Omslagsbild: Vem har sagt något om kärlek?


Läsålder: Unga vuxna

Utgivningsdatum: 2021-03-24
Mediekontakt: Maria Bovin
ISBN: 978-91-29-72689-3

Vem har sagt något om kärlek?

Att bryta sig fri från hedersförtryck
Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.
Mer om författaren
149 kr Bok - Flexband
Utgiven: mars 2021
99 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2021
99 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Elaf Ali
Utgiven: mars 2021
”Den är berörande och samtidigt saklig och borde läsas av alla mellan 13 och döden.”
Jönköpings-Posten
"Det visar att människor kan förändras, och för att bekämpa hedersförtrycket är det avgörande att förstå hur det går till. Ändå är det varken den viktigaste eller starkaste lärdomen från Alis bok. Den är i stället denna: den som lever under hedersförtryck är inte ensam i sina upplevelser. Att förstå det kan vara avgörande för att våga och vilja larma om sin situation." Eva Forslund
UNT
"Elaf Alis historia är en hjärtskärande bladvändare, en ”Mitt livs novell” med den skillnaden att det lyckliga slutet handlar om självbestämmanderätt och inte tvåsamhet. Boken är rakt och sammanbitet formulerad. Språket habilt och lättläst, rapsodiskt marscherande framåt. [...] en bok som kan bli livsavgörande för många unga." Gunilla Brodrej
Expressen
"För övrigt kan jag som gripande läsning varmt rekommendera den mycket välskrivna och informativa självbiografin av Elaf Ali: Vem har sagt något om kärlek? Att bryta sig fri från hedersförtryck." Rolf Gustavsson
Svenska Dagbladet

NYHETER

”En rak, välskriven och viktig bok, på riktigt.”

Elaf Alis omtalade bok Vem har sagt något om kärlek?: Att bryta sig fri från hedersförtryck ger en direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Nu hyllas boken av recensenterna. 

Foto: Hugo Thambert

Stark debut om att göra slut med hedersnormer

Elaf Alis bok Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut, men också berättelsen om en frigörelse.

Foto: Hugo Thambert
Se fler nyheter

Elaf Ali är född 1987 i Bagdad, Irak. Som fyraåring kom hon till Sverige, där hon växte upp i Kristianstad, och är nu bosatt i Stockholm. Elaf Ali är journalist och krönikör på Svenska Dagbladet. Hon har bland annat jobbat som programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt som krönikör på Expressen. 

Den självbiografiska romanen Vem har sagt något om kärlek? är hennes debut. 

För boken tilldelades hon 2021 års Kvist-stipendium med motiveringen:
”Elaf Ali har genom sin bok givit en röst åt alla de flickor och kvinnor som lever under hedersförtryck i Sverige. Hennes bok får flickor och kvinnor i en liknande situation att känna igen sig och den kan fungera som stöd för dem. Dessutom sprider boken ovärderlig kunskap om hur hederskulturer fungerar och ger konkreta råd om vart man kan vända sig som utsatt.”

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår