Omslagsbild: Har du ingen humor?


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2018-09-04
ISBN: 978-91-29-71069-4

Har du ingen humor?

En snabbguide till jämställdhet

Har du ingen humor? En klassiker. När någon säger eller gör något som är kränkande, taskigt, fördomsfullt är det vilket som kan låta som en självklarhet viktigt att säga ifrån. Tystnaden blir annars ett indirekt godkännande av det hen säger eller gör. Men efter protesten kommer oftast detta meh ... vadå, har du ingen humor eller? Det finns förstås mängder av saker som är värre än att vara humorbefriad, till exempel ovan nämnda, att vara taskig eller fördomsfull. Det är värre att vara en tölp än att inte riva ner några enkla skratt.

Har du ingen humor? är en bok du kan ha med dig i väskan eller fickan, en bok du kan läsa i på bussen, på tåget, på tunnelbanan, högt i klassrummet eller på släktmiddagen. Den visar på ett enkelt och lättfattligt sätt hur feminism och mänskliga rättigheter hänger ihop med sunt förnuft. Det finns massor att diskutera i boken och den innehåller många ögonöppnare.

Boken är indelad i fyra avdelningar: Ord som skaver, Sådant man bara säger, Min feministiska kamp och Våldtäkt på film. Författaren vänder och vrider på ord som pojkstreck, stulen flickvän, ballar av stål, på uttryck som Stora grabbar gråter inte, Har du ingen humor?, Sverige är världens mest jämställda land. Wennstam tar upp de feministiska strider som, enligt henne, är värda att ta, till exempel Min kropp, mitt val, Flickan och skulden, Lust, Våld i nära relationer.

Katarina Wennstam har i över tjugo år varit oerhört engagerad i frågor som rör tjejer och kvinnor, hon har stått upp för kvinnliga brottsoffer och belyst kvinnors utsatthet. Först som kriminalreporter, och sedan 2007 som föreläsare och författare till både romaner och fackböcker.

Mer om författaren
129 kr Bok - Danskt band
Utgiven: september 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
99 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Katarina Wennstam
Utgiven: maj 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Det är fräscht att läsa de vassa, genomtänkta argumenten och det lilla formatet gör dem lättare att lägga på minnet och låna vid behov. Det är ifrågasättande, debatt och argument som till slut driver fram såväl lagstiftning som nya normer.”
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning
"Ge denna bok till dig själv, din partner, son eller dotter!" - Marie Magnusson 
"Wennstams kunniga guide till ökad jämställdhet. Den här boken borde finnas i varenda ung kvinnas väska. Varje gång hon inte orkar argumentera kan hon ta hjälp av Katarina Wennstam med att dänga budskapet i huvudet på den som inte fattar värdet av jämlikhet. Men minst lika viktigt är det att pojkar och män läser och fattar. Ju fler som gör det, desto bättre blir samhället. Och det har precis varje människa att vinna på."
Eskilstuna-Kuriren
"En viktig bok som visar hur feminism, mänskliga rättigheter och sunt förnuft hänger ihop. Helhetsbetyg: 4" – Anna Wilner,
BTJ

NYHETER

”Det finns värre saker än att vara humorbefriad”

Katarina Wennstam har skrivit Har du ingen humor? – en enkel och rapp snabbguide till jämställdhet.

Foto: Göran Segeholm
Se fler nyheter

Katarina Wennstam är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. Hennes stora genombrott kom med boken Flickan och skulden - en bok om samhällets syn på våldtäkt, som hon också Augustnominerades för. Därefter har hon skrivit flera framgångsrika spänningsromaner.

Med Flickan på Hotellet debuterade Katarina Wennstam som ungdomsboksförfattare. Pojken under bron är den andra boken om Alex Skarp.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår