Bokserie: Rabén & Sjögrens klassiker
Läsålder: 3-6

Utgivningsdatum: 2019-09-20
Mediekontakt: Erika Bjurling
ISBN: 978-91-29-71769-3

Tandresan

Eller när Bella tappade en tand

Bella tappar en tand, och den är nästan lite magisk. Hon är stora damen nu, säger tant Persson. Så stor att hon nog kan åka buss helt själv, tror Bella. Hon betalar med tanden när hon, Gustav och lillebror Herbert åker buss till mormor. Men vad konstigt det ser ut hos mormor, har hon bytt tapeter, och möbler? Har Bella, Gustav och Herbert verkligen hamnat rätt? Tänk om de har kommit till en häxa i stället?

En underbar berättelse om hur långt en lös tand kan ta en. Och att det mesta löser sig i slutändan. Boken utkom i original för 40 år sedan. Året efter att den första boken om Bella och Gustav kom ut.

Mer om författaren
129 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019

Eva Eriksson är född i Halmstad 1949. Hon har sin ateljé och bostad i Älta utanför Stockholm. Utbildning: Studentexamen. Grundskola för konstnärlig utbildning. Studier vid textillinjen på Konstfack. Utexaminerad från Konstfacks teckningslärarlinje.

Sedan debuten 1977, Blåsjöbarna i Vilda Västern (text: Björn Nordström och Jonas Sima), har Eva Eriksson utkommit med en hel rad egna böcker: Hokus Pokus eller När Gustav inte ville gå och lägga sig, 1978, Svartsjuka eller Kan man vara tre i en sandlåda, 1979, Tandresan eller När Bella tappade en tand, 1979, Stures nya jacka, 1987, Lådbilen, 1987, Elsas hemlighet, 1990, Malla handlar, 1998.

Eva Eriksson har förutom den egna produktionen varit mycket flitig som illustratör åt några av Sveriges främsta barnboksförfattare. 1979 illustrerade hon Viveca Lärns första bok om Mimmi, Monstret i skåpet. Sedan dess har hon illustrerat ett flertal av Viveca Lärns böcker, bland annat de fem böckerna om Eddie. 1979 var också det år då Eva Eriksson illustrerade Barbro Lindgrens Sagan om den lilla farbrorn. Det samarbetet har sedan fortsatt i bland annat böckerna om den vilda bebin och Max - två suveräna och vilda små killar med en mimik och ett kroppsspråk som omedelbart finner gensvar, både hos mycket små barn och hos vuxna. En annan författare som Eva Eriksson arbetat med är Ulf Nilsson. 1982 utkom boken Älskade lilla gris och året därpå Lilla syster Kanin eller Berättelsen om Den Feta Näktergalen. Fem böcker om den lilla kaninflickan och hennes bror har det blivit. Margareta Strömstedt, Rose Lagercrantz, Eva Bexell och Ulf Stark. Är ytterligare några andra författare som fått sina böcker illustrerade av Eva Eriksson.

Humorn i personskildringen, de mustiga jordfärgerna och den självklara enkelheten i detaljerna gör att hennes bilder alltid träffar mitt i prick och absolut inte kunde ha sett ut på något annat sätt. Eva Eriksson kan verkligen berätta i bild och hon gör det ofta med humorns hjälp. När hon tilldelades Rabén & Sjögrens tecknarstipendium 1986 sa hon: Jag tror på fullaste allvar att man blir en mer mänsklig och humoristisk människa, om man får läsa mänskliga, humoristiska böcker när man är barn.
Det receptet har hon praktiserat i både sitt bildskapande och sitt eget skrivande!

Priser och stipendier:

Litteraturfrämjandets stipendium, 1980
Elsa Beskow-plaketten (Mamman och den vilda bebin, text Barbro Lindgren), 1981
Guldplaketten i Bratislava, 1981
Expressens Heffaklump (Mamman och den vilda bebin, text Barbro Lindgren), 1981
Rabén & Sjögrens tecknarstipendium, 1986
Wettergrens Barnbokollon, 1986
Konstnärligt stipendium från Albert Bonniers hundraårsminne, 1990
Kulturstipendium från Grafiska fackförbundet, 1990
Augustnominerad för Andrejs längtan (text: Barbro Lindgren) 1997
BMF-plaketten "Din bok - vårt val" för Malla handlar, 1999
Astrid Lindgren-priset, 2001
Ottilia Adelborg-priset, 2006

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.