Omslagsbild: Väktarinnan

Bokserie: Viskornas dal (del 1)
Läsålder: 9-12

Utgivningsdatum: 2020-08-21
ISBN: 978-91-29-72036-5

Väktarinnan

Virva tog sig fram på bara fötter över blåbärsriset. Varför hade hon inga skor? Marken var ju jättekall! Iza kom tveksamt efter. Rötterna sträckte sig spretande mot henne som häxfingrar från gamla sagor.
Här är det.
Virva hade stannat vid tre stora klippblock och flyttade nu undan stenarna med en lätthet som om de vore av frigolit. Iza stirrade på Virvas tunna armar och sedan på stenarna. Var de inte riktiga? Det kunde de inte vara. I så fall hade den här tjejen superhjältekrafter.

Iza och hennes familj har lämnat sitt liv i storstan och flyttat till den lilla byn Kaulinpää uppe i Tornedalen. Pappa har haft en hjärtinfarkt och behöver jobba mindre, och Iza förväntar sig en tillvaro lika trist som mormors skruttiga sommarstuga. Där ska de bo tills det nya huset är klart, huset som ska byggas på en ljuvlig plats vid älven trots att lokalbefolkningen säger att marken där är helig och tillhör viskorna.

Iza tror lika lite som sin familj på några gamla tornedalska skrönor. Men så träffar hon Virva, en flicka som hon trodde var en låtsaskompis hon lekte med som barn. Virva leder Iza till viskorna och deras hemliga platser. Där träffar hon Varkjaur, som irriterar henne oerhört, men som ändå får hennes hjärta att slå extra slag ...

Andlöst spännande och originellt om kärlek och uråldrig magi i Tornedalens hisnande miljöer. Väktarinnan är den första delen i trilogin Viskornas dal.

Mer om författaren
149 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
89 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2020
89 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Electra Hallman
Utgiven: september 2020

SENASTE RECENSIONERNA

”... en mångbottnad saga om gamla och nya oförrätter, skriven med en berättarglädje som gjorde mig som skeptiker till genren positivt överraskad. Slutet då pusselbitarna sätts på plats gör boken till en bladvändare ...” Ida Stiller
Norrländska Socialdemokraten
”Att följa Iza och Enok, från att ha varit två bortskämda storstadsbarn till att växa i mod, omtanke och handlingskraft, är fin läsning. Bokens dramatiska avslut pekar mot en mycket intressant fortsättning. Helhetsbetyg: 5” Kerstin Hagstrand-Velicu
BTJ

NYHETER

Förbjuden kärlek möter magi i ny Tornedalstrilogi

I Väktarinnan, den första delen av Åsa Roséns nya trilogi Viskornas dal möter storstadsbarnet Iza både glesbygd och uråldrig magi. Det blir början på ett eko-fantasyäventyr man inte kan slita sig ifrån. Och ja, den bygger lite grann på egna upplevelser...

Fotograf: Sören Vilks
Se fler nyheter

I vårt kök hemma i Tornedalen stod kaffebryggaren alltid på. Där samlades renskötare, jägare, dragspelare, tullare, smugglare och nasare. Jag hängde vid köksbordet och lyssnade till deras berättelser. Byn hade också ett bra bibliotek, det och att vara omgiven av starka karaktärer väckte lusten och intresset att skriva.

När jag var 20 flyttade jag till Stockholm för att börja på en konstskola. I finklänning och klackskor släpade jag en bokfylld resväska genom gatorna i Vasastan. Då kom en stor hand och ryckte åt sig min väska.
"Ge mig den", sa en basröst.
Den starke mannen bar väskan fram till min port på Vikingagatan sedan räckte han mig en cirkusbiljett.

Och jag blev kär. Inte i starke Jim men i cirkusen!

Jag förfördes av den vackra, glittrande världen som var fylld av mänskliga superhjältar. En magisk plats som samtidigt innehöll så mycket svärta. Jag berördes av hur showen fortsätter trots krossade hjärtan och brutna leder. Och jag kände mig hemma. Där fanns akrobater, magiker, dragspelare och eldslukare.

Nu bor jag utanför Stockholm i ett gammalt bageri med man, barn och katt. Jag illustrerar och skriver böckerna om cirkus Caramba. Cirkusvärlden har en egen tidszon, det är varken nu eller då. Så är det också i böckerna. Jag ville hitta en gammaldags stil på illustrationerna, därför är alla handgjorda och därför alla dessa prickar. Prick, prick, prick.

Namn: Åsa Rosén
Född: april 1967 i Övertorneå, Tornedalen
Bor numera med familjen i bagare Bengtssons gamla bageri i Kummelnäs utanför Stockholm

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Rabén & Sjögrens nyhetsbrev

De senaste nyheterna om våra böcker och författare! Tips på evenemang och aktiviteter.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.