Omslagsbild: Flykten

Bokserie: Ättlingarna (del 3)
Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2020-03-20
Mediekontakt: Jenny Edh-Jansen
ISBN: 978-91-29-70328-3

Flykten

Kaos råder i Skelleftehamn efter den stora översvämningen. Flera tusen har omkommit och trots att David och Wilma räddade livet på nästan hela skolan sätter regeringen in militär för att bekämpa, tillfångata och tillintetgöra olus. De vet inte vad de kämpar emot, men de vet att det är något främmande, något farligt. Utan häktningsförhandling eller rättegång spärras ungdomarna in, ingen bryr sig om barnkonventionen eller att deras mänskliga rättigheter ska respekteras. De är ju inte människor, utan något helt annat.

Samtidigt grips Gaupa i Stockholm och avsätts från posten som FN:s generalsekreterare. Upptäckten av olus får storpolitiska följder och en internationell konflikt hotar. Gaupa beskylls för att vara terrorist och medborgargarden bildas, trollen lynchas av uppretade och rädda människor. De som tidigare var grannar eller goda vänner befinner sig nu på varsin sida i en strid på liv och död.
När allt ställs på sin spets måste beslutet fattas: Är det dags att slå tillbaka och förinta mänskligheten, en gång för alla? Eller är det redan för sent?

Flykten är den storslagna, avslutande delen i Ättlingarna-trilogin. Trådarna knyts ihop och Mats Söderlund gör ingen besviken, spänningen håller i sig ända till sista sidan.

Mer om författaren
159 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2020

SENASTE RECENSIONERNA

”... en häpnadsväckande dystopi av hög klass.”
Norra Skåne
”Långläsning för unga (och) vuxna om en hyperdigital framtid där kampen står om jordens vatten. Den utspelas i fjällmiljö i norra Sverige och en uråldrig, icke-mänsklig kraft finns mitt i handlingarnas centrum.” /Camilla Brudin Borg, lektor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet med fokus på miljöhumaniora och ekokritik.
Göteborgs-Posten
”Ska man låta sig drabbas av ett enda verk, låt det bli detta. [...] trilogin ”Ättlingarna” är något av det mest ambitiösa som skrivits när det gäller svenska ungdomsböcker [...] ”Flykten” är genuint spännande från början till det plågsamma slutet, som i sig är lika drabbande som modigt. [...] Det är en vackert berättad, djuplodande, ovanligt ambitiös, engagerande och störande dystopi han lyckats med. Eller vad kallas egentligen en dystopi som blev verklighet? Profetia?” Steven Ekholm
Dagens Nyheter
”Flykten är en mycket läsvärd avslutning på en spännande svensk sf-serie som bör kunna få en stor och uppskattande publik av tonåringar och unga vuxna. Helhetsbetyg: 4.” Karin Alvehus
BTJ

NYHETER

”Det har varit skrämmande hur fort verkligheten överträffat dikten.”

Nu kommer tredje och sista delen i kritikerhyllade fantasyserien Ättlingarna, där de norrländska älvarna, skogarna och fjälltrakterna hamnat i världspolitikens mitt. Kampen om naturresurserna rasar och mänsklighetens överlevnad står på spel i en värld där nordisk, samisk och grönländsk mytologi utgör klangbotten.

Se fler nyheter

Mats Söderlund är född 1965 i Sundsvall och uppvuxen i Skellefteå. Han debuterade 1992 med diktsamlingen Det står en pöbel på min trapp och belönades med Katapultpriset som det årets bästa debutant. Han har sedan dess erhållit flera priser och stipendier för sina verk.

Han brukar beskrivas som en av samtidens mest särpräglade naturlyriker. I hans poesi tar sig naturen ofta skrämmande och hotfulla drag. 2018 gav han ut Skriva poesi, om diktandets hantverk, samt första och andra delen i fantasytrilogin Ättlingarna – Hotet respektive KampenÄttlingarna utspelar sig fränst i Skelleftehamn med omnejd och handlar om tre syskon som upptäcker att de tillhör ett folkslag som har förmågor utöver det vanliga. Och de dras in i en uråldrig konflikt som kan betyda mänsklighetens undergång, eller räddning. Deras pappa är försvunnen och deras mamma representerar Sverige i FN. Äventyret för familjen ut i Norden, världen och ännu längre …

Serien består av tre böcker – Hotet, Kampen, Flykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist på vatten.

Romanen Observatoriet (2013) är en uppväxtskildring om en pojke som plågas av ensamhet och de vuxnas tystnad och gränslösa sexualitet i en liten norrländsk by.

Göra kärlek (2012) är en personligt hållen essä om manlighet och kärlek. Göra män (2015) är en fristående uppföljare som granskar hur pojkar görs till män och till vilket pris.

Mats Söderlund är socionom och var ordförande i Sveriges Författarförbund 2005–2012, samt i KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd)2013–2015. Han undervisar och föreläser ofta om skönlitterärt skapande och skriver regelbundet om både poesi och prosa i tidningen Skriva.

Bibliografi i urval:

1992 – Det står en pöbel på min trapp, dikter
1995 – Lyfter din kropp till sist, dikter
1998 – Inte en fågels öga, dikter
1999 – Ljus av och på; dikter
2002 – Stillhetens sträckta halsar, dikter
2006 – Hyperparasiterna, dikter
2008 – Komage, dikter
2008 – Systemet, dikter
2010 – Dikter 1992–2002, samlingsvolym
2012 – Göra kärlek, essä
2013 – Observatoriet, roman
2015 – Göra män, essä
2016 – Årorna i Flocktjärn, dikter
2016 – Välkommen till kultursamhället, essä
2017 – Skriva poesi, handbok
2018 – Ättlingarna – Hotet, roman
2018 – Ättlingarna – Kampen, roman
2020 – Ättlingarna –  Flykten, roman

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.