bok

Vi ska ju bara cykla förbi

Ellen Strömberg

Författare

Beskrivning

2022-04-26
Svenska
12-15

Författare

Ellen Strömberg

Formgivare omslag

Sara Edström

Vinnare av Augustpriset 2022!

Manda och Malin går vårterminen i nian, de är bästisar och bor i ett litet samhälle där det verkligen inte händer mycket. Malin och Manda kallas "cyklarna" för att de så ofta cyklar omkring i jakt på något spännande - en snygg kille, en fest, lite kärlek, vad som helst. Om de inte cyklar så hänger de vid kiosken nästan varje dag, eller på bibblan. När den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian känner hon att äntligen, nu kan livet börja! Men hur intresserad är han egentligen av henne, är hon inte alldeles för vanlig för honom? Och hur intresserad är hon, när allt kommer omkring?

Ellen Strömberg fångar på pricken tiden då man fortfarande är så ung, men själv tycker att man är väldigt vuxen, när ens familj mest är en plåga och man byter kläd- och musikstil varannan vecka. Karaktärsteckningen är träffsäker, igenkänningen hög, och Vi ska ju bara cykla förbi rymmer både allvar och befriande humor.

"Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version." Johanna Lindbäck, Expressen

"En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap." Maria Friedner, Jönköpings-Posten

"Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa." Lydia Wistisen, DN

Detaljer

Bokinformation

Åldersgrupp

12-15

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Publiceringsdatum

2022-04-26

Produktion

Papper

Holmen Book Cream,

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789129736892

Antal Sidor

247

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

205

Vikt (kg)

0.271

Bredd (mm)

145

Hållbarhet

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Klimatpåverkan

283g CO2e
Papper
ca 172 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalité och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 3 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 109 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Recensioner

Dagens Nyheter

”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell.”

”Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson

Norra Skåne

”Jag tror alla på högstadiet kommer att känna igen sig.”

”En livfull och rätt så ofiltrerad och oputsad berättelse om att vara tonåring med funderingar om allt möjligt, som vem man egentligen är.” Jenny Edvardsson

Upsala Nya Tidning

”Den mest tonsäkra tonårsskildringen på länge.”

Johanna Stenlund

Jönköpings-Posten

”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap mot en fond av sömnig småstad av finlandsvenska Ellen Strömberg.”

Maria Friedner

Dagens Nyheter

”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.”

Lydia Wistisen

Expressen

”Man skulle kunna säga att det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. Kvinnan kan skriva!

Man får jargong, tonträff och en massa annat gött när hon tar sig an sina tonårstjejer. /.../ Jag hoppas många ungdomar får ta del av den här läsupplevelsen.” Johanna Lindbäck

Dagens Nyheter

”Finlandssvenska Ellen Strömberg berättar i snabba vändningar och med en konstant rolig underton om katastrofer och förbryllande händelser i en vanlig tonårstjejs liv.” Lotta Olsson

 

Ingen början inget slut

Om boken

Benjamins pappa ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.
En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är 14 år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra, desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en egentligen everlevare?Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.Ellen Strömberg vann Augustpriset 2022 för ungdomsromanen Vi ska ju bara cykla förbi.Om Vi ska ju bara cykla förbi:”Det är en oändligt fin ungdomsbok, som Ellen Strömberg lyckas göra såväl vardaglig som existentiell. Varje mening är betydelsebärande, varje person och varje scen innehåller en klarsynt iakttagelse.” Lotta Olsson, DN”Det är en klassisk handling, men tusan vad härligt det är att läsa den en gång till i Ellen Strömbergs version. ” Johanna Lindbäck, Expressen”En träffsäker bok om längtan, vänskap och systerskap. ” Maria Friedner, Jönköpings-Posten”Att Strömbergs prosa dessutom är både rapp, rolig och suggestiv gör boken till en av vårens bästa.” Lydia Wistisen, DN

Ellen Strömberg

Ingen början inget slut

Relaterat

Handbok för superhjältar 9

Om boken

Riktiga vänner sviker inte.
Det har nog aldrig varit så lugnt och stilla i Rosenhill som nu. Det värsta som händer är att någon spelar för hög musik eller glömmer vattna blommorna. Röda Masken och de andra superhjältarna använder tiden till att öva på sina superkrafter och tävla mot varandra. Lisa gillar killarna och hon är deras naturliga ledare.Men så en dag ser Lisa en tjej som hon aldrig sett förut. Hon är i samma ålder som Lisa, men hon går inte i deras skola. Snart dyker tjejen upp på de mest oväntade ställen. Hon sitter på hustak och dinglar med benen och verkar fullständigt orädd. Hon är tuffare och modigare än någon Lisa mött. Vem är hon? Och skulle hon och Lisa kanske kunna bli vänner?Böckerna om Röda Masken har sedan 2017 toppat topplistorna över både mest köpta och mest lånade barnböckerna i Sverige. Det är fartfyllda, färgstarka och spännande berättelser − med en hjältinna som man bara måste älska! Ett slags modern Pippi Långstrump med superkrafter som skildras med fantastiska illustrationer. Det här är böcker som kan få den mest ovilliga läsare att sträckläsa - och framför allt att vilja fortsätta läsa.

Elias Våhlund, Agnes(Agnieszka) Våhlund, Agnes Våhlund

Handbok för superhjältar 9

Nyheter

Ellen Strömberg nominerad av Nordiska rådet

Ellen Strömberg har nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023 för sin bok Vi ska ju bara cykla förbi. ”Strömbergs prosa är gnistrande glasklar. Mandas berättarjag och -röst klockrent återgivna”, skriver juryn i sin motivering.

Ellen Strömberg får Augustpriset 2022

”Ellen Strömberg ger nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv”, står det i juryns motivering till Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Ellen Strömberg nominerad till Finlandia Junior-priset

En skarpögd och rolig skildring av tonåringars liv, skriver juryn om Vi ska ju bara cykla förbi.

De är nominerade till Augustpriset 2022

Emma AdBåge och Ellen Strömberg är båda nominerade till Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset delas ut den 28 november.

Tonåren fångade på pricken!

Från en av Finlands mest uppmärksammade författare kommer en bok med hög igenkänning – om uttråkade cykelturer, förälskelse och att hitta vem man är.