unga, bland dem Engelforstrilogin och Slutet. Nu är han tillbaka med Pestblommor – en kuslig bok om sjukdom, girighet och farliga hemligheter. Boken illustreras av hyllade Elin Eplet Sandström. 

Cirkeln firar 10 år!

Idag är det tio år sedan den första boken i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren gavs ut. Boken hyllades av kritikerna, älskades av läsarna, filmatiserades – och blev en världssuccé!

Mats Strandbergs Slutet vinner Storytel Awards 2020

Nu har samtliga vinnare i Storytel Awards 2020 tillkännagivits och vinnaren i kategorin Ungdom är Slutet av Mats Strandberg, inläst av Christopher Lehmann och Hedda Stiernstedt.

En av 2018 års mest omtalade böcker finns äntligen i pocket!

Mats Strandbergs Slutet hyllades av en samstämmig kritikerkör och utnämndes till en klassiker när den släpptes hösten 2018. Nu finns boken utgiven i pocket!