bok

Den försvunna nyckeln

Petter Lidbeck

Författare

Katarina Strömgård

Illustratör

Beskrivning

2021-09-14
Svenska
9-12

Författare

Petter Lidbeck

Formgivare omslag

Rebecka Neumann

Siris och Tyras granne hittas död och en polisutredning inleds. Allt tyder på att han råkat ut för en olycka, men det är något som inte stämmer. Kanske var sammanhållningen i kvarteret inte fullt så bra som tjejerna har trott? Och varför är den döde grannens nycklar plötsligt spårlöst försvunna? Pella, Siri och Tyra börjar nysta i fallet.

Spännande, läskigt, oförutsägbart och med en stor portion humor. De tre deckartjejerna liknar inga andra i svensk barnlitteratur. Korta kapitel med cliffhangers gör att man bara måste läsa vidare!

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Serie

Tre tjejer

Publiceringsdatum

2021-09-14

Läsordning

11

Produktion

Papper

Holmen Book Cream,

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129732337

Antal Sidor

100

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

208

Vikt (kg)

0.216

Bredd (mm)

155

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

154g CO2e
Papper
ca 76 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 12 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 66 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

BTJ

”Petter Lidbecks erfarna författarskap gör boken välskriven och hela tiden spännande …”

 

Olyckan

Om boken

Elsa och hennes kusin Signe ska vara hos farmor och farfar i skärgården i en hel vecka. Den härliga tillvaron med wakeboard och sol bryts tvärt när Signe och Elsa hittar en av grannarna död. Allt tyder på att hon har råkat ut för en olycka, men det är något som inte stämmer. Kan det finnas en mördare på ön? Elsa och Signe börjar nysta i fallet.
Stor spänning i Olyckan, den sjätte fristående delen om Signe Holm, barnens egen Sherlock Holmes. De två första böckerna i serien utsågs till Årets barndeckare 2020.

Petter Lidbeck

Olyckan

 

Lavakatastrofen eller när Ester var ensam hemma

Om boken

Ester vågar vara hemma själv. Det är hon säker på. När mamma äntligen går kan Ester och Kängurun göra precis vad de vill. Ha picknick. Låna enhörningen i glas som egentligen bara är mammas. Men när klockan slår 11:11, fyra likadana siffror, blir golvet till lava! Möblerna flyter omkring som båtar och man kan man stå på trösklarna. Ester måste rädda katterna, enhörningen och Kängurun från katastrofen, men hur?
En rolig och actionfylld berättelse om att vilja klara sig själv, om virvlande fantasi och om det sköra gränslandet mellan att vara liten och stor.Den fristående, tredje delen om modiga Ester av Augustprisbelönade Ylva Karlsson och Katarina Strömgård.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

Lavakatastrofen eller när Ester var ensam hemma

En bästa vän till jul

Om boken

Alla med fantasin i behåll vet väl att julpynt är levande varelser. Det är bara när människan är i närheten som det stelnar till och inte kan röra sig.
Lena är den finaste julängeln man kan tänka sig. Människojättarna hon bor hos har henne som favorit, det vet hon, och hennes plats i julgranen har alltid varit på det allra bästa stället.Så när hon en jul blir förpassad till soptunnan bara för att hennes vinge gått sönder lite förstår hon ingenting. Hur kan människorna som hon tyckt om så mycket behandla henne så?Tillsammans med sina nyfunna vänner ljusslingan, julbocken och toarulle-pyntet Almak ger hon sig ut på en lång resa för att finna platsen hon en gång hört talas om, där inget pynt behöver bli stelt så fort en människa kommer i närheten och där det aldrig någonsin är julgransplundring ­– landet Adventien.Ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul.

Ylva Karlsson, Katarina Strömgård

En bästa vän till jul

Det regnar hjärtan

Om boken

Zalwango är SÅ KÄR! Så kär att det pirrar överallt, så kär att hon måste krama ett träd, så kär att det regnar hjärtan överallt, på gångvägen till skolan, på lekplatsen ... Men namnet på den hon är kär i är faktiskt hemligt, så hon kallar den Käris i stället! När de tittar på varandra i klassrummet ser Käris kinder lite rosa ut, och varje dag sitter de bredvid varandra i matsalen. Är Käris kär i henne också? Ska Zalwango våga berätta vad hon känner?
En hyllning i text och bild till den första stora kärleken, den himlastormande och självklara. Gloria Kisekka-Ndawula debuterar med en bok att bli lycklig av. Bakom de makalösa bilderna står Katarina Strömgård.

Gloria Kisekka-Ndawula, Katarina Strömgård

Det regnar hjärtan

En hemlig väg

Om boken

När Lo är sjuk brukar mormor komma och passa henne, men nu går inte det. För mormor har också blivit sjuk och ligger på sjukhus. Lo får inte hälsa på fast hon känner sig pigg. Men Lo längtar så! Vilken tur då att hon har Silvring. Silvring är en hemlig katt. Och en hemlig katt känner förstås till en hemlig väg, en hemlig väg som går hela vägen till mormor på sjukhuset!

Ett magiskt bilderboksäventyr av Katarina Strömgård. I text och bild skildras ömsint den starka längtan efter mormor och lyckan i att ha en hemlig vän.

En fristående uppföljare till En hemlig katt.



Katarina Strömgård, Katarina Strömgård

En hemlig väg

Dimmornas ö

Om boken

Äventyren fortsätter i tredje delen i serien om kelter! Larne och Mung, som skildes åt efter skeppsbrottet återförenas nu under dramatiska omständigheter. I samma ögonblick som Cameron stack dolken i sitt bälte såg Mung hur ormens gröna ögon blixtrade till. Förlamningen släppte sitt grepp men det var för sent … Efter skeppsbrottet letar Larne förgäves efter Mung. Hon vet inte att han har räddats av den egyptiske roddarslaven Ixi. Tillsammans har de två sökt skydd i en grotta. De upptäcks av den grymme hövdingen Tarans soldater och Ixi anklagas för ett mord han inte har begått. Eftersom Ixi är stark och bra som slav dömer Taran istället Mung att simma runt Dödens klippa där en ingång till de dödas rike finns. Just när Mung är nära att drunkna hör han Larne ropa från stranden. Han lyckas ta sig upp på land. Eftersom inte ens kungen har en druid som har överlevt en simtur runt Dödens klippa väljer Taran Mung till sin druid. När Taran sedan vill bygga en gård som är större än kungens varnar Mung honom för att trotsa sjöns gudinna genom att bryta stenblock vid sjöns utlopp. Taran lyssnar inte och hela hans gård spolas bort när sjöns fördämning brister. Larne, Mung och Ixi beger sig inåt ön för att söka efter keltiska druider som tidigare har flytt undan romarna. Under vinterns första natt når de sitt mål och förenas med vänner. "Dimmornas ö" är oavbrutet fängslande. Liksom de två föregående berättelserna i serien rymmer den både spännande äventyr, sagor och oförklarlig magi.

Maj Bylock, Katarina Strömgård

Dimmornas ö

 

Det mystiska huset

Om boken

Tre tjejer - ny deckarserie av Petter Lidbeck! Nu kommer de två första böckerna.

I Petter Lidbecks nya deckarserie möter vi Tyra och Siri. De är enäggstvillingar och så olika som två människor kan vara. De är uppbyggda av identiska celler, ändå har de ingenting gemensamt. Tvillingarna går i samma klass som sin bästis, Pella. det är hon som är berättaren i böckerna. De tre tjejerna bor i ett flott litet samhälle vid Öresund, en bit utanför Helsingborg. De är väldigt nyfikna och har full koll på sin omgivning. Ingenting händer utan att de vet om det.

I den första boken, Det mystiska huset, trillar de rakt in i ett spännande mysterium med en försvunnen gubbe (är han död?), två skumma män med pistoler, en hotad butiksägare och några långhåriga motorcykelkillar. Det är blodigt allvar och tjejerna visar stort mod.

Pressröster:
"Charmig berättelse om kärleken mellan far och son med många dråpliga situationer, skriven med en utvecklad känsla för språkets valörer."
Aftonbladet om Den magiska kepsen

"Angenäm läsning!"
Norrtelje Tidning om Den magiska kepsen

"En underbar kompott av värme och politik."
Göteborgs-Posten om Den magiska kepsen

"En veritabel skräckskildring, som verkligen förmår fängsla och oroa läsaren. /.../ Förbaskat spännande."
SvD om Flickan utan minne

"Spänningen stiger och pusselbitarna faller en och en på plats i denna väldisponerade thriller för barn."
BTJ om Flickan utan minne

"Ett synnerligen fräscht inslag. /.../ Önskar jag själv fått läsa den här boken som nioåring."
Hufvudstadsbladet om Anna Larssons hemliga dagbok

"En skön påminnelse om att ingen människa i världen står ut med bara munterhet - inte ens när man är barn."
SKTF-Tidningen om Anna Larssons hemliga dagbok

Petter Lidbeck, Katarina Strömgård

Det mystiska huset

Relaterat

Handbok för superhjältar

Om boken

”Du kan fly från dina fiender, men du kan inte fly från dig själv.”
Lisa har det inte lätt. Just nu bor hon hos sin mormor, eftersom hennes mamma jobbar i en annan stad. Problemet är bara att Lisa vantrivs något fruktansvärt i sin nya skola, där hon blir mobbad av ett killgäng.En dag när Lisa, i vanlig ordning, jagas av killgänget rymmer hon in på biblioteket. Där, längst ner på en hylla, står en bok som liksom lyser. Lisa dras till hyllan och får fram boken som har det besynnerliga namnet "Handbok för superhjältar". Märkligt nog är inte boken registrerad i bibliotekets system, och bibliotekarien viskar till Lisa att det nog är så att handboken helt enkelt ska följa med Lisa hem och stanna där. Och i det ögonblicket börjar Lisas resa mot att bli superhjälten Röda masken!Böckerna om Röda Masken har på kort tid tagit Sverige med storm och sålt över 1,5 miljoner exemplar. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. I denna samlingsvolym är de fyra första böckerna samlade i en lyxig utgåva med extramaterial.

"Boken är fullkomligt lysande. Den passar alla barn och även de som inte är så sugna på att läsa blir lockade. Förutom de grymt tecknade bilderna så är storyn fantastisk och inspirerar barn att tro på sin egen förmåga. /…/ Boken borde vara obligatorisk i alla skolbibliotek."Läsarrecension Adlibris

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar

Nyheter

Årets adventsbok – ett juläventyr i 24 kapitel

För elfte året i rad kommer Rabén & Sjögrens traditionella julsaga, en högläsningsbok i 24 kapitel. Bakom ”En bästa vän till jul” står författaren Ylva Karlsson och illustratören Katarina Strömgård – två Augustprisvinnare i ett magiskt fint samarbete. Resultatet är en saga om sönderälskade julgransprydnader.

Till den första stora kärleken

Det regnar hjärtan är en hyllning i text och bild till den första stora kärleken, den himla-stormande och självklara. Bakom boken står debutanten Gloria Kisekka-Ndawula och Augustprisade Katarina Strömgård.

Om längtan efter älskad mormor

Bilderbokspärla med förtrollande bilder! Katarina Strömgård är tillbaka med en fristående uppföljare till älskade En hemlig katt. Den här gången handlar det om att inte få hälsa på sin sjuka mormor – ett ämne som varit extra aktuellt de senaste åren. 

Magiskt äventyr om att tappa bort sina föräldrar

Augustprisbelönade duon Ylva Karlsson och Katarina Strömgård är tillbaka med ännu en sagolik berättelse om ett av barndomens stora trauman. Krokodiljakten eller när Ester kom bort i affären kombinerar magi, vardagsrealism och ett ämne som både barn och vuxna kan känna igen sig i.

En rafflande och hårdkokt thriller av Gerhardsen & Lidbeck

Den prisvinnande deckarduon är tillbaka med tredje delen i den populära Zodiak-serien.