Omslagsbild: Jordgubbsbarnen


Läsålder: 6-9

Utgivningsdatum: 2019-05-10
Mediekontakt: Erika Bjurling
ISBN: 978-91-29-70509-6

Jordgubbsbarnen

Mamma! Pappa! Jag drömmer om er varje natt. Jag ropar men ni hör mig inte. När ni kommer hem ska jag binda fast er vid spisen där det är varmt och finns mat. Jag ska knyta fast er med snören av guld, ni ska alltid vara där. Kom hem nu! Det är inte roligt längre. Jag avskyr svenska jordgubbar.

Maria och hennes bror Gabriel bor i ett land nära oss. Familjen har inte mycket pengar, men deras fröken är snäll och de har hittat en hund som får gulliga valpar. Om bara inte torkan hade slagit till, om bara inte Gabriel ramlat ner från taket, om bara inte sjukhusräkningen varit så dyr ... Till slut har familjen inget val. Marias och Gabriels föräldrar lämnar sina barn och beger sig till Sverige, ett konstigt land i norr. Där ska de plocka jordgubbar stora som äpplen och tjäna pengar så att de aldrig mer behöva oroa sig för någonting.

Jordgubbsbarn kallas de barn som blir lämnade hemma (i Rumänien) när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar. Så här säger Sara Olausson om sin bok: I oktober 2013 lärde jag känna Felicia Iosif som satt och tiggde i närheten av där jag bor. Tillsammans gjorde vi boken Det kunde varit jag. Jordgubbsbarnen är en sorts fortsättning på den. Böckerna hör inte ihop men den är nästa steg i mitt arbete att göra det jag kan för att skapa större förståelse för människor i Felicias situation.

Mer om författaren
101 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: maj 2019

SENASTE RECENSIONERNA

”Jag grät när jag läste, men inte bara för att det är en sorglig och viktig historia utan också för att det underbara i livet skildras så väl: gemenskap, humor och hopp!”
Jönköpings-Posten
”En underbar, hoppfull och angelägen bok som jag önskar många läsare! Helhetsbetyg: 5.” – Åsa Österlöf
BTJ

NYHETER

”Den här boken är motmedicin!”

Jordgubbsbarn kallas de barn som blir lämnade hemma när föräldrarna åker utomlands för att tjäna pengar. Illustratören och författaren Sara Olausson har skrivit en viktig och tankeväckande bok för lågstadiet om två sådana barn och om deras vardag.

Fotograf: Kajsa Göransson
Se fler nyheter

Sara Olausson är illustratör och författare. Hon har tidigare bland annat gjort självbiografiska serier, den tecknade serieversionen av Loranga, Masarin och Dartanjang, hon har varit redaktör för Kvinnor ritar bara serier om mens och tillsammans med Felicia Iosif gjort boken Det kunde varit jag.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.