bok

Vänner, lögner och (väldigt tjocka) kaniner

Siri Spont

Författare

Jonna Björnstjerna

Illustratör

Beskrivning

2021-04-06
Svenska
9-12

Författare

Siri Spont

Formgivare omslag

Emilie Ekström

Tilda bor på landet och älskar djur. Hon har en storasyster som är typ perfekt, en bästis som tyvärr verkar vilja vara med de populära i klassen, och hon är helt övertygad om att hon aldrig i livet kommer att lyckas bli ihop med någon.

Här kommer de tre första böckerna om Tilda i en härligt tjock och lätt reviderad samlingsvolym, mitt i prick för slukaråldern. Det handlar om allt det där livsviktiga som man tänker på när man går på mellanstadiet: Om vänskap och svek, om att älska djur mer än allt annat, om att ha en storasyster som bestämmer allt, om att vara kär i helt fel kille och om att vara rädd men ändå våga. Roligt men också sorgligt, pirrigt och spännande. Boken är full av listor, genialt illustrerade av Jonna Björnstjerna.

Innehåller böckerna: Utan djur så dör jag, Bara jag vågar och Längtar så jag spricker.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originaltitel

Utan djur så dör jag, Bara jag vågar, Längtar så jag spricker

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2021-04-06

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129729108

Antal Sidor

434

Ryggbredd (mm)

34

Höjd (mm)

201

Vikt (kg)

0.676

Bredd (mm)

150

Format

Häftad

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

483g CO2e
Papper
ca 239 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 39 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 206 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Dagens Nyheter

”Vänskapsproblematiken är ett återkommande tema, men här gestaltas också skickligt en rad andra, vardagliga problem med både humor och djup.

Illustratören Jonna Björnstjerna hakar i och understryker Siri Sponts mest komiska scener utan att det blir ytligt." Lotta Olsson

BTJ

”Och först som sist, jag blev raskt överförtjust i denna tegelstensliknande bok som innefattar närmare 60 kapitel.

[...] Vänner, lögner och (väldigt tjocka) kaniner är en välskriven sträckläsarbok som även lämpar sig för högläsning. Här finns massor att diskutera! Helhetsbetyg: 5.” Elisabeth Frank

 

Emres (ganska) fantastiska handbok

Om boken

Det finns många saker som man behöver ha koll på när man går på lågstadiet. Hur man gör för att få en kompis, till exempel? Och vad man ska göra för att bli känd? Det borde verkligen finnas handböcker för sånt! Nioåriga Emre är ärligt talat ganska dålig på både kompisar och kändisskap, men han är väldigt bra på att skriva. Han bestämmer sig för att själv skriva handboken han behöver!
Nu kommer Emres två första handböcker i en härligt tjock samlingsvolym, mitt i prick för de yngre slukarläsarna. Här får man ta del av Emres alla goda råd – som att man helst inte ska slå ner den man vill bli kompis med. Och att det inte alltid behöver vara en dålig grej att stjäla någons katt.Knasigt och roligt om en kille som bor i en förort till Stockholm, hans galna familj, tjocka katt och snälla men stökiga kompis. Boken innehåller alldeles lagom mycket text för lågstadieläsarna och massor av fnissiga illustrationer av Jonna Björnstjerna!Innehåller böckerna: Emres handbok i konsten att skaffa sig vänner (och ovänner) och Emres handbok i konsten att bli känd (och ökänd).

Siri Spont, Jonna Björnstjerna

Emres (ganska) fantastiska handbok

 

Utan djur så dör jag

Om boken

Roligt, fartfyllt, intelligent och mitt i prick för slukaråldern. Om vänskap och svek, om att bo på landet där alla känner alla, om att ha en storasyster som bestämmer allt och om att älska djur mer än något annat.

Fem jobbiga saker just nu:
1. Att min bästa kompis hela tiden vill vara med de "mogna" poppistjejerna i klassen.
2. Att min storasyster tycker att en småunge ska ta över min häst.
3. Att jag aldrig kommer att få någon kille.
4. Hemska Marcus i klassen som alltid ska säga taskiga grejer eller slå mig på armen eller i magen.
5. Att vi bor på landet och har typ hundra mil till allt.

Tilda bor på landet och älskar djur. Hon och hennes bästis Thea fick varsin kanin för några år sedan och av ren tristess har de avlat fram en mindre kaninfarm. Nu har deras föräldrar förbjudit dem att para djuren om de inte hittar ägare till kaninerna först.
Det visar sig vara lättare sagt än gjort när Theas kanin får sju ungar i kullen. Men det gör ingenting för en av ungarna kommer att få alldeles svart päls. Den vill Tilda ha. Den här gången ska hon verkligen jobba på att få kaninen tam.
Tildas föräldrar är inte fullt så entusiastiska. De tycker att Tilda har tillräckligt med djur. Kaniner, fiskar, fåglar, häst och hund. Det är då Tilda hör sig själv säga det där hemska: "Rocky är världens tråkigaste hund. Jag önskar att han dör så att vi kan skaffa en ny hund i stället." Det nästan svartnar för ögonen på henne när hon har sagt det. Man får inte önska att någon ska dö, man får bara inte det …

Siri Spont, Jonna Björnstjerna

Utan djur så dör jag

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Roligt, fartfyllt, smart och mitt i prick för slukaråldern

Nu kommer Siri Sponts populära Tilda-böcker i tjock samlingsvolym – nästan lika tjock som kaninerna.

”Den här boken är tillägnad mitt fjortonåriga jag”

Siri Spont är en mästare på att gestalta tonårstillvaron. Hennes nya bok är en stark skildring om utanförskap: om försöken att behaga men inte räcka till, om att tillhöra den samhällsklass som inte räknas, om att aldrig vara förstahandsvalet. Och om längtan efter att vara någon annan, någon annanstans.

”När man pratar om ’flyktingar’ är det lätt att INTE tänka på de enskilda människorna”

Bakom årets adventsbok står Siri Spont och illustratören Alexander Jansson. En förtrollad jul har flyktingtema och utspelar sig i en betongförort som skimrar av värme och magi.