bok

Ett rum till Lisen

Elin Johansson

Författare

Ellen Svedjeland

Författare

Emma AdBåge

Illustratör

Beskrivning

2021-05-18
Svenska
6-9

Författare

Elin Johansson, Ellen Svedjeland

Illustratör

Emma AdBåge

Formgivare omslag

Jeanette Wigren

Nominerad till Augustpriset 2021!

Det är inte alltid så kul att bo långt ute på landet, i en pytteliten by där det bara finns tre hus. Särskilt inte när det är sommarlov och det regnar hela tiden så att man inte ens kan bada. Naima surar och har tråkigt. Men en dag förändras allt: Lisens familj flyttar in i huset intill och Naima och hon blir snabbt vänner.

Lisens föräldrar har lovat henne att hon ska få välja rum i nya huset, och det tar tid. Hur kan man till exempel vara säker på att sovrummet på övervåningen är bättre att bo i än hallen? Eller badrummet? Eller bastun, för den delen? Lisen och Naima bestämmer att de måste provsova i prick alla rum i hela huset, trots föräldrarnas protester. Men Naima tycker att det är underbart, hon vill aldrig att rummen ska ta slut. I alla fall inte förrän hon har vågat berätta för Lisen hur mycket hon tycker om henne ...

En varm och rolig berättelse om den första, stora kärleken. Texten är lyhörd och lågmäld och Emma Adbåges fina vardagsbilder passar på pricken. En berättelse som verkligen tar barnen på allvar, både i text och bild.

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

6-9

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2021-05-18

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129729788

Antal Sidor

134

Ryggbredd (mm)

18

Höjd (mm)

208

Vikt (kg)

0.315

Bredd (mm)

155

Recensioner

Vi Läser

”Böckerna om Naima och Lisen är som pärlor i bokfloden.”

"Så finurliga och varma och fyllda med känslor som känns! Det är underbart att Naima och Lisen får vara kära utan att det nämns med en stavelse att deras samkönade kärlekshistoria bryter mot normen. Den bara är. Pirrig och härlig och viktig. Och jobbig också!"

Hudiksvalls Tidning

”Det är vardag, äventyr, stora känslor, vacker kärlek, bus, lek, humor, vänskap, värme och glädje i en salig blandning och man kan bara inte låta bli att läsa boken med ett leende på läpparna.

Superfin högläsningsbok för barn i lågstadieåldern eller som läsa-själv-bok för såväl små som stora läsare." Carola Forslund, Bibliotekarie Iggesunds bibliotek

Aftonbladet

”bokvårens kanske gladaste överraskning i publiksegmentet sex till nio, perfekt avvägd och fint jordad av illustratören Emma AdBåges truliga blyertsfysionomier” Petter Lindgren

Expressen

”Jag vet inte om det blir mer om Lisen och Naima, men jag hoppas. Den här boken är så fin i all sin skenbara stillsamma enkelhet. Så mycket dramatik och skicklighet att upptäcka.” Johanna Lindbäck

BTJ

”Alla tre upphovspersoner tar barns kärlek på allvar och skildrar närhet och längtan på ett generöst och fint sätt och jag läser boken med ett leende. Helhetsbetyg: 4.” Annika Lundeberg

Vi Läser

”Det är en superfin berättelse. Varm och vardaglig och somrig. (Jadå, de sover i lekstugan. Och i kaninburen. Och på vinden. Och jadå, de får myggbett!) Det är också den första kärlekshistorian vi läser för den här åldersgruppen där tjej möter tjej.

Det problematiseras inte alls, det bara är, och det är skönt. Naima + Lisen = sant!”

 

Bottennapp

Om boken

"I denna välskrivna barnroman med konsekvent barnperspektiv balanseras allvar och humor på ett berörande sätt." Helhetsbetyg: 5 - BTJ
Sommarlovet före sexan skulle bli det bästa någonsin. Men istället blir det rena katastrofen. Ett riktigt bottennapp! När Heidi och hennes mamma blir vräkta från sin lägenhet går alla planer i kras. Inte nog med att Heidi inte kan gå på danslägret med sina bästisar – nu måste hon dessutom undvika dem och ljuga för att de inte ska få veta vad som hänt. Och istället för att bada och ha kul måste hon vara hundvakt åt äckliga, stinkande Rufus medan mamma jobbar dubbla skift. Utan mobil, dessutom, för den har hon kastat i älven.Med hjälp av födelsedagspresenten från småknäppa morbror Per, en magnet för skrotfiske, försöker Heidi få upp mobilen igen. Men det enda hon får upp är en gammal cykel. Det är då hon träffar Ylva, som bor i en gammal båt och också verkar ha lite ont om pengar. Hon hjälper Heidi att förstå att en katastrof faktiskt kan vara början på något nytt och bra. Och att det finns olika sorters bottennapp ...Bottennapp är en gripande och humoristisk berättelse om hundar, vänskap, skrot och vita lögner. Om hur livet kan köra ihop sig och hur allt kan lösa sig på de mest oväntade sätt.

Elin Johansson, Ellen Svedjeland

Bottennapp

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Om boken

Den perfekta läsningen inför den pirriga skolstarten!

Boken är en blandning av textbok och bilderbok, anpassad för att passa de barn som tar steget från förskolan till skolan. Rolig högläsning med högt tempo och härligt humoristiska bilder.

"Om precis en vecka är det dags. Då ringer jag i klockan och barnen väller in genom dörren. Jag kan redan se dem framför mig, pigga och spralliga och nyfikna på vad som ska hända här i skolan. Några har nog fjärilar i magen, precis som jag hade på min första skoldag. Kanske är de lite nervösa för hur det ska gå. Men de behöver inte oroa sig, för här finns allt som behövs för ett första toppenår i skolan! Eller vänta nu, gör det verkligen det?"

Dagarna innan skolstarten kan kännas både spännande och nervösa, men det är inte bara barnen som kan vara pirriga! I den här rikt illustrerade boken får vi följa med en lärares sista förberedelser inför terminsstarten med en helt ny klass, hennes allra första egna klass!

Augustprisnominerade Elin Johanssons och illustratören David Hensons skolstartsbok är en rolig och varm bok för alla som snart ska börja skolan.

Elin Johansson, David Henson

Skolan börjar snart ... och ingenting är klart!

Allt vi tappar och hittar

Om boken

Lyckan i att hitta en vacker sten. En sån man alltid drömt om: lagom rund, och alldeles len. Att ta hem den, tvätta den med tvål och torka den med finservetter. Och sedan förskräckelsen när man upptäcker att den plötsligt är borta. Jackfickorna är tomma. Man har tappat den!

Två vänner ger sig ut för att söka efter sin förlorade sten, men istället hittar de en borttappad vante. Och en tant. Fast det är inte hennes vante. Och inte har hon sett någon sten heller, men hon berättar om den gången hon tappade bort en tjusig hatt, så hon vet precis hur det trist det är att tappa bort något man tycker om. Tillsammans beslutar de sig för att hitta vantens ägare, och snart träffar de på andra som också vill vara med och leta.

En fin och underfundig berättelse om att förlora en omtyckt ägodel, något som de flesta kan känna igen sig i. För även om man tappat bort något kan man ju hitta något som är minst lika bra, eller kanske till och med bättre!

Den augustnominerade författaren Elin Johansson har skrivit texten, och de stämningsfulla illustrationerna är signerade bilderboksskaparen Siri Ahmed Backström.

Elin Johansson, Siri Ahmed Backström

Allt vi tappar och hittar

 

Såret

Om boken

På skolgården står ett stort pingisbord. Det finns inga pingisrack så vi springer runt, runt, runt. En dag snubblar jag mitt i springet.
PANG! Rakt på marken låg jag och fattade inte nåt. Jag såg bara himmel och lite jacka.- Lever du!? ropade Sisse.- Jag tror det, viskade jag.Sen hördes en massa fotsteg, för hela skolgården hade sett smällen. Ettorna kom, tvåorna kom, Niklas i fyran kom och några på fritids kom. Alla i kören kom, långa Anna i trean kom, och sen kom halva femman och två från sexan. Alla ville se Såret!Emma AdBåge är en mästare på att fånga livet på en skolgård: lekarna, kompisarna och gruppdynamiken. Såret handlar om att hamna i centrum, att bli synlig och att plötsligt vara den som alla vill prata med. Det är pirrigt och härligt med uppmärksamhet, men vad händer sen, när Såret försvinner? Vem bryr sig om ett litet ärr?Emma AdBåge är en av våra mest älskade barnboksskapare. Hon är flerfaldigt prisbelönad, 2018 fick hon Augustpriset för den hyllade bilderboken Gropen.

Emma AdBåge, Emma AdBåge

Såret

Rädd

Om boken

Stora känslor för små barn - Rädd är tredje boken i Lotta Olssons och Emma AdBåges känsloserie.

När kvällen kommer är det dags att sova, det är så skönt att krypa ner i den mjuka sängen. Men mys förvandlas plötsligt till rys när lampan släcks och det blir mörkt. Vad är det som knakar och låter? Varför blir allt så läskigt när det är mörkt!

Nu är ben och armar spända.
Måste titta. Måste tända.
Ett och två och tre och - klick.
Allting läskigt: stick!

Med genial precision, utan ett enda överflödigt ord eller pennstreck, förmedlar Lotta Olsson och Emma AdBåge hur en liten händelse kan bli till stor dramatik. Rädd är en bok som tar de små barnens känslor på största allvar. Perfekt för åldern 2-4 år.

Läs också Ledsen och Glad.

Sagt om Ledsen:
"... resultatet är genialt. Jag hittar inget annat ord." Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Hur kan så mycket klokhet och förståelse rymmas på så få sidor?" Stina Nylén, GP

Lotta Olsson, Emma AdBåge

Rädd

När jag var stor och du var liten

Om boken

- Varför är jag inte med på det där fotot?
- Du fanns inte då.
- Vadå inte fanns?
- Du var inte född då.
- Jamen, nånstans var jag väl?
- Inte vet jag. Du var väl nån annanstans.

Det är bra att vara minst i familjen. Det finns någon att se upp till, någon som kan hjälpa och någon som kan förklara när man inte förstår. Men ibland är det orättvist! Hur rolig är en trehjuling jämfört med en stor, blank cykel? Och varför måste man vänta så länge på att få börja skolan.

Jujja Wieslander, mest känd för sina böcker om Mamma Mu och Kråkan och Emma Adbåge, Augustprisvinnare för sin hyllade Gropen, har tillsammans skapat en bilderbok om två systrar. Om hur det är att alltid vara minst eller störst och hur det skulle vara om man bytte roller. Om storasyster fick gå och lägga sig först och lillasyster vara uppe sent.

När jag var stor och du var liten är en rolig skildring av syskonskapets fördelar och nackdelar, om att känna sig orättvist behandlad, men också om hur underbart det är att få dela vardagen med någon som man älskar.

Jujja Wieslander, Emma AdBåge

När jag var stor och du var liten

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Prisma Litteraturpris till En vän till tant Irene

”Tematiken är klassisk, men En vän till tant Irene skapar något nytt”, skriver juryn i sin motivering.

Såret vinner Snöbollen 2022

Emma AdBåges bilderbok Såret har utsetts till 2022 års bästa svenska bilderbok och tilldelas den nationella utmärkelsen Snöbollen.

Dumma torn och dumma klossar!

Nu kommer den fjärde bilderboken i Lotta Olssons och Emma AdBåges älskade serie om stora känslor för de minsta barnen. ARG är en förlösande berättelse om ohämmad ilska, när glädje på en sekund byts mot raseri och en till synes liten händelse blir till stor dramatik.

De är nominerade till Augustpriset 2022

Emma AdBåge och Ellen Strömberg är båda nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset delas ut den 28 november.

Emma AdBåge får Deutscher Jugendliteraturpreis

Emma AdBåge tilldelas Tysklands mest prestigefyllda barn- och ungdomslitteraturpris för Gropen. ”En unikt uppmuntrande bilderbok”, skriver juryn.