bok

Mitt storslagna liv

Jenny Jägerfeld

Författare

Beskrivning

2019-09-17
Svenska
9-12

Författare

Jenny Jägerfeld

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Lärarhandledning

Mittstorslagnaliv.pdf

Nominerad till Augustpriset 2019! Vinnare av Barnradions bokpris 2020!

Mamma har alltid sagt att jag är "en unik människa" att jag är "annorlunda" och "speciell". Jag tror egentligen bara att det är ett snällare sätt att säga "konstig" på.

Nu hade jag exakt sextio dagar på mig på att bli en ny person. Eller ja, femtionio. Sedan var sommarlovet slut och skolan skulle börja. Det var givetvis inte lätt, men det var inte heller omöjligt. Om man kan åka till månen, borde man ju kunna bli populär? Eller? Jag skulle ta reda på exakt hur.

Sigge och hans mamma och syskon har flyttat från Stockholm till Skärblacka, hem till mormor och hennes pensionat. Sigge tycker att det är toppen. Nu kan han reboota sig själv och bli en ny människa. Planen är att bli omåttligt populär eller i alla fall att kunna prata med folk utan att de tittar på honom som om han var ett freak. Men hur gör man för att få vänner? Hur blir man populär? Och framför allt: Kan man fixa det på 59 dagar?

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om ensamhet och vänskap, utanförskap och popularitet och om att välja vem man själv vill vara. Precis som i kritikerrosade Brorsan är kung och Augustnominerade Comedy Queen berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Skärblackatrilogin

Publiceringsdatum

2019-09-17

Läsordning

1

Produktion

Papper

Holmen Book Cream,

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129714036

Antal Sidor

327

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

207

Vikt (kg)

0.456

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Recensioner

Vi Läser

”Roligt, varmt, känslosamt och mysigt i typisk Jägerfeld-stil.”

Sydsvenskan

”Det är Jägerfeldland, det är livet extra allt. […] Sigges kamp för att bli accepterad är bränn­het, och scenerna som gestaltar hans position nederst i hackordningen, på skolgården eller i matsalen, är precist gestaltade.”

Smålänningen

”Varning för både skratt och tårar under läsningen av denna Augustnominerade bok!”

Expressen

”Jägerfeld håller sentimentaliteten stången och låter sina romangestalter vara tänkande och mångskiktade individer som inte definieras av sina livsöden.

Hon skriver i lugn och ro, med utsökt balans mellan humor, vardag och katastrof, ur ett perspektiv hämtad från helt vanliga barns hjärnor. [...] Sigges envetna försök att bli en tråkigare människa är både rörande och skrattstänkt spännande.” Martina Montelius

Bokkoll

”Allvarligt och extremt humoristiskt om utanförskap, vänskap och kärleken till sin familj (även de icke-mänskliga medlemmarna) - hur konstig och udda den än må vara!”

Prickiga Paula

”Jag betygsätter sällan böcker jag läser men om jag skulle så skulle Mitt storslagna liv få full pott. Läs!”

Gotlands Allehanda

”Varmt, roligt och allvarligt om att passa in och ändå få vara sig själv. Och om en trädgårdstomte på rymmen!”

Göteborgs-Posten

”Jenny Jägerfelds 'Mitt storslagna liv' uppfyller de flesta kriterierna för en feelgood-roman; dråpligheterna, det originella persongalleriet, förutsägbarheten i intrigen - och tack och lov, trots den sveda och svärta som finns i tillbakablickarna på Sigges skolgång, och som bryter humorn och mysigheten - också ett genretroget lyckligt slut. Det säger en del om Jägerfelds gestaltningsförmåga att det kommer som en underbar lättnad.” Stina Nylén

BokLus

”Det kryllar av älskvärda och originella karaktärer (mest älskar man mormor Charlotte) och roliga situationer i Jägerfelts nya mellanåldersbok. Samtidigt är det, som alltid hos Jägerfelt, en bok med en stor allvarlig underton.”

Dagens ETC

”Jenny Jägerfeld är en skicklig berättare.

[...] Med roliga detaljer och levande språk blir "Mitt storslagna liv" till en underhållande och bra roman för sin målgrupp. Att den samtidigt sätter ord på mycket som är svårt blir en bonus.”

 

Min storslagna kärlek

Om boken

En lista över fem saker som skulle vara mer behagliga än att vara kär i ADRIAN:
1. Droppa tabasco i ögat.2. Använda två getingbon som handskar.3. Bada med en brödrost.4. Göra hål i öronen med ett hålslag.5. Flytta ihop med en grizzlybjörn med aggressionsproblem.Det är mycket som har förändrats i Sigges liv sedan flytten till Skärblacka. Nu har han både kompisar i klassen och bästisen Juno att vara med, och han älskar att bo på mormors pensionat The Royal Grand Golden Hotel Skärblacka. Även om Sigge ibland är rädd att bli mobbad igen vågar han mer och mer visa vem han är. Men frågan är hur han ska visa Adrian att han tycker om honom utan att samtidigt avslöja att han är gay? När berättar man ens en sådan sak, skulle det kunna vara på den efterlängtade klassresan?Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om familj och vänskap, identitet och kärlek – och att få lov att både vara och älska den man vill. Som alltid berättar Jägerfeld med hisnande humor och bråddjupt allvar en historia som inte lämnar någon läsare oberörd. Min storslagna kärlek är den avslutande delen i trilogin om Sigge, där den första delen, Mitt storslagna liv, vann Barnradions bokpris 2020 och nominerades till såväl Augustpriset som det prestigefulla Deutscher Jugendliteraturpreis.

Jenny Jägerfeld

Min storslagna kärlek

 

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Finalen av hyllade Skärbackatrilogin

Jenny Jägerfeld är tillbaka med en berättelse om familj och vänskap, identitet och kärlek – och att få lov att både vara och älska den man vill. Min storslagna kärlek är den avslutande delen av trilogin om Sigge, där den första delen, Mitt storslagna liv, vann Barnradions bokpris 2020 och nominerades till såväl Augustpriset som det prestigefulla Deutscher Jugendliteraturpreis.

Jenny Jägerfeld tilldelas Kulla-Gullapriset 2022

Hennes realistiska prosa utmärks av skarp situationskomik och en särskild förmåga att skapa bilder och karaktärer som stannar hos läsaren, skriver juryn i sin motivering.

De är nominerade till Deutscher Jugendliteraturpreis 2022

Emma AdBåge och Jenny Jägerfeld har nominerats till Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris.

Nominerade till Barnradions bokpris 2021

Nu står det klart vilka fem böcker som har nominerats till Barnradions bokpris 2021. Bland dem finns två böcker från Rabén & Sjögren som handlar om längtan efter tillhörighet och psykisk ohälsa i familjen.

”En bok där sorgen får vara rolig utan att brista i allvar.”

Vad är man beredd att göra för att passa in utan att göra för mycket avkall på sig själv? Om det handlar Jenny Jägerfelds bok, Min storslagna död, som nu får strålande recensioner.