Omslagsbild: Om vi bara kunde byta kroppar med varandra


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2018-07-23
ISBN: 978-91-29-71064-9

Om vi bara kunde byta kroppar med varandra

Kung B är 17 år och bor i ett källarförråd i Liljeholmen i Stockholm. Utslängd, utfryst, uthängd. Det enda han fick med sig hemifrån var ett par korvsmörgåsar från mamma och ett kyligt sms från pappa. Förr hette han Bella. Men det var aldrig han.

Queen O har levt under jord i flera år. Hon kommer från Iran och har inte rätt att stanna i Sverige. Inget skyddsbehov. Att hennes egen familj har försökt dränka henne och angett henne för myndigheterna spelar ingen roll. Hon kommer att tvingas tillbaka. Och i Iran är det dödsstraff på att vara som hon, att vara född i fel kropp.

Under några varma, hetsiga sommarveckor får vi följa Kung Bs och Queen Os liv i Stockholm. De festar, gråter, älskar, snor plånböcker och hamnar i slagsmål. Hela tiden finns ångesten där: Vad ska det bli av oss, varför vill de inte ha oss? Om vi bara kunde byta kroppar med varandra!

Johanna Nilsson är en mästare på starka känslor, både glädje och sorg. Hon beskriver utanförskapet så tydligt, man känner att man är där, i källarförrådet, och man känner deras ångest. Men också glädjen och kärleken mellan dem.

Mer om författaren
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juli 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juli 2018
"Nilsson har sannerligen skrivit en viktig bok som ligger helt rätt i tiden. Med Om vi bara kunde byta kroppar med varandra hoppas jag att frågor som rör transpersoners mående uppmärksammas och att unga får en större kunskap kring ämnet, för det kan faktiskt rädda liv."
Eskilstuna-Kuriren
”Om vi Bara kunde byta kroppar med varandra är en stark och sorglig roman, storslagen i ett litet format” - Maria Friedner
Jönköpings-Posten
”En av de där ungdomsböckerna som inte bara tål en omläsning, utan faktiskt både bör läsas och läsas om.”
LitteraturMagazinet
"En intensiv berättelse om utsatthet och förälskelse. Johanna Nilsson har visat förut att hon som få andra förmår gestalta ensamma och trasiga unga /…/. Den nya boken är inget undantag." /Petter Lindgren
Aftonbladet

NYHETER

Roman om att vara född i en kropp med fel kön

Augustprisnominerade Johanna Nilsson är tillbaka med en ungdomsroman som inte väjer för livets svåra ämnen.

Foto: Magnus Liam Karlsson
Se fler nyheter

Johanna Nilsson är född i Uppsala 1973 och uppvuxen i Borlänge. Hon bor sedan många år i Stockholm och har bland annat studerat ekonomi på Handelshögskolan samt teologi och statskunskap på universitetet. Hennes första roman Hon går genom tavlan, ut ur bilden, gavs ut 1996. 2001 kom hennes första barnbok, Robin med huvan, som också Augustprisnominerades. Sedan dess har Johanna Nilsson skrivit en rad romaner för unga och vuxna och även direkt för ljudbok samt spänningsböcker under pseudonymen Amanda Lind. För att väcka hon som drömmer Augustprisnominerades 2017.

 

Priser och utmärkelser:

Wahlström & Widstrands litteraturpris (Pär Westberg-priset), 2004

Karin Boyes litterära pris, 2005

Gustaf Frödings stipendium 2005

Stockholm Läser-priset, 2006 (för De i utkanten älskande)

Sveriges radios novellpris, 2015

Bokjuryns förstapris, kategori ungdom (för Nästan som Zlatan), 2016

Borlänge kommuns kulturpris, 2017

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår