Fotograf: Lisa Thanner

Press images

Aktuell med: Klurigt och kul Alfons Åberg - samlingsvolym Hemsida: www.alfons.se

Gunilla Bergström, 1942–2021, föddes i Göteborg där hon också tog journalistexamen. Mest känd är hon som bildskaparen och författaren bakom berättelserna om Alfons Åberg, idag en klassiker för miljoner barn i många länder. Hon har också skapat rim och berättelseböcker, gjort vistexter ihop med Georg Riedel, libretton för en barnmusikal, arbetat med barnteater och tecknad film. Hon har skapat ordspråk och tok-filosofi i de två Lösgodis-böckerna, samt illustrerat pekböcker och anses vara en av våra främsta barnboksförfattare. 

Men någon sagotant har hon aldrig velat vara. Hon har varit mer intresserad av vad som händer på insidan när man slår någon som är mindre, när man sviker sin bästis eller är ensam.

Gunilla själv har sagt: ”Jag är dålig på trollsagor och kriminalhistorier… för mig är verkligheten sagolik nog! Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. För mitt i vardagen finns ju: häpnad, bävan, ett plötsligt gapskratt och Eviga Frågor… Livet är en makalös gåta! Fullt av möjligheter. Vad allt hittar vi inte på! Varje dag är ny. Det vet barnen bäst. Det är vi vuxna som har glömt. Jag vill berätta så att barn och vuxna blir påminda, och kan få skratta och bli häpna tillsammans”.

”Jag tycker att jag har gjort modiga ämnesval; från konsten att knyta rosetter till frågan om hur själen är beskaffad”, sade Gunilla Bergström år 2019 när Klas Gustafsons biografi Bakom Alfons utkom (Norstedts).

Hon kallade sig för ”en udda typ som helst går sina egna vägar”, och visst var hon banbrytande redan med debuten Mias pappa flyttar (1971). Boken stack ut både för att den handlade om en skilsmässa och tack vare bildspråket, med collage som berättande element. Under arbetet med Mias pappa flyttar föddes idén om en liten kille som inte ville gå och lägga sig – en idé som året därpå kom ut i form av boken God natt, Alfons Åberg. Och resten är barnbokshistoria. Alfons har engagerat och förundrat flera generationer av barn och är idag en klassiker för miljoner barn i många länder. Bergströms 26 Alfons-böcker är översatta till drygt 35 språk och varje år lånas det fortfarande ut runt en miljon Alfons-böcker på Sveriges bibliotek.

Men själv tyckte Gunilla Bergström mest om sina rimmade böcker om Bill och Bolla – ”han så klok och hon en stolla”, som inspirerats av barnen Pål och Boel.

– För världen är Alfons den kända figuren, men för mig är det böckerna om Bolla som betyder mest, sade Gunilla Bergström i en SvD-intervju 2019.

1972, samma år som den första Alfonsboken utkom, föddes dottern Boel, som snart visade sig ha en intellektuell funktionsnedsättning med autistiska tendenser, vilket till en början orsakade stor förtvivlan i familjen. Eller som det beskrivs i Ramsor och tramsor om Bill och Bolla (1978):

Så stiger ett skri: ”O, allt är förbi. Bolla är inte som vi!” Ja, allt är förbi.

Gunilla Bergström trodde att böckerna om Bill och Bolla skulle vara för mycket för läsarna och att handikapporganisationerna skulle rasa. I stället anses de än i dag vara de som bäst beskriver livet med ett barn med intellektuell funktionsnedsättning och 1979 tilldelades hon Elsa Beskow-plaketten för den första boken i serien.

Gunilla Bergström var även ledamot i Svenska Barnboksakademin 1997–2013, stol nr 12. 

Priser, utmärkelser och stipendier

1973 Arbetsstipendium, Sveriges Författarfond
1973 Kulturpris, Järfälla kommun
1975 Kulturpris, Stockholms läns landsting
1976 Femårigt arbetsstipendium, Sveriges Författarfond
1977 Kulturpris, Danderyds kommun
1978 Litteraturfrämjandets barn och ungdomsboksstipendium
1979 Elsa Beskow-plaketten
1980 Vuxenskolans kultur- och folkbildningsstipendium
1980 Barnens Bio/Kontrast utmärkelse "Örni" för årets bästa svenska kortfilm (Alfons)
1981 Författarfondens kulturpris
1981 Astrid Lindgren-priset
1987 Kulturpris, Danderyds kommun
1988 Grammis för årets barnskiva (Alfons)
1989 Bokollonet
1993 Stockholms stads hederspris
1998 Årets barnbok 1997, 0–6 år ("Flyg! sa Alfons Åberg") utsedd av Bokjuryn
2006 Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur
2011 Emilpriset
2012 Astrid Lindgrens Världs stipendium
2012 Medaljen Illis quorum meruere labores av åttonde storleken, från regeringen
2015 Stora Ljudbokspriset tillsammans med Jonas Karlsson för Vad sa pappa Åberg?
2018 Kungliga Sällskapet Pro Patrias guldmedalj "För medborgerliga förtjänster" i 12:e storleken
2019 Litteris et Artibus. Medaljen utdelas för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Läs mer Dölj
118 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2021
118 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2021
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juli 2019
49 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
99 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2018
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2018
119 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
129 kr Bok - Häftad
Utgiven: juni 2017
99 kr Merch - Pysselbok
Utgiven: juni 2017
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: juni 2017
89 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2017
81 kr Bok - Inbunden
Utgiven: november 2015
79 kr Bok - Board book
Utgiven: september 2015
79 kr Bok - Board book
Utgiven: september 2015
70 kr Merch - Pussel
Utgiven: augusti 2015
Klurigt och kul Alfons Åberg - samlingsvolym
”Klurigt och kul Alfons Åberg är en fin bok som på ett roligt sätt kan väcka intresse för både siffror och bokstäver. Helhetsbetyg: 4.” Solveig Lidén
BTJ
Alla möjliga Alfons
"Gunilla Bergströms text och bild är avskalad och talar direkt till barnet. En utmärkt bok att ha som grund och samtalsämne när man arbetar med nya barngrupper. Helhetsbetyg: 4" – Berit Aler,
BTJ
Stor-Alfons
”Det är barnlitteratur när den är som bäst [...] Helhetsbetyg: 4.” /BTJ
Alfons Åberg - Kompisboken
"En tröttnar aldrig på Alfons" /Södermanlands Nyheter I "Alfons Åberg – Kompisboken" samlas fyra välkända berättelser. Läsaren får stifta bekantskap med Mållgan,känna med en 4-årig Alfons som är ny i kvarteret och alldeles ensam, vara med när han anklagas för stöldoch titta in på Milla och Mållgan nattetid."

NYHETER

Vi minns Gunilla Bergström

Gunilla Bergström, författaren och bildskaparen bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har avlidit 79 år gammal.

Fotograf: Lisa Thanner

Alfons "mamma" prisas av Glada Hudik

Författaren Gunilla Bergström får årets ”Hederskram till Bosse Östlins minne”. Via priset Hederskramen vill Glada Hudik-teaterns Supporterklubb uppmärksamma den som gjort betydande insatser för att personer med intellektuell funktionsvariation ska kunna leva ett rikt, utvecklande och respekterat liv.

Foto: Jorid Mathiassen

Bakom Alfons – ny bok om Gunilla Bergström

I Klas Gustafsons nyutkomna biografi Bakom Alfons berättar Gunilla Bergström för första gången om sitt ovanliga och tidvis turbulenta liv.

Fotograf: Lisa Thanner

Gunilla Bergström tilldelas medaljen Litteris et Artibus

Hon får den kungliga medaljen för framstående konstnärliga insatser som författare.

Fotograf: Jörn H Moen

Gunilla Bergström tilldelas kunglig medalj

En av våra mest kära författare tilldelas medalj - för ett långt och engagerat författarskap.

Foto: Ulf Lodin
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår