bok

Jag klyver er itu

Tamara Mivelli

Författare

Beskrivning

2020-01-21
Svenska
Unga vuxna

Författare

Tamara Mivelli

Formgivare omslag

Sara R Acedo

Jag klyver deras trio som en pil.
Filip, pappan och mamman åt varsitt håll.
Kvar står jag i mitten.
Homewrecker.


Mary bor hemma hos sin kille Filip och hans föräldrar. Pappan som gör falukorv i ugn, mamman som har slutat gå till jobbet och Filip som gillar att göra saker i vildmarken, som vill göra lumpen och som verkligen älskar Mary.

Marys pappa har en ny familj. Och Marys mamma och lillebror Ebi, han som Mary alldeles nyss drog runt i en lära-gå-bil och visade saker, bor nu i en ny lägenhet där deras gamla soffa står inklämd. Om man sätter händerna som skärmar runt ögonen och fokuserar på en liten bit skulle allt kunna vara som det ska.

Jag klyver er itu är en berättelse om att hitta sin plats, där något hela tiden är i vägen. Om att stå och stampa när alla andra rör på sig och om familjekonstellationer i upplösning.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

Unga vuxna

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2020-01-21

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129719499

Antal Sidor

122

Ryggbredd (mm)

13

Höjd (mm)

187

Vikt (kg)

0.159

Bredd (mm)

135

Hållbarhet

Recensioner

Dagens Nyheter

”Minimalistisk, poetisk debutroman om Mary som befinner sig i flera mellanrum: mellan barn och vuxen, mellan två olika kulturer och mellan två föräldrar som håller på att skiljas.” Lotta Olsson

Dagens Nyheter

”Korta och klockrena dialoger varvas med minnen och betraktelser av vardagen. […] Det våldsamma utanförskapet är utbytt mot ett lågmält mellanförskap och resultatet känns både nyskapande och angeläget.” Lydia Wistisen

Vi Läser

”Tamara Mivellis debutroman är uppbyggd av korta, kärnfulla stycken och lösryckta, pricksäkra scener. Den handlar om ursprung, familjer, kärlek och uppbrott. Det är sparsmakat – och skitbra.”

Helsingborgs Dagblad

”Knivskarp blick på svennighet och rasism […] en poetisk och saklig roman för unga vuxna, där varje mening speglar något större.”

Expressen

”Det är en mycket lovande debut.” Gunnar Ardelius

@ett_eget_rum

”Fin debut som utspelar sig i en ung kvinnas mellanrum. Tyvärr tog den slut för fort. Ser fram emot kommande böcker av författaren.”

BTJ

”Ett känsligt språk, ett eget uttryck gör debuten spännande! Helhetsbetyg: 4.” – Christina Wedenmark

 

Vänskap

Om boken

En sann vän kan vara det bästa som finns! Men vänskap är inte alltid lätt, och ibland är det frånvaron av den som känns som starkast.

Här har vi samlat elva noveller och en serie som på olika sätt tar sig an temat vänskap.
Vi får bland annat möta Amira, som oväntat får användning av sin italienska vid en skridskobana, Liam, som fixar ett annorlunda fotbollskalas, och Saga, vars kompis ställer en fråga som får hela kroppen att frysa till is.

Medverkar gör: Elin Ek, Siri Spont, Tobias Söderlund, Per Nilsson, Emma Askling, Tamara Mivelli, Mårten Melin, Sannah Salameh, Alma Thörn, Moa de Bruin, Edward Summanen och Annica Hedin.


Mårten Melin, Per Nilsson, Annica Hedin, Siri Spont, Tobias Söderlund, Tamara Mivelli, Alma Thörn, Moa de Bruin, Edward Summanen, Emma Askling, Sannah Salameh, Elin Ek

Vänskap

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Tamara Mivelli tilldelas Hjärtans fröjd-priset

Tamara Mivelli är den första att få det nyinstiftade litteraturpriset som delas ut till årets bästa svenska ungdomsroman av region Blekinge.

”Det är sparsmakat – och skitbra”

Tamara Mivellis debutroman Jag klyver er itu hyllas nu av kritikerna. ”Det är en mycket lovande debut”, skriver Gunnar Ardelius i Expressen.

Stark debut om rotlöshet

Debutanten Tamara Mivelli skriver om vardagliga saker på ett knivskarpt sätt: Om att vända familjen ryggen, kanske inte vara så kär och att försöka bli svensk men tappa bort någonting på vägen.