bok

Så himla taskigt

Cina Friedner

Författare

Beskrivning

2019-01-03
Svenska
9-12

Författare

Cina Friedner

Formgivare omslag

Eva Lindeberg

Lärarhandledning

Sahimlataskigt.pdf

En kort lista över taskiga saker Henrietta Nilsson har gjort:
1. Hon drog ner Lillys shorts på gympan, så att hela klassen såg hennes trosor.
2. Hon berättade med hög röst att Agge hade kissat på sig på fritids, så nästa dag frågade alla hela tiden om han inte behövde gå på toa och skrattade.
3. Hon bjöd alla tjejer i klassen utom mig, Lilly och Iris på sitt kalas. Till och med Nadia fick komma, fast jag vet att Henrietta Nilsson tycker att hon är töntig. Det har hon nämligen sagt högt, flera gånger.

Henrietta Nilsson styr och ställer i klassen. Alla tjejer vill vara med henne och nästan alla killar vill vara ihop med henne, fast hon är världens taskigaste och bjuder alla utom tre på sitt kalas och tvingar Nadia att hämta mjölk åt henne i matsalen. Något måste göras! Och det är Manda och hennes bästis Lilly som måste göra det. Men hur ska de komma åt Henrietta Nilsson? Kanske genom hennes Youtube-kanal Cool Girl?

Kul och rappt om relationer och hierarkier i en mellanstadieklass. Alla som någon gång har gått i skolan och haft, eller varit, en störig klasskompis kommer garanterat att känna igen sig!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-01-03

Produktion

Papper

Holmen Book Cream,

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129711820

Antal Sidor

109

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

208

Vikt (kg)

0.226

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Recensioner

Dagens Nyheter

”Debutanten Cina Friedner skriver flyhänt och lättsamt om hur snabbt makten skiftar i en klass.”

Borås Tidning

”Cina Friedner lyckas skapa en berättelse med en ovanligt stark nerv”

[...] ”En förklaring till att berättelsen är spännande hela tiden är dess oförutsägbarhet. Med enkla medel trixar författaren till kompositionen, vilket skapar en stimulerande nyckfullhet, särskilt när det gäller psykologiska processer.” Peter Grönborg

Göteborgs-Posten

”Det är skickligt, det hon utför för att få historien om Manda, Lilly och den onda Henrietta Nilsson att lyfta, för just lyfter gör den; denna bok går faktiskt inte att lägga ifrån sig.”

BTJ

"Språket är lätt att ta till sig; här finns både djup och innebörd, och det varvas med humor och en känsla av ärlighet. Det här är en mycket bra bok, främst att läsa själv, men den passar även utmärkt för högläsning. Helhetsbetyg: 4" – Anna Hjerpe

Kulturnytt i P4

”Författaren Cina Friedner flätar flinkt ihop hela den här historien och det är det som gör den väl värd att läsa.”

[...] ”Det här är en sådan där bok som jag är tvungen att lägga ifrån mig en stund ibland för jag blir så spänd. Att jag ändå plockar upp boken och fortsätter att läsa igen handlar mycket om att vi alla någon gång sagt eller gjort något dumt och att Cina Friedner tar oss tillbaka till de där stunderna man helst vill glömma och hon gör det med glimten i ögat.” Viveca Bladh

 

Det värsta som kan hända är allt

Om boken

Orkaner.
Bilolyckor.
Kärnvapenkrig.
Eldsvådor.
Det finns så mycket hemskt som kan hända, och Belle vill vara förberedd på allt. Därför har hon börjat bygga ett hemligt preppingförråd i källaren. Där samlar hon konserver, toapapper och stora flaskor med vatten. Det känns tryggt, nere i källaren har hon kontroll. Ingen i familjen får veta något, den enda som känner till förrådet är bästa kompisen Saga. Men när klassen ska åka på lägerskola kan ingenting längre lugna Belle. Så många hemskheter som kan ske där ute i ödemarken! Det är bara att huka sig och invänta katastrofen. Eller har den kanske redan inträffat?
En berättelse full av humor, vänskap och sorg som får dig att skratta högt och hulkgråta rakt ut. Det värsta som kan hända är allt är en rapp vardagsskildring om livet på mellanstadiet, men också en berättelse om hur man tar sig upp på fötter igen när livet har slagits i spillror.

Cina Friedner

Det värsta som kan hända är allt

Abbe börjar skolan

Om boken

Årets skolstartsbok är här! En blandning av kapitelbok och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Den perfekta högläsningen inför den pirriga skolstarten!
Om tre dagar ska Abbe börja förskoleklass. Storasyster Maja har berättat ALLT: var man får vara på skolgården, att man måste äta med bestick, att man kör fem tysta i matsalen och att man ska torka sig själv när man gått på toa. Vissa av de där grejerna gör Abbe lite nervös. Tänk om han inte kan, hur blir det då? Men så tänker han på allt det roliga med att börja skolan också: att ha idrott i en riktig gympasal med lianer och ribbstolar! Och läsa och skriva, det gillar Abbe. Så det ska nog bli bra i skolan. Särskilt eftersom Luca är där, bästisen som redan gått ett år i skolan och säkert kommer vilja leka på rasterna …En bok om det pirriga och härliga med skolstart, men också om det som kan oroa. Perfekt för den som vill förbereda sig inför det första året i skolan.

Cina Friedner, Jennifer Berglund

Abbe börjar skolan

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

”Det måste finnas humor när man skriver om tunga ämnen”

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet.  Hennes nya bok Det värsta som kan hända är allt är en berättelse om en elvaårig prepper – en bok full av humor, vänskap och sorg.

Årets skolstartsbok är här!

Abbe börjar skolan är en blandning av kapitelbok och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Den perfekta högläsningen inför den pirriga skolstarten!

Humor och allvar när mellanstadietjejerna får nog

Cina Friedner har rosats för sitt rappa vis att skildra livet på mellanstadiet. I nya boken Aldrig backa får vi ur två olika perspektiv följa konflikten i klass 5A, som snart är på blodigt allvar – för alla inblandade.

Nominerade till Barnradions bokpris 2021

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland dem finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet och psykisk ohälsa i familjen.

Humor, vardag och hoppfullhet i mellanåldersbok om psykisk ohälsa

Cina Friedners debut rosades av kritikerna i fjol. Nu kommer hennes andra bok, Nåt trassligt inuti, där hon på samma rappa vis skildrar livet på mellanstadiet. I centrum står Isa vars pappa är svårt sjuk på ett sätt som inte riktigt går att prata om.