bok

Dom som kallas vuxna

Annica Hedin

Författare

Hanna Klinthage

Illustratör

Beskrivning

2019-04-02
Svenska
3-6

Författare

Annica Hedin

Illustratör

Hanna Klinthage

Formgivare omslag

Jens Andersson

Lärarhandledning

Domsomkallasvuxna.pdf

Du känner säkert några vuxna, de är stora och kan nästan allt. Prata franska, såga med motorsåg och steka hela pannkakor. Vuxna kan reda ut tjocka tovor i håret och trösta dig om du är ledsen. På tusen sätt är vuxna underbara. Men ibland kan de vara svåra att förstå sig på.

Utanpå ser vuxna lugna och vanliga ut, men hur är dom egentligen, inuti? Varför går de på promenad, varför gillar de kaffe så himla mycket och varför gråter de inte när de slår sig?

Ett humoristiskt och kärleksfullt porträtt av vad en vuxen egentligen är och varför vuxna gör så konstiga saker. Och när man tittar närmare kanske vuxna inte är så olika barn, egentligen ...

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-04-02

Produktion

Papper

Munken Lynx

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129716870

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

9

Höjd (mm)

275

Vikt (kg)

0.449

Bredd (mm)

255

Hållbarhet

Recensioner

Göteborgs-Posten

”Genomtänkt underhållning för både barn och vuxna där de senare ställs ut till kärleksfullt och kritiskt nyanserat betraktande.”

Expressen

”Bilderna har både humor, dråplighet och magi. Och textens observationer av de där egendomliga varelserna som kallas vuxna och deras vanor går det ofta att skratta både högt och igenkännande åt.” Hanna Nordenhök

Vi Läser

”Rolig och finurlig undersökning av hur vuxna beter sig.”

Borås Tidning

”Bilderboken ‘Dom som kallas vuxna' är en uppsluppen handbok för barn och vuxna – och hur man ska förstå de vuxna lite bättre. […] Personerna är enkelt målade, med få linjer och ändå väldigt uttrycksfulla.” Eva Wahlström

Folkbladet Västerbotten

”Tänkvärt, roligt och igenkänning för både barn och vuxen.”

Arbetarbladet

”Hur gör man egentligen för att vara vuxen? Briljant faktabok för barn ger alla svar”

BTJ

”Ytterst humoristiskt och ofta på pricken […]

Boken lyckas på ett både kul och tänkvärt sätt minska avståndet mellan barn och vanliga vuxna, som också kommer att le igenkännande. [...] Här finns sannerligen mycket att prata om! Helhetsbetyg: 4." Gunnar Åberg

 

Berits cykel

Om boken

En dag kan precis alla barn på gården cykla. Till och med Nitan, fast hon är mindre än Berit. "Kom du också, det är askul att sladda", ropar Uffe. Berit vill inte, hon tycker att de kan odla i minilandet istället. Men när de andra ska cykla iväg till gungorna följer Berit ändå med. Hon behöver faktiskt inte cykla för hon springer så fort. Men inte lika fort som en cykel. Och när Berit kommer fram är alla gungor upptagna.
Med fingertoppskänsla och humor skildrar Annica Hedin och Per Gustavsson sånt som kan vara svårt att sätta ord på, men som de flesta av oss känner igen. För det är inte så lätt att vara människa alltid. Som när alla andra kan nåt man själv inte kan. Och man hamnar lite utanför.Berits cykel är Annica Hedin & Per Gustavssons fjärde bok om Berit. 2019 kom Berit älskar Russin, 2020 kom Berit ljuger och 2021 Berit vill inte

Annica Hedin, Per Gustavsson

Berits cykel

Bakom affären

Om boken

"Bakom affären växer en skog.
Den syns nästan inte. Men den växer där.
Kan du se den?"

En stor parkering framför en stormarknad. Asfalt, bilar och avgaser. Men finns där något mer? Om man tittar riktigt noga ...

Följ med in i skogen som ingen annan lägger märke till och leta efter alla djur som bor där. En hyllning till naturen, leken och fantasin. Och glädjen i att upptäcka sånt man inte visste fanns!

Bakom affären är en finstämd och interaktiv berättelse att läsa tillsammans från 2 år och uppåt, av kritikerrosade bilderboksskaparna Annica Hedin och Karin Cyrén (vinnare av Snöbollen 2020 för årets bästa bilderbok).

Annica Hedin, Karin Cyrén

Bakom affären

 

Groda glasstrut pinne

Om boken

My har sommarlov och pappa vill att hon ska lära sig simma. Det vill inte My. Det finns ju maneter. Och krabbor! Men pappa tjatar. Han tror att My kan få sommarkompisar på simskolan. My tittar på sin nya fina baddräkt, den är skimrande blå med en regnbåge. ”Okej då”, säger hon till slut.
Groda, glasstrut, pinne säger barnen på simskolan. Det är så man ser ut när man tränar simtag. Det verkar så lätt för dem, de har inte ens simpuffar. På bryggan träffar My en annan vattenvägrare. Tillsammans får de en idé – kanske kan man träna simtagen på stranden först?Debutanten Ia Isaksson och den prisbelönta illustratören Hanna Klinthage har skapat en sommarvarm och färgsprakande berättelse om att få en kompis och att våga göra saker man är rädd för – i sin egen takt.

Ia Isaksson, Hanna Klinthage

Groda glasstrut pinne

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

Oskar Kroon och Hanna Klinthage får Augustpriset 2023

”I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka”, står det i juryns motivering.

De är nominerade till Augustpriset 2023

Aron Landahl, Oskar Kroon och Hanna Klinthage är nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok för Alla äter alla respektive Vitsippor och pissråttor. Priset delas ut den 27 november.

Gripande om syskonskap och utsatthet

Augustprisvinnaren Oskar Kroon är tillbaka med en finstämd och gripande berättelse om mobbning ur en lillebrors perspektiv. Kaj kan inte se på hur hans storebror Krister blir utsatt i skolan, och bestämmer sig för att hämnas. Trots bokens tema är den berättad med humor och berikas av Hanna Klinthages fina illustrationer.

Dramatik på simskolan

My dras motvilligt med på simskola bland krabbor och maneter. Alla andra verkar dessutom älska vatten. Men på bryggan sitter en kille som också vägrar… Groda glasstrut pinne har maxad sommarkänsla och stor igenkänning i både text och bild!

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.