bok

Flocken

Matilda Ruta

Författare

Rasmus Malm

Författare

Matilda Ruta

Illustratör

Beskrivning

2019-09-17
Svenska
9-12

Författare

Matilda Ruta, Rasmus Malm

Illustratör

Matilda Ruta

Formgivare omslag

Matilda Ruta

Lovas bonuspappa ropar in en massa tavlor på hyenor på aktion. Det blir stort bråk hemma. Lova fattar inte varför mamma blir så arg. Det är ju bara några tavlor! Men det finns nåt magnetiskt med alla dessa läskiga bilder på asätande hyenor som Lova inte får titta på.
Samtidigt går det rykten om ett gäng som stryker runt på kyrkogården och härjar om nätterna. Lova blir nyfiken och vill se vilka gravskändarna är. Hon och hennes nya kompis Josef startar en detektivjakt, de anar ett samband mellan tavlorna och gruppen på kyrkogården. Och det blir början på Lovas sökande efter sammanhang, att höra till, välja och välja bort för att bli sig själv.

Läskig och spännande bok om att bli tonåring och hitta sin roll.

Boken växte fram efter att Matilda själv ropade in en samling gamla inramade tryck på en auktion. Alla bilder visade sig vara på hyenor. Först kändes det kul och lite pikant. Men ju längre tiden gick, desto mer nyfiken blev hon på vem som hade en så stor samling på asätare inramad. Det blev upptakten till denna serieroman som Matilda Ruta och Rasmus Malm skrivit tillsammans.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2019-09-17

Produktion

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129702675

Antal Sidor

112

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

217

Vikt (kg)

0.387

Bredd (mm)

150

Format

Inbunden

Recensioner

Vi Läser

”Flocken är en fängslande och snygg historia som kan sträckläsas på flera plan.”

Dagens Nyheter

”Blad för blad öppnar sig en kittlande skräckis med humanistiska, så väl som historiska, förtecken.”

”Med en naivistisk stil och ett ab-solut, visuellt gehör lyckas Ruta gestalta så väl svärtan, rädslan och spänningen [...] 'Flocken' är lagom läskig, och rakt igenom vilandes på insikten om att det är okej att gå sin egen väg.”

Expressen

”Ni trodde att allt läskigt tog slut med Hans Arnold. Ånej.” Gunilla Brodrej

BTJ

”Serieromanen Flocken av Matilda Ruta och Rasmus Malm är en spännande berättelse om vikten av familj, sammanhang och rotlöshet, eller kanske om att bli vuxen, beroende på hur man vill tolka symboliken.

Det går också att läsa Flocken som en ren skräckhistoria, det håller den för. Flocken är en bra och intressant serieroman. Helhetsbetyg: 4.” Nils Ahnland

 

Kurragömma

Om boken

Taggis har börjat på storbarnsavdelningen på förskolan Eken. Men det är inte så kul att vara minst i gruppen, då får man ju aldrig bestämma! Inne på småbarnsavdelningen går Mini, Mo och Margarin. De är jättegulliga och säger inte emot hela tiden. Tänk om Taggis skulle låna dem en stund? Då kan de leka kurragömma! Men får man gömma småbarn under mossan? Och gå därifrån? Kanske är det lite dumt …
Kurragömma är en bok om maktkamp på förskolan – vem är det egentligen som bestämmer? Om att vara minst men vilja vara störst. Och om när leken går lite för långt och inget blir som man hade tänkt sig.Matilda Ruta är tillbaka med tredje boken i bilderboksserien Strandskogen efter hyllade Syskonvecka och Stora faran – en serie med humor, värme och ljuvliga bilder om familj, relationer och starka känslor.Sagt om Stora faran:”Slående vackert om rädslan för det okända” Dagens Nyheter”Styrkan i Stora faran är illustrationerna, så känsliga och kraftfulla att även en vuxen drabbas på nytt av vad som faktiskt har hänt oss […] Då måste man ha en bok som ingjuter hopp. Matilda Ruta har skapat den boken, med ömsint noggrannhet i varje detalj. Ett konstnärligt högoktanigt och nödvändigt verktyg för alla barn.” ExpressenSagt om Syskonvecka:”Charmig, vital och inkännande vardagsskildring.” Dagens Nyheter
”Övertygande starkt och rörande” Göteborgs-Posten

Matilda Ruta, Matilda Ruta

Kurragömma

 

Relaterat

Ronja Rövardotter. Serieboken

Om boken

Ronja Rövardotter, Astrid Lindgrens sista stora verk, kom ut 1981. Boken har översatts till 41 språk och sålts i över 10 miljoner exemplar världen över, och den filmatiserades i mitten av 1980-talet av Tage Danielsson. 2016 gjorde Goro Miyazaki på legendariska Studio Ghibli i Japan en animerad tv-serie baserad på boken.
Berättelsen är ett av Astrid Lindgrens största sagoäventyr, en Romeo och Julia-historia om Ronja och Birk som är barn till två rivaliserande rövarhövdingar. Barnens vänskap hotas av släktfejden och den vilda naturen med alla dess invånare blir deras tillflyktsort. Det blir en kamp för fred och rättvisa, mot ondska och dumhet, innan Ronja och Birk till sist lyckas locka fram det goda hos de råa rövarna.I samlingsvolymen ingår de fyra serieböckerna: Åskvädersbarn, Vildvittrorna, Björngrottan och Glupafallet.

Astrid Lindgren, Katsuya Kondo

Ronja Rövardotter. Serieboken

Nyheter

Matilda Ruta tilldelas Lennart Hellsing-stipendiet 2023

”Matilda Ruta är en bilderboksskapare med absolut gehör för barnets röst. I hennes böcker får de starka, djupt mänskliga känslorna ta plats – oavsett om det handlar om längtan, oro eller dåligt samvete behandlas ämnena med lätt hand och finurlig humor.” Ur motiveringen

Spänning, humor och underbar julstämning i årets adventsbok

För tionde året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. I <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/198563-julmysteriet">Julmysteriet</a> berättar författaren Lisa Bjärbo och illustratören Matilda Ruta om Ebbe, en kille som verkligen älskar julen – och mysterier.

Flocken nominerad till Urhunden 2020

Nomineringarna till 2020 års Urhunden för verk utgivna 2019 har tillkännagivits och bland de nominerade finns Flocken av Matilda Ruta och Rasmus Malm.

Lycka är att våga hoppa från kanten!

Det djupa blå av Emily Joof och Matilda Ruta är en vacker bilderbok om att övervinna rädslan för vatten och upptäcka havets magi.

Faran kommer till förtrollande Strandskogen

Något läskigt är på väg. Alla barn måste hålla sig inne – de får inte ens gå till stubben och köpa chips! Matilda Ruta är tillbaka med den högaktuella Stora faran, den andra boken i bilderboksserien Strandskogen.