bok

Alla utom Allis

Eva Staaf

Författare

Clara Dackenberg

Illustratör

Beskrivning

2020-03-17
Svenska
3-6

Författare

Eva Staaf

Illustratör

Clara Dackenberg

Formgivare omslag

Pia Hinnerud

På allas krokar hänger en tjusig inbjudan till Kittys kalas. Alla blir glada. Alla ska gå. Allt det roliga börjar på lördag klockan två. Men på Allis krok finns ingen inbjudan. Den kanske har trillat ner på golvet, eller glidit in i stöveln? Men nej. Det har den inte, för den finns inte ens.

Allis dras som en magnet till kalashuset på lördagen. Det lyser och kryllar av glitter och glam. Där inne äter de tårta säkert och Allis känner hur tårtan hon inte äter, gör ont i magen.

I parken frågar kompisen Petrik varför hon inte är på kalaset. Men Allis kan inte svara på det. Petrik kan förstå, en gång blev alla utom han valda till en fotbollsmatch, varför vet han inte. Och grannen Bogdan, som är ute och joggar, berättar att på hans jobb fikar dom utan att säga till. Varför vet inte heller han.

Från en gamlis på en bänk får Allis höra att många som inte får vara med gör storverk under tiden. Och det är visst precis vad Allis gjort av bara farten medan dom pratar.

För när kalasbarnen myllrar ut ur huset ropar dom: Har du byggt en koja Allis? Vi kommer!

Men vid kalashuset står Kitty är ensam kvar och tittar ner på sina skor. Får jag vara med, frågar hon försiktigt. Valet är lätt och svaret känns rätt: Så klart du får, säger Allis.

Böcker som denna gör oss rikare. Vi växer med Allis. När berättelsen är slut är vi Allis och hennes erfarenhet är vår.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

3-6

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2020-03-17

Produktion

Papper

Arctic Volume White

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129723663

Antal Sidor

32

Ryggbredd (mm)

8

Höjd (mm)

288

Vikt (kg)

0.368

Bredd (mm)

221

Recensioner

BTJ

”En bok som förmedlar ett klokt och hoppfullt budskap, trots det svåra ämnet. Helhetsbetyg: 4”

 

Tilly som trodde att ...

Om boken

Tilly vet inte exakt hur det är att vara någon annan. Tillsammans med Tage tar hon reda på det.

Eva Staaf och Emma Adbåge har skapat en knivskarp och rolig bilderbok med ett samhällskritiskt barnperspektiv. Den berör alla och är ett nytt och brännande och inslag i bilderboksgenren.

Eva Staaf, prisbelönt radioregissör och ljudberättare, debuterar som barnboksförfattare. Emma AdBåge är en av de mest uppmärksammade illustratörerna i en ny tecknargeneration.

Tilly som trodde att ... nominerades till Augustpriset 2014.

Eva Staaf, Emma AdBåge

Tilly som trodde att ...

 

Relaterat

Här kommer brandflygplanet

Om boken

Halvan bekämpar skogsbränder! En ny del i succéserien om Halvan.

Halvan är brandflygare, det betyder att han är pilot på ett brandflygplan. Hans jobb är att släcka bränder från luften med hjälp av sitt flygplan. Eftersom jorden har blivit varmare och torrare så brinner det mer i våra skogar. Larmmottagaren Louise har fått in ett larm om en skogsbrand och Halvan och hans kollegor måste genast rycka ut. Med hjälp av flygplanens skopor kan de skopa upp vatten ur en sjö i närheten av branden. Det tar tid att släcka en skogsbrand, men framåt kvällen har de äntligen lyckats!

Lär dig om pontoner, skopor, roder, vattentankar, skogsbränder och mycket mer i denna faktaspäckade bok om brandflygplan för de minsta fordonsälskarna.

Arne Norlin, Jonas Burman

Här kommer brandflygplanet

Nyheter

Inkännande och hoppfullt om att känna sig bortvald

Vad händer med en, när man som liten utesluts ur gemenskapen? När man inte ens förstår varför? Kan man övervinna smärtan, skammen och den undertryckta vreden över att inte bli vald? <a href="http://www.rabensjogren.se/bocker/192103-alla-utom-allis">Alla utom Allis</a> är en inkännande och hoppfull bilderbok om en svår känsla som alla har upplevt och kan känna sig i.

Ilon Wiklands stipendium delas ut till illustratörer

Fem illustratörer tilldelas Ilon Wiklands stipendium under Bokmässan. Bland dem bilderbokaktuella Nathalie Ruejas Jonson och Clara Dackenberg.

Trösterikt om när föräldrar separerar

Trots att många barn lever med skilda föräldrar finns få böcker i ämnet. Nu kommer Pang Poff Pavlo av Eva Staaf.