Omslagsbild: Väktarinnan

Bokserie: Viskornas dal (del 1)
Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2020-08-21
ISBN: 978-91-29-72036-5

Väktarinnan

Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor.
Här är det.
Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.

Mer om författaren
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
89 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2020
89 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Electra Hallman
Utgiven: september 2020

SENASTE RECENSIONERNA

"Rosén skriver spännande utan att krångla till det för mycket, handlingen löper på med god fart och jag vill helt klart veta hur det ska gå."
Göteborgs-Posten
”... en mångbottnad saga om gamla och nya oförrätter, skriven med en berättarglädje som gjorde mig som skeptiker till genren positivt överraskad. Slutet då pusselbitarna sätts på plats gör boken till en bladvändare ...” Ida Stiller
Norrländska Socialdemokraten
”Att följa Iza och Enok, från att ha varit två bortskämda storstadsbarn till att växa i mod, omtanke och handlingskraft, är fin läsning. Bokens dramatiska avslut pekar mot en mycket intressant fortsättning. Helhetsbetyg: 5” Kerstin Hagstrand-Velicu
BTJ
”300 sidor fantastisk läsupplevelse. Helhetsbetyg: 5”
@barnboksfamiljen

NYHETER

Mer Twilight i Tornedalen!

I höstas utkom Åsa Rosens hyllade bok Väktarinnan, den första delen om viskornas dal. Nu är det dags för uppföljaren Kristallgrottan – en bladvändare om tonårskärlek, magi och bykonflikter i Tornedalen.

Foto: Sören Vilks

Väktarinnan nominerad till Norrlands litteraturpris

Åsa Rosens hyllade bok Väktarinnan kan vinna barn- och ungdomsklassen i Norrlands litteraturpris.

Fotograf: Sören Vilks

Förbjuden kärlek möter magi i ny Tornedalstrilogi

I Väktarinnan, den första delen av Åsa Roséns nya trilogi Viskornas dal möter storstadsbarnet Iza både glesbygd och uråldrig magi. Det blir början på ett eko-fantasyäventyr man inte kan slita sig ifrån. Och ja, den bygger lite grann på egna upplevelser...

Fotograf: Sören Vilks
Se fler nyheter

”I vårt kök hemma i Tornedalen stod kaffebryggaren alltid på. Där samlades renskötare, jägare, dragspelare, tullare, smugglare och nasare. Jag hängde vid köksbordet och lyssnade till deras berättelser. Byn hade också ett bra bibliotek, det och att vara omgiven av starka karaktärer väckte lusten och intresset att skriva.
 
Jag ritade och skrev berättelser och fyllde mina dagböcker med rapporter om alla människor som jag mötte. Min stora släkt brukade säga att jag hade ett rikt inre liv. Eftersom jag alltid var omgiven av så många människor var min fantasivärld det enda stället där jag kunde vara ostörd.
När jag var 20 flyttade jag till Stockholm för att börja på en konstskola och nu bor jag i Nacka i bagar Bengtssons gamla bageri med man, barn och katt. 
Fortfarande ser jag Tornedalen som mitt hem och det är dit jag åker för att hitta lugnet och inspirationen.”
 
Åsa Rosén, född 1967 i Övertorneå, debuterade med 2013 med Cirkus Caramba och Eldslukarmysteriet. Efter det har hon skrivit ytterligare två böcker om Cirkus Caramba. Hon har även fortsatt att illustrera andra författares texter, som Kerstin Lundbergh Hahns bokserie om Fröken Spöke (Nypon förlag). Nu är hon aktuell med trilogin Viskornas dal.
Åsa har utbildat sig på Skrivarakademin, Pedagogik/Teknik vid Stockholms universitet, Academy of Art i San Fransisco och Rmi Berghs. 2021 nominerades hennes bok Väktarinnan till Norrlands litteraturpris.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår