bok

Vänskap

12 berättelser för mellanstadiet

Mårten Melin

Författare

Per Nilsson

Författare

Annica Hedin

Författare

Siri Spont

Författare

Tobias Söderlund

Författare

Tamara Mivelli

Författare

Alma Thörn

Författare

Moa de Bruin

Författare

Edward Summanen

Författare

Emma Askling

Författare

Sannah Salameh

Författare

Elin Ek

Författare

Beskrivning

2021-07-20
Svenska
9-12

Författare

Mårten Melin, Per Nilsson, Annica Hedin, Siri Spont, Tobias Söderlund, Tamara Mivelli, Alma Thörn, Moa de Bruin, Edward Summanen, Emma Askling, Sannah Salameh, Elin Ek

Formgivare omslag

Sofia Scheutz

En sann vän kan vara det bästa som finns! Men vänskap är inte alltid lätt, och ibland är det frånvaron av den som känns som starkast.

Här har vi samlat elva noveller och en serie som på olika sätt tar sig an temat vänskap.
Vi får bland annat möta Amira, som oväntat får användning av sin italienska vid en skridskobana, Liam, som fixar ett annorlunda fotbollskalas, och Saga, vars kompis ställer en fråga som får hela kroppen att frysa till is.

Medverkar gör: Elin Ek, Siri Spont, Tobias Söderlund, Per Nilsson, Emma Askling, Tamara Mivelli, Mårten Melin, Sannah Salameh, Alma Thörn, Moa de Bruin, Edward Summanen och Annica Hedin.


Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

9-12

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2021-07-20

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789129728057

Antal Sidor

167

Ryggbredd (mm)

12

Höjd (mm)

200

Vikt (kg)

0.219

Bredd (mm)

151

Format

Häftad

Recensioner

BTJ

”Varje berättelse kan vara ingången till diskussioner kring vänskap och hur den kan te sig. Helhetsbetyg: 5.” Charlotte Nordenfelt

 

Skräckslottet

Om boken

"/.../ levande, fartfylld och nervkittlande. Det är högt tempo, mycket action, övernaturligt och spännande." BTJ
Ellens mamma ska ha fest för att fira sin nya bok, och inte var som helst, utan på ett riktigt spökslott! Ellen, som har fått nog av hemsökta ställen, vill helst stanna hemma. Men som tur är ska Lorraine följa med – och Buster förstås.Det dröjer inte länge förrän Ellens oro blir verklighet. Det verkar mycket riktigt finnas ett spöke på slottet. Det konstiga är bara att Buster inte reagerar på det. Inte ens när Ellen ber honom att spöksöka. Och plötsligt är Buster borta.Skräckslottet är den sjätte och avslutande delen i Tobias Söderlunds och Stef Gaines serie för yngre bokslukare, som inte drar sig för att läsa om spöken och annat nervkittlande. De två första böckerna i serien, Mysteriet på kyrkogården och Docksamlarens hus, nominerades till "Årets barndeckare", Crimetime 2021.

Tobias Söderlund, Stef Gaines

Skräckslottet

Idag är Åke en hund

Om boken

- God morgon, Åke. Dags att stiga upp.
- Vov. Vov vov.- Ojdå. Har du blivit en hund?- Vov.Idag sitter inte Åke vid bordet och äter sin frukost, istället har han en matskål på golvet. Idag kan Åke inte prata, inte ha nån jacka, och på förskolan blev visst alla ungar hundar så fort Åke kommer dit. Men är det inte lite tråkigt att inte kunna åka på cykeln hem? Familjen saknar sin fina gulliga Åke-pojke. Kommer han nånsin komma tillbaka?Idag är Åke en hund är en mästerlig bok om fantasi och lek, vissa dagar är man kanske helt enkelt en hund och det får faktiskt vuxna, förskolan – och ja faktiskt alla – bara ta och förstå.Per Nilsson och Lisen Adbåges böcker har på varsitt håll prisats och hyllats genom åren. Nu samarbetar betar de igen på hundtema. Bland Nilssons och Adbåges tidigare samarbeten finns böckerna Tre (2017), Jag hatar kaniner blommor och barn (2018), Majken och Tassa (2022).

Per Nilsson, Lisen Adbåge

Idag är Åke en hund

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Mästerligt om fantasi och lek

Åke är en helt vanlig pojke. Men idag äter Åke ur en matskål på golvet och han kan inte prata. Idag är Åke en hund. Ett nytt mästarmöte i text och bild av Per Nilsson och Lisen Adbåge. 

Mästerligt om kärlek och oro

Prisbelönta Annica Hedin skildrar mästerligt och finurligt något så sorgligt som att tappa bort ett husdjur. Kan man skydda den man älskar mot allt som är farligt? Med färgsprakande och uttrycksfulla illustrationer av Lennart Hellsing-stipendiaten Erik Svetoft.

Mårten Melin får Astrid Lindgren-priset 2022

Priset instiftades på Astrids 60-årsdag och har sedan dess delats ut årligen för förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen.

”En kort dikt kan vara en käftsmäll.”

Mårten Melin har skrivit över hundra böcker de senaste 20 åren. Men det är poesin som ligger honom närmast hjärtat – något han förmedlat till tusentals barn. Men rimmen skippar han helst.

De får Hellsing-stipendiet 2022

Hellsing-stipendiet på 100 000 kronor delas i år ut för tredje året med ambitionen att uppmuntra till fortsatt utveckling av bilderboken. Årets stipendiater är Annica Hedin och Hanna Klinthage vars bilderböcker är modiga i ord, bild och form!