bok

Min syster är ett spöke

och andra dikter

Lena Sjöberg

Författare

Lena Sjöberg

Illustratör

Beskrivning

2019-08-20
Svenska
9-12

Författare

Lena Sjöberg

Illustratör

Lena Sjöberg

Formgivare omslag

Lena Sjöberg

Lägg handen på min panna
och säg att jag är varm
och lova mig att stanna,
låt mig somna på din arm.

Nynna tyst de sånger
du sjöng för längesen
och viska många gånger:
- Allt blir bra igen.

Hur känns kärlek? Vad är saknad? Vad gör oron i min kropp? Min syster är ett spöke och andra dikter handlar om hur det är att stå på en parkering och se människor vara på väg hem till sitt. Om att se molnen gunga, att ha en syster som är ett spöke, om att vara kär, orolig, lycklig och ensam. I bild och text skildrar Lena Sjöberg starka känslor, förbjudna tankar och funderingar om mig och dig och livet runtomkring oss. Det är dikter på rim, om det stora i det lilla. Dikter som känns.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-08-20

Produktion

Papper

Magno Natural

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129715477

Antal Sidor

64

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.255

Bredd (mm)

185

Recensioner

Skånska Dagbladet

”Här finns verser om allt det svåra, med ett flyt och rättframhet som gör det tunga möjligt att härbärgera. Ingen känsla viftas bort, utan får lov att finnas och kanske finna lättnad i att formuleras.”

Dagensbok.com

”Poesi ska öppna världar, kunna trösta och lugna. Den ska också klara av att bära allt mellan sorg och spratt. Det gör Min syster är ett spöke: och andra dikter med bravur.”

Piteå-Tidningen

”Jag har läst dikterna i den här boken flera gånger, och försökt att välja vilken som jag tyckte var bäst. Men det gick inte. Alla var lika bra.” Åsa Wilén, Piteå stadsbibliotek

Göteborgs-Posten

”Lena Sjöberg närmar sig en finstämd socialrealism i sin laddade ‘Min syster är ett spöke', kanske för lite yngre barn än högstadiet.” Stina Nylén

Barnens Boktips

”Få kan konsten att betrakta vardagliga saker och sätta ord på dem med den ton, känsla och finess som Lena Sjöberg bemästrar. […] Diktsamlingen rekommenderas å det varmaste, främst från mellanstadieåldern och uppåt.”

Jönköpings-Posten

”att adressera svårare frågor med rim som har en så luftig lätthet som Sjöbergs har är smått fantastiskt”

Prickiga Paula

”Poesi som träffar rätt i hjärtat, skakar om och gör ont. Underbart illustrerat med Lena Sjöbergs egna bilder. Det här är ungefär så bra det blir. Augustprisnominering allra minst!”

Lyrans noblesser

”Sammantaget är Min syster är ett spöke en helt fantastisk lyrikbok för barn i mellanåldern, en bok jag verkligen hoppas ska hitta hem till många barn och in i klassrummen.”

Carolina läser

”Här finns verkligen allt, i fina, underbara dikter.”

Kulturkollo

”jag blev både betagen och drabbad av hennes dikter för barn i mellanåldern. De är vackert illustrerade av författaren och både färgskalan och bildspråket är dämpade och tar upp det sorgsna i texterna.”

 

Utan att du vet

Om boken

Av allt jag ganska säkert trodde
att jag ville ha
finns knappt ett enda dugg hos dig
men det är bara bra.
För, aldrig att jag känt så här
– mitt hjärta går itu.
Och detta för att ingen annan
är precis som du!
Utan att du vet består av tjugonio dikter. Kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Det är allvarligt, stillsamt humoristiskt, pricksäkert och lite argt. Dikterna är melodiska och välkomponerade, och bild och text hålls samman av en utsökt formgivning.Det är dikter för unga; lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.Lena Sjöberg är en av våra mest omtyckta poeter för små och stora barn. Hon har tidigare kommit ut med bland annat Min syster är ett spöke och andra dikter och Under ett rabarberblad – verser för människor och djur.

Lena Sjöberg, Lena Sjöberg

Utan att du vet

 

Vargsången

Om boken

Vargen ylar i nattens skog,
han vill men kan inte sova.Hungern river hans vargabuk,och det är kallt i hans stova.Du varg, du varg, kom inte hit, ungen min får du aldrig.”Vargsången” är en av Astrid Lindgrens mest älskade visor. Den skrevs till filmen Ronja Rövardotter och scenerna där Lovis sjunger med Ronja i famnen har blivit klassiska.Nu kommer visan som bok med fantastiska illustrationer av Lena Sjöberg. Hennes stämningsfulla bilder tar oss med ut i den mörka skogen, där vargen bor och ylar i månens sken. Vargen är hungrig och letar efter mat. Inne i de upplysta hemmen vaggas människobarnen i en trygg famn. Spänningen mellan trygghet och fara, hot och närhet gör Vargsången till en oemotståndlig, tidlös vaggvisa. Läs, sjung och njut av Astrid Lindgrens älskade visa, illustrerad med stämningsfulla bilder av Lena Sjöberg.

Astrid Lindgren, Lena Sjöberg

Vargsången

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

”Jag tror att poesin behövs nu”

Utan att du vet är en ny finstämd diktsamling med dikter för unga om kärlek, vardag och relationer. Konstnären och poeten Lena Sjöberg har skapat en bok med suveränt samspel mellan dikt och bild.

9 nya pekböcker för de yngsta läsarna!

Nu finns flera nya pekböcker i tålig kartong med färgglada bilder och lagom lång text för de yngsta. Böcker som väcker lusten till naturen, som skildrar naturens under och bjuder på kära återseenden med Alfons Åberg, Lilla Anna och den lilla kaninen Obi. Böcker som tål att läsas om och om igen!

Under ett rabarberblad blir barnskiva!

Poesi möter musik när Lena Sjöbergs hyllade bok Under ett rabarberblad blir barnskiva i tonsättning av Anja Bigrell.

Vinnare av Svensk Bokkonst 2019!

Svensk Bokkonst har presenterat pristagarna för 2019. Bland dem finns Luftslott och synvillor av Björn Bergenholtz och Min syster är ett spöke av Lena Sjöberg.

Lena Sjöbergs finstämda Nattvisa tonsätts av Lars Winnerbäck

I Lena Sjöbergs nya bok, Nattvisa, får vi följa med på en stämningsfull promenad i månskenet, bland hoande ugglor, nyfödda kattungar och glittriga lastbilar.